Světlonoc

56%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
5
Určitě bych doporučil všem, kterým se líbila Eggersova Čarodějnice, ač tento film se mi víc líbil jako sociální kritika (mířená na slovenské burany v jejich opožděnosti, omezenosti, aroganci, tmářství, rasismu, frustraci, neopodstatněném strachu, násilnosti, mravní bídě, alkoholismu a pověrčivosti) než jako folklórní horor, ač ta konceptuální syntéza s prvkem čarodějnictví, je skvělá. Dokonale zpracované to však není. Sociální kritika naťukne řadu témat, ale nejde dost do hloubky. Postavy ani vztahy mezi nimi nejsou dost prokreslené a rozpracované. Film často podléhá zkratkovitosti tam, kde by neměl, což znemožňuje lépe se na něj naladit či mu více věřit to, co se v něm odehrává. Vesničtí burani (obzvlášť pak muži, což ale nijak nezazlívám) jsou vykresleni čistě nelichotivě. V závěru jsou protagonistky skoro zastřeleny či upáleny, protože si jeden soused-násilník myslí, že jsou to čarodějky, které mu unesly děti, které pravděpodobně odběhly do lesa, aby nemusely být furt s fotrem, který je bije. Toto rychlé uchylování se k dost extrémnímu násilí by fungovalo lépe, kdyby protagonistky měly vzdorovitější/škodolibější povahu a v průběhu filmu se tak snažily sousedům vrátit jejich hrubost. (V souvislosti s protagonistkami film dociluje spíše empatie, která je generována tím stavem, že všichni kolem nim jsou prakticky nesnesitelní dobytci, ale pokud by protagonistky aktivně vzdorovali, tak by to k nim mohlo vztáhnou i divácké sympatie.) Tím, jak by se sousedské vztahy vyostřovaly, by resentiment buranů vystoupal až k okraji poháru, načež by násilí (omlouvané i umocňované pověrčivými výmysly) v závěru bylo divácky uvěřitelnější. Jako art to také není dost silné, ač nějaká snaha o umělečtější pojetí tam rozhodně je. Pro mě to byl dobrý film na to jedno první shlédnutí, ale opakovaně se k němu vracet asi nemá smysl.
Fin_429
250 bodů
6
slovenská úchylná kombinace slunovratu a antikristu.
M66
M66
201 bodů
8
Příjemné překvapení. Ztracená a znovu nalezená kráska probudí čarodějnici???
2023
Tomesek
Tomesek
193 bodů
8
solidní film 8/10
  • hudba
  • příběh
  • herečky
matesak
34 bodů
8
Toto je opravdu jedním z nejkrásnějších snímků co slovenská produkce v poslední době vytvořila. Začátek je vleklý a může někoho odradit ale závěr v lese je něco co je opravdu nádhernou choreografií. Za mě určitě stojí za zhlédnutí. 8/10 je také kvůli mé slabosti pro odvážnější československou tvorbu.
  • prostory
  • choreografie
  • masky
  • kamera
  • zvuk
  • vleklý příběh
  • pomalé tempo
gulecnik
18 bodů
6
Film mohol byť radšej seriálom ( ale nie som filmový kritik... ) . Herci sú výborní , asi najviac vyčnieva Marek Geišberg ,ktorý stelesnil dokonalého hulváta bez akýchkolvek zábran . Film má skvelú scenériu , kameru . Mne pripomína časy a spôsob spracovania diel J.Jakubiska najmä film Postav dom , zasaď strom , kde sa využila sceneria Tomašovskéhio výhladu (ak sa mýlím pardon). Čo neviem tak kam ho žánrovo zaradiť - tajomný - dráma - horor - nadprirodzené ,lebo zmiešal všetky tieto atribúty . Niekde miestami naťahovanie času , ale pri záberoch malebnej prírody to až tak nevadí ...