Excalibur

76%
Excalibur

Jen ten, kdo je předurčen, dokáže vládnout magickým mečem. Jen ten se může stát králem. Britský film na motivy dávné legendy o králi Artuši a rytířích kulatého stolu. Temný věk. Země je rozdělena a zmítána válkami. Má však naději na mír, neboť Uther Pendragon, jemuž kouzelník Merlin slíbil za jeho sjednání magický meč Excalibur, uzavře se svým sokem vévodou z Cornwallu příměří. Vášeň je však silnější než vůle. A vášni, která Uthera posedne při spatření krásné Cornwallovy manželky, je tento muž ochoten obětovat vše. I těžce vydobytý mír...

Tak začíná jedno ze zpracování dávné legendy o králi Artuši a jeho rytířích kulatého stolu. (Z těch starších připomeňme např. hollywoodskou muzikálovou verzi KRÁL ARTUŠ A JEHO DRUŽINA z roku 1967 a filmy LANCELOT OD JEZERA z roku 1974 či PERCIVAL GALSKÝ z roku 1978.) Režisér Boorman se myšlenkou, natočit Artušovy příběhy, zabýval řadu let. Vyšel z klasického středověkého románu Thomase Maloryho Artušova smrt a pokusil se zrekonstruovat starobylou legendu z pohledu člověka XX. století. Nadpřirozeno a zázračno se v jeho podání stává přirozenou součástí realisticky nazíraného příběhu. Natáčení se odehrávalo v irských exteriérech, v tajuplné, až mysticky působící přírodě, jež si uchovává mnohé z půvabu a kouzla dávno minulých dob.

K nezanedbatelným kladům filmu patří výtvarná stránka (kameraman Thomson byl nominován na Oscara), i hudba, používající motivů z děl Carla Orffa (Carmina burana) a Richarda Wagnera. Excalibur byl uveden v soutěži 34. MFF v Cannes v roce 1981, kde získal Cenu za umělecký přínos.




Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Notoricky známý a zajímavý příběh o Králi Artušovi a jeho bájném meči, kulatém stolu, Lancelotovi, Merlinovi a dalších.. Problém je, že se mi tolik nelíbil, když jsem ho viděl tenkrát a ani dnes z něj nemám dobrý pocit. Příliš mystiky, moc nablýskané zbroje, bohužel herci v rolích Merlina a Artuše mi také nesedli, některé bojové scény a souboje působí celkem naivně ( viz dobývání hradu, kde si Artuš v klidu pobíhá mezi nepřáteli a bez povšimnutí přivazuje lano k obléhací věži, aby jí strhnul ). Ve výsledku je to ale stále ještě dobrý film se zvláštním vizuálem a tajemným nádechem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Excalibur. Legendární meč krále Artuše, kterému je připisována magická schopnost či spojení s oprávněnou svrchovaností Británie. Excalibur a 'meč v kameni' jsou většinou považovány za stejnou zbraň, ale v některých verzích naopak spolu nemají nic společného. Každopádně je spojen s Artušovou legendou, což už nikdo neodpáře. Různých příběhů je bezpočet, avšak asi nejslavnější je ten, který napsal Thomas Malory. A je to ovlivněno hlavně tímto snímkem, který je po vizuální stránce extravagantní a hodně ambiciózní ve vyprávění právě dané legendy. Takto zpracovaný mystický a brutální temný věk nebyl kolem krále Artuše ještě překonán. Režisér John Boorman údajně uvedl svůj artušovský film jako produkční triumf designu, kostýmů a speciálních efektů. A i po tolika letech nelze jinak, než smeknout klobouk. Samozřejmě by se nějaké nedostatky také našly, avšak jednalo by se jen o takové menší drobky. A tak tu máme krále Artuše, který se za pomoci čaroděje Merlina přizpůsobil Excaliburu a naplnil svůj osud spojením rytířů kulatého stolu v Camelotu a sjednocením země. Dobrodružný příběh plný hrdinů i padouchů, který zanechá filmový zážitek, ať kladně nebo záporné. Kladný dojem však určitě převažuje.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Rád bych dal pět hvězd, protože tenhle Pán prstenů minulého tisíciletí má svoje jedinečné kouzlo, ale přece jenom... chvílemi se mi zdálo, jako by film natáčeli dva různí režiséři. Místy dokonalá atmosféra, jindy naopak dost nezvládnutý kýč. Naštěstí je těch záporných momentů skutečně pomálu a celkově film funguje i dnes výborně.

Dodatečné informace

Původní název:
Excalibur (více)
  • USA Excalibur
  • USA Ekskalibur
  • USA Ekskaliburas
  • USA Excalibor - Das Schwert des Königs
  • USA Excalibur - kongernes sværd
  • USA Excalibur - Mec kralja Arthurja
  • USA Excalibur: sankarin miekka
  • USA Excalibur - Vér és mágia
  • USA Eξκάλιμπερ
  • USA Kongens sverd
  • USA Krallar savasiyor
  • USA The Knights
  • USA Екскалибур
  • USA Экскалибур
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
11 mil. USD
Tržby:
34,97 mil. USD (celosvětově)

Podobné