Krásné bytosti

77%
Krásné bytosti

Ballimu je čtrnáct let, jeho rodina dávno nefunguje, ve škole je objetí šikany a u nikoho nedokáže najít pomoc ani oporu. Když ho ale mezi sebe nečekaně vezme skupina tří problematických teenagerů, najde Balli poprvé v životě něco jako domov. 




mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Erupce násilí, neuklízení zvratek z koberce a psí sperma zamražené v ledu. Kvartet kluků má jeden průšvih za druhým, ilustrují tak širší trend násilí mezi islandskou mládeží. Krásně natočený příběh o odvrácených stranách dospívání, kde pro vyjadřování emocí není dostatek prostoru. Film se především ze začátku rochní v sociální mizérii, všichni protagonisté mají nepřekvapivě strašlivé zázemí. Téměř pravidelně v něm chybí otec, a když už se v rodinném systému vyskytuje, představuje spíše nebezpečí nežli oporu. Ostrakizovaná mládež v podstatě stojí před (většinou nedobrovolným) rozhodnutím, zdali být na straně šikanujících, nebo šikanovaných - a jak ukazuje příběh o čtveřici mladíků, obě tyto skupiny jsou si navzájem bližší než děti z tzv. normálních poměrů. Trudně realistické vyprávění z islandského sociálního dna je obohaceno nečekaně magickou linkou o jasnovidectví. Že by snad vyrůstání ve zdravějším rodinném prostředí člověku umožnilo lépe předjímat nebezpečí a důsledky vlastních činů? Více zde.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
8
každej se jednou v životě zahazoval s takovou partou; (ne)ironicky. [takový cumarádi, ale vysíláni po 22.hodině]..
KatkaKK
123 bodů
9
Naprosto úžasný a citlivý vhled do duše náctiletých. Mrazí a zahřeje zároveň. Režisér cíleně pracoval s dětskými herci, vše probíhá tak uvěřitelně, že jsem měla pocit, že sleduju dokument.

Dodatečné informace

Původní název:
Berdreymi (více)
  • Island Krásné bytosti
  • Island Berdreymi
  • Island Beautiful Beings
Premiéra v ČR:
15. 9. 2022
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Island, Dánsko, Švédsko
Čeština:
Krásné bytosti je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch