V prach se navrátíš

75%
V prach se navrátíš

Dohodnutý sňatek nemluvného Železňáka Ma a chromé, neplodné Kuej-jing zprvu neslibuje šťastnou budoucnost. Skromné soužití na farmě s věrným oslíkem ale osamělý pár popostrčí k laskavosti a trpělivosti. K sobě navzájem i k půdě, z níž klíčí jejich obživa. Čínský režisér Li Ruijun přichází s dramatem o lásce bez špetky přebytečného sentimentu. Se zaujetím pečlivého pozorovatele ukazuje, že odolnost partnerského soužití nutně nezávisí na materiálním dostatku či kompletní šťastné rodině, ale že vyrůstá z každodenních ohleduplných skutků. Půvabný snímek, zasazený do krajiny sytě žlutých kukuřičných polí a písečných dun, rovněž rozkrývá neudržitelnost venkovské idyly v podmínkách modernizující se Číny.



Režie:
Scénář:

mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
První karlovarský film a hned příjemně zdrcující deprese. Pochvaly z letošního Berlinale byly oprávněné, neboť pomalé čínské drama o neustálém hledání domova a vlastního prostoru trpělivě vypráví příběh o nedobrovolném manželském páru, který se spolu musí naučit vycházet. Starý mládenec přezdívaný Železňák je až čtvrtým synem, a tak rodinné zázemí nemá úplně ideální. Příbuzní se jej snaží oženit a vyberou mu za družku zchromlou a nemluvnou Kuej-jing. Oba v jádru dobří, pracovití lidé si k sobě v nelehkých podmínkách malé vesnice vykořisťované místním velkostatkářem hledají cestu prostřednictvím každodenních laskavostí. Přestože se postavy neustále zarputile o něco snaží, jsou snad předurčeny k tomu, aby byly zneužívány vrchností. Citlivá rurálnost, takhle má ten festival vypadat!
petr-hnyk
1 542 bodů
8
Love story z chudého čínského venkova, kde i přes snahu čínské vlády stále žijí lidé od sklizně ke sklizni. Velmi přesné herecké výkony a krásně napsaná hlavní postava. Železňák (čtvrtý bratr) je trochu introvert, ale pracant, který vyznává férovost a dodržování slibů. Jeho obdivuhodná vytrvalost táhne dopředu celý film, jeho hendikepovanou ženu i vozík s oslíkem. Střed chudého světa hlavního hrdiny je konfrontován s přezíravým postojem místního zbohatlíka i čínské vlády, která o osudech lidí rozhoduje od stolu.

Dodatečné informace

Původní název:
Yin ru chen yan (více)
  • Čína V prach se navrátíš
  • Čína Yin ru chen yan
  • Čína Return to Dust
Premiéra v ČR:
6. 10. 2022
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Čína
Čeština:
V prach se navrátíš je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění