Když promluvila

69%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Když promluvila obstojí jako důstojný nástupce Všech prezidentových mužů a Spotlightu, kdy poutavě vypráví o jednom z nejzásadnějších případů uplynulé dekády a přináší nutné poselství o integritě. Pod zdánlivě komorním audiovizuálním provedením se jeden z nejsilnějších filmů roku…. Více zde
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Film Když promluvila se vrací do roku 2016, kdy investigativní novinářka deníku The New York Times Megan Twohey pomohla zveřejnit příběhy několika žen obtěžovaných tehdejším prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Odvážné oběti se od veřejnosti dočkaly jen odsudků, pohrdavých komentářů či dokonce výhrůžek ze strany podporovatelů Trumpa, jehož americký lid zhruba měsíc po vydání článku zvolil prezidentem nejmocnější země světa. Zklamanou Twohey (Carey Mulligan) o pár měsíců později osloví její redakční kolegyně Jodi Kantor (Zoe Kazan), k níž se dostala informace, že jeden z nejúspěšnějších hollywoodských producentů Harvey Weinstein sexuálně napadl známou herečku Rose McGowan a že podobných případů se ve věhlasné továrně na sny odehrálo mnohem více.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Harvey Wepřík si mříže určitě zaslouží, sto padesáti kilové prasce, co si za zdí natáčení mohlo dovolit všechno, co mu fetištická fantazie jen napadla, a mohla volně projevit. Případy jako jsou u sexuálního harašení (aneb s politiky stále netančíme..), které nejvíce postihujou převážně ženy, jsou celá léta odložena do šuplíku, a desítky let na něho nikdo nesáhne, protože jo, vy si řeknete, proč to teda nenahlásily už dříve, a dlouhá letá měli pod(če)pičí? Ale ano, některé vzaly krom šmínek i odvahu, a opravdu to nahlásily u policie, ale kdo by věřil mladý pipině, že jim Bill Cosby sahal pod sukní? Víte, takový sexualní pervezák se nikdy neprojeví navenek až moc podezřele, a jsou to ve většině případu sympaťáci, slušný lidé (něco jako Flanders), a Cosby je televizní tatínek století, oblíbený v každém rodinném obyváku, takže buď je to feministická pinda, co mu chce jen uškodit. Pak se to táhle jako psí hovno z koberce, a natočí se něco jako Spotlight 2, ale ne, tohle byl dvou hodinový táhnoucí sopel, který se ještě utřel do rukávu, a lepil se ještě dva dny. Taková rada, určitě se najde méně než hodinovej dokument, který shrne to nejdůležitější, co byste měli vědět, ne vymyšlenou omáčku kolem pro efekt přiběhového aparátu. Nebo co dokáže youtube video za 10 minut, a ušetří to čas.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Překvapivě svěží. I když o tématu vím dost, stopáž mě nenudila. Cyrey Mulligan a Zoe Kazan si sednou a jsou přesvědčivé v roli investigativních novinářek. Současně dobře vyváženo a zakomponováno jejich rodinné zázemí. Z příběhu jednotlivých obětí se skládá souvislý příběh o moci, zneužívání a na druhé straně strachu. A také následného života obětí, který byl už navždy poznamenán neblahou zkušeností. Celý film je také oslavou poctivé novinářské práce s vysokou dávkou profesionality.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
8
Podobně jako Spotlight se i Když promluvila zabývá velkou kauzou, která se v nedávné době objevila v novinách a ovlivnila celou společnost. Zatímco první jmenovaný se zabýval zneužíváním dětí církví, novější dílo se zabývá sexuálním predátorem Harveym Weinsteinem, který sexuálně napadal nebo přímo znásilňoval herečky a jiné své podřízené. Film sám o sobě nese velmi silné téma a myslím si, že vás ovlivní daleko více, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo byl taktéž nějakým způsobem zneužit. Rozhodně je to téma, o kterém se musí mluvit a je velmi dobře, že taková díla vznikají. Určitě jeden z nejlepších filmů tohoto roku. Hodnocení 80 %