Železní bratři

79%
Železní bratři
Film Železní bratři vypráví o věhlasné dynastii Von Erichů, která od šedesátých let dvacátého století dominovala wrestlingové scéně. Rodinu současně doprovází prokletí, kdy pět z šesti synů jejího patriarchy zemřelo předčasně. V hlavní roli posledního žijícího syna Kevina Von Ericha se představí Zac Efron.



Recenze: Železní bratři

Kinobox.cz
65%

Oblíbená distribuční firma A24 sází na čím dál větší jistoty, kam se toto slzopudné sportovní/rodinné drama od Seana Durkina bezesporu řadí. Aronofskyho Wrestler a koneckonců i Formanův Muž na Měsíci jsou však mnohem inspirativnějšími a více vtahujícími filmy z prostředí wrestlingu, zato od Železných bratrů lze očekávat „jen“ zdatně natočené vyprávění o nedostatku lásky a přehnaných nárocích.


JaraSlama
JaraSlama
1 966 bodů
8
Film se pohybuje na tenké hranici mezi sportovním dramatem a rodinným psychologickým thrillerem. Příběh o slavné rodině Von Erichových a jejich tragických osudech přináší do popředí wrestlingový svět, který mnozí diváci možná předtím neznali. Režisér Sean Durkin se snaží představit rozvětvené vztahy a konflikty uvnitř rodiny, avšak ne vždy se mu daří propojit tyto prvky do souvislého a poutavého vyprávění. I přes skvělou hereckou sestavu a poutavou atmosféru se film občas ztrácí v dlouhých expozicích a nedostatečném využití potenciálu některých postav. Nicméně, díky svému řemeslnému zpracování a silnému příběhu snímek stále nabízí zajímavý pohled do světa wrestlingu a dynamiky rodinných vztahů.
Tom.kom
572 bodů
9
Neskutečně krásný a zároveň temný snímek pojednávající o rozpadu z počátku dokonalé rodiny. První polovinu filmu jsem si instantně zamiloval především díky úžasné bratrské chemii, dialogům, ve kterých jsou informace předávány hrozně přirozeně a hudbě, jejíž jedna určitá skladba dokáže být radostná a v jiných chvílích zase emočně zdrcující. A celkově ten 80kový vibe sál ze všech stran. Wrestling a zkoumání jeho zákoutí mě neskutečně bavilo, stejně tak sledovat, jak se ze samotných postav do jejich zápasů přelévají osobnější emoce, čímž se dostáváme ke druhé polovině filmu, která se přehoupla do velmi silného drama. Možná to mohlo působit, že těch věcí, co se podělalo bylo až příliš, ale opravňuje je inspirace podle skutečného příběhu a byť se to nemusí jevit i v druhé polovině filmu je spousta pěkných momentů, které vás jako diváka nenechávají jen utápět v depresi. Ale skutečný důvod, proč ve mně snímek stále rezonuje a proč jsem si jej zamiloval na tak vysoké úrovni je díky emocím, ať už těm radostným či především smutným. A když film skončil měl jsme oči zalité slzami, ale zároveň úsměv na tváři z v podstatě krásného konce.
Leefko
Leefko
285 bodů
7
Drásavá sonda do "prokleté" rodiny Von Erichových, u které budou někteří určitě horlivě používat kapesníčky. Režie a kamera očividně pracují v slušném tandemu, herecký ansámbl je prvotřídní( hlavně Jeremy Allen White a ke konci i Zac Efron si pro sebe kradou každou scénu, ve které se objeví), a film je celkově velmi divácký, a zpracovává velmi emotivní příběh, který zasáhne snad každého, kdo má sourozence. Film však trochu moc spěchá, kolikrát jsem si říkal, že delší stopáž nebo dokonce přepracování na minisérii by materiálu bodlo. Nepotěší ani trochu slzoždímačský konec, který si ale díky bohu vzhledem k lehké nadsazenosti látky nad realitou svoji patetičniost obhájí. Nemá to k osmičce daleko, ale asi se radši uvelebím na sedmičce, a kdoví, třeba mě to někdy napodruhé osloví víc....

Dodatečné informace

Původní název:
The Iron Claw (více)
  • USA Železní bratři
  • USA The Iron Claw
  • USA アイアンクロー
  • USA Bracia ze stali
  • USA Demir Pençe
  • USA El clan de hierro
  • USA Garra de Ferro
  • USA Garra De Hierro
  • USA La griffe de fer
  • USA The Warrior - The Iron Claw
  • USA Vaskarom
Premiéra v ČR:
7. 3. 2024
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
15,9 mil. USD
Tržby:
40,13 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné