Evropa tančila valčík

57%
Evropa tančila valčík
Evropa tančila valčík

Svůj poslední film zasvětil Otakar Vávra událostem provázejícím výbuch první světové války. Odehrává se v reprezentativních mocenských centrech, na panovnických dvorech ve Vídni, Berlíně i Moskvě. Souběžně rozvíjí osud českého archiváře, který se zaplete se srbským protirakouským odbojem. Ačkoli film je koncipován jako pečlivá dobová rekonstrukce, převažuje ve výsledku plochá ilustrace.




Fingon
16 886 bodů
6
Vávra jak ho známe... snad jediný působivý moment je první návštěva Ruska a popové procházející chodbou, kde se KONEČNĚ dočkáme pohyblivé kamery...
avenis
avenis
7 963 bodů
8
První světová válka a proč k ní došlo... tohle jsem vždycky jen s obtížemi chápala. Tolik komplikovaných důvodů, okolností, záměrů a mocenských šarád. Proto vítám tento film, který (když se člověk soustředí) může tyto všechny prvky setřídit a pomoci s pochopením. Válka není nikdy omluvitelná, ale jediné, co s ní můžeme udělat my živí je - poučit se z ní. Pro nás je dnes první světová historií a první Ukrajinská současností. Kéž se nezvrhne v třetí světovou... Filmařsky je tento snímek velmi dobrý. Aspoň mně se líbí.

Dodatečné informace

Původní název:
Evropa tančila valčík (více)
  • NDR Evropa tančila valčík
Premiéra v ČR:
1. 1. 1989
Země původu:
NDR, SSSR, Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění