Eva tropí hlouposti

81%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Fantastická komedie s výbornou Natašou Gollovou a Oldřichem Novým. Eva tropí hlouposti je ten typ komedie,která dokáže pobavit všechny generace a to už skoro 80 let. Může za to výborný scénář plný zábavných scén a inteligentního humoru. Výborný Martin Frič za kamerou. Klasika,která nezestárne.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Jeden z mála filmů pro pamětníky, který je rozpustilý a vybočuje z řady. V tomto filmu se mi líbí i Oldřich Nový. Pěkný odpočinkový film. Nataša Gollová je naprosto přirozená a věřím jí každou lumpárnu. Film jsem si prostě oblíbil a dívám se na něj opakovaně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nevím, proč jsem prvorepublikové Fričoviny nikdy nebral zvlášť vážně. Nějak ve mně nebudí důvěru a zájem. Teď jsem si řekl, že si jich několik oživím. A vykročil jsem levou nohou. V Evě je hodně jednotlivostí, které mě bavily, ale celek mi přišel až moc... "pamětnický". Se všemi negativními konotacemi k tomu výrazu. Takový dojem u zahraniční dobové produkce nemám.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Při vší úctě ke scénáristům a autorce předlohy, sebelepší text komedie často pokazí nešťastně zvolená realizace. To ovšem není tento případ. Martin Frič totiž své řemeslo ovládal dokonale. Než se pustil do kariéry filmového režiséra prošel si osmi dlouhými roky příprav. Vystupoval v kabaretu, maloval reklamy, stavby, pracoval v laboratořích, zkrátka osvojil si všechny filmové profese, takže mu nikdo nemohl věšet bulíky na nos a upřímně na takové průpravě vždy poznáte profesionála. Frič měl velmi dobrý přehled i v kinematografii světové a ve filmu nezapře americké vzory. Na druhou stranu bylo by nespravedlivé ho označit za plagiátora nebo kopistu. Fričova bláznivá komedie je svižná, vrší jednu komickou situaci za druhou a s tím jde ruku v ruce i technické provedení filmu. Dočkáme se tak rychlých jízd kamery, netypických záběrů a velmi rychlých přešvenků pochopitelně i za cenu rozostření obrazu, ale to není vůbec na škodu. Oldřich Nový, který zde hraje roztomilého podvodníčka, kterému všechno projde, protože to dělá s čistými úmysly jednoduše nemá chybu, ale film bude navždy velkým sólem Nataši Gollové, kterou tímto snímkem Frič představil široké veřejnosti. Nataša Gollová pocházela z rodiny slavného historika Jaroslava Golla a dočkala se skutečně elitního vzdělání. Je celkem pochopitelné, že se od ní zřejmě očekávalo dramatické umění. Film Bezdětná, kde hrála dramatickou roli, za kterou ji kritici prohlásili přídomkem uslzená, však byla málem předčasným koncem její kariéry. Martin Frič jí však dal šanci, obsadil ji naprosto proti typu a nechal jí zahrát postavu o více než deset let mladší. A diváci byli nadšení.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Jedna z klasiky české kinematografie. Povedená komedie s klasickou, příjemnou zápletkou.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
...kdyby jen Eva. Tady tropí hlouposti úplně všichni, teda kromě tetičky Pa. Téměř 85 let má tento film, a přesto to na něm není vidět. Eva Norová totiž dokáže být stejně hravá jako svěží a zbytek hereckého ansámblu s fantastickým scénářem jí v tom neskutečně pomáhá. V tom filmu je úplně všechno, co má správná crazy komedie mít, včetně překombinovaného zmatku v druhém aktu, nejhůře (v dobrém slova smyslu) provedenou loupež v dějinách filmu a naprosto neskutečné tempo gagů, které téměř pokaždé strefují terč. Zajímavost: 15 z 10 učitelů nedoporučuje tento film pro výuku anglického jazyka. Čemuž vůbec nerozumím, protože větu "Love you my havelok?" používám dnes a denně.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
8.5
Už nevím kolikrát jsem tuhle komedii viděl. Ale dá se na ní koukat pořád. Nový, Gollová, Hilmar, Schránil, Sedláčková a v neposlední řadě i Josef Gruss - to je stále záruka dobré zábavy. O Martinovi Fričovi nemluvě.
  • obsazení, atmosféra, režie
  • nevím co bych napsal (žrout času?)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Je to skvělá a inteligentní "crazy" komedie, česky tedy ztřeštěná, kde je zřeštěná nejen Eva (Nataša Gollová), ale dokonce i Oldřich Nový (ve filmu Evin bratr Michal Nor), který skáče na gauči pod schody jak blázen, což by od něho nikdo nečekal! Flegmatická tetička Pa v podání Zdeňky Baldové nebo Josef Gruss v roli zmateného Zdeňka jen ještě zvyšují komičnost celého filmu. Kdyby Nataša Gollová nenatočila už nic jiného, tímto svým výkonem by se každopádně zapsala nesmazatelně do historie českého filmu nebo české komedie. Ona toho však naštěstí natočila dost, tak si ji užijeme i v Hotelu Modrá hvězda a spoustě dalších filmů "Drahými tetami" konče. Nataša Gollová, ač z intelektuálské rodiny, byla vždycky trochu ve stínu Adiny Mandlové, ale nedokážu si Adinu v této roli vůbec představit, i když ty její oči s dlouhými řasami z "Kristiána" vidím vždycky, když mi někdo řekne, ať zavřu oči, že odchází. Ty vtipné dialogy, nečekané zvraty - to muselo být na tu dobu převratné! A přitom to bylo kultivované! Dnes si tvůrci myslí, že když nenacpou do filmu jedno sprosté slovo za druhým, tak to u diváků totálně propadne!!!
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
10
Pro mě jeden z vrcholů české komedie.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8
nádherná česká klasika s Natašou Gollovou