Vychovatelka

45%
Vychovatelka

Aisha pracuje pro bohatou rodinu v New Yorku jako vychovatelka. Doma v západní Africe nechala syna, který má za ní přijet. Avšak její život a budoucnost ohrozí temné síly.




Recenze: Vychovatelka

Kinobox.cz
45%

Nadějný režijní debut, strhující herecký výkon či poutavé ztělesnění stesku po domovině. Horor či spíše sociální thriller Vychovatelka si v USA vysloužil spoustu chvály, ale střízlivý pohled odhaluje řadu nedostatků.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
4
Mezi přehnaně pozitivními americkými a přehnaně negativními tuzemskými ohlasy dává smysl najít kompromis. Pokud se totiž oprostíme od ideologicky vyhrocených pohledů, výsledkem je pouze velmi průměrný film, z něhož občas probleskuje potenciál, většinu času však pouze stupňuje očekávání, jimž následně nedokáže dostát. Zdařilou práci kameramanky Riny Yang, jež dokáže přicházet s nečekanými úhly a kompozicemi, totiž zastiňuje režijní nezkušenost a scenáristická nejistota Jusu, která se utápí v nejasné symbolice a nedotaženosti prezentovaných sdělení.
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
6
Stačilo, keby sa film držal reality (migrácia; podhodnotená práca pre kvalifikovaných; postavenie nebielych žien) a bola by to solídna intersekcionálna sonda do problematiky. Ten magický (spirituálny) rozmer však pôsobil trochu nadbytočne a plnil by si lepšiu funkciu, keby bol do deja vložený viac integrovane ako v His House (2020). A mimochodom, je mi na grc, keď čítam na ČSFD komentáre o hnutí woke a podobné homofóbne a rasistické čecháčikovsko-slováčikovské žvásty. Vždy si predstavujem ich autora, ako doma sedí v naprdených tepláčikoch a hrozí sa celého sveta, lebo v ňom žijú aj ľudia inej farby pleti, inej orientácie, inej rodovej identity či iného vyznania. Zrejme sa vo svojej neprevetranej a naprdenej izbičke niekto priotrávil vlastnými prdmi.

Dodatečné informace

Původní název:
Nanny (více)
  • USA Vychovatelka
  • USA Nanny
Premiéra v ČR:
19. 12. 2022
Země původu:
USA
Čeština:
Vychovatelka je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch