Menu

77%

Komentáře a recenze 42

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Není to gurmetská záležitost, spíš zábavný horor, který ve mně trochu evokoval Krvavou nevěstu. Snad mě maličko mrzelo finále, ale zároveň jsem věděl, že k ničemu jinému to směřovat nemůže, tak jsem ani nebyl "opravdu" zklamaný.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Má hlavní emoce po zhlédnutí se vztahovala na neodolatelnou chuť na cheeseburger, což je v kontextu příběhu vlastně pochvala. Menu dovede vtáhnout a pobavit, ale osobně se mi nejvíce líbilo rozkrývání lidských povah podle toho, jak jednotliví hosté reagují na ta nejlépe ošetřená a zkrátka nejgurmánštější jídla pod sluncem. Tehdy začnete většinou osazenstva pohrdat a ďábelské praktiky šéfkuchaře Fiennese si můžete užívat. Jenže Mylod sází na marxistickou kritiku kapitálu a hororovou zábavu svádí někam, kde je ve výsledku pořád jen neškodnou hororovou zábavou s triviálním poselstvím. Takže je to jak navoněná z prdu kulička, na níž ovšem máme díky šikovným tvůrcům obrovskou chuť. I takový chod nám někdy musí stačit, aspoň že je servírovaný s láskou.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Menu v součtu působí jako řádně připravená a sofistikovaná série chodů, která sice v součtu filmové chuťové pohárky úplně nepoznamená, přesto se v součtu jedná dost možná o jeden z nejzábavnějších filmů roku i jeden z nejpůsobivějších hororových thrillerů roku. Po celkovém zhlédnutí se vlastně nikdy nedokáže plně vypnout myšlenka nad tím, co by s podobným námětem zvládli udělat Yorgos Lanthimos, Ari Aster či Ruben Östlund, Mark Mylod ovšem dodal dostatečně sofistikovanou rýpavou satiru, která by nemusela nutně nechat chladného ani gastronomického laika.... Více zde
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Pro rok 2022 už druhá komediální satira, která si jako jedno z témat bere utahování z společnosti snobů, tím prvním byl vynikající Trojúhelník smutku, který řadím k tomu nejlepšímu, co filmový rok nabídl. A přál bych si říct, že se nám stejného úspěchu dostalo hned dvakrát... Menu je jednoduchá ale okázalá konverzační komedie s thrillerovými prvky. Poměrně neznámý Mark Mylod si musel asi hodně nakoukávat Hitchococka, když se vytasí s něčím takovým.. Zajímavé obsazení včele s démonicky klidným Ralphem Fiennesem a pořád skvělou Anyou, která uzavírá rok další skvělou peckou. Ten úvod mysteriózní úvod je parádní, a jak příběh s každým dalším hodem nabírá na obrátkách, tak mu ale příliš brzy začne docházet dech. Charizmatický šéfkuchař, který všem představuje nezapomenutelný životní zážitek, který ho nejen zvládne triumfálně proslavit, nýbrž se ale dočká i svojí vytoužené satisfakce... Na druhé straně kuchyně stojí modelová skupinka snobů, skrze něž jsou nám servírovány pomrknutí na všelijaké společenské role a problémy. Jak se daří neustále pumpovat napětí, tak ale tvůrci nemají zájem ani jednou upouštět páru nějakou humornější vložkou. I proto se v postupujícím příběhu začíná hrnec přehřívat a snímek podle mého s rostoucí stopáží ztrácí na atraktivnosti. A když se následně odkrývají všechny tvůrcovské karty a nám se prokresluje především pozadí tajemného šéfkuchaře Slowika spíš než ke spokojenosti příběh bobtná a přešlapuje na místě. Jakmile Slowik začne zatápět pod kotlem, tak sice napětí eskaluje nevyšších bodů, tak přesto se pořád děje úplně kulový. Závěrečné vyústění je jasně nejlepší částí, přesto už pro mě spíše převařeného pokrmu, na který po té době nemám takovou chuť, jako na začátku. Avšak ten cheeseburger byl šmakózní! Jako celek to pro mě není taková pecka, ale podobných filmů zase není tolik, abych se jich mohl přejíst. Nemůžu se dočkat, v čem se Anička objeví příště, ale už teď nemám obavu.. Není to sice takové veledílo, ale rozhodně mu nechybí elegance a nápaditost. 70%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
1
O ničem. A ani to neni nijak zvlášť krásné či zábavné. Zato je to ale dost vyumělkované. Trošku se to připodobňuje Trojúhelníku Smutku, protože boháči si zaplatí za luxusní experience, ale těžce pojebou - Trojúhelník je však podstatně lepší film. Taky jsem byl zvědavý, jestli dobře hitne scéna, kdy se to celé zvrhne. Nehitla. Po Aronofakiho Matce mě však tahle slabota může nechat jen chladným.
Riverdon
Riverdon
7 392 bodů
3.5
Psychologický horor, co se veze na trendu poslední doby Masterchefa a Survivora. Bohužel z toho vznikl nepříjemný, manipulativní a načinčaný pšouk. Ale třeba byl záměr tvůrců uvěznit diváka v restauraci a nepustit. Tvůrci si tak zřejmě našli inspiraci v absurdní korejské kinematografii, kde si nikdo nemůže být ničím jistý.
kubas369
4 086 bodů
8
7/10. Nápaditý thriller s dobře budovaným napětím. Bohužel ve finále u mě ke katarzi nedochází což shazuje film jako celek. Interakce mezi šéfkuchařem a mileneckou dvojicí je skvostná a táhne celý film neúprosně ku předu. Naproti tomu zbytek osazenstva je tak nějak do počtu a slouží jen jako jednovrstvá trochu klišovitá vyplň. Jejich konečné odevzdání se osudu působí zcela neuvěřitelně a nepochopitelně.
slord
slord
3 832 bodů
9
Inteligentne, originálne a efektne spracovaný film, ktorý vie pobaviť s príjemnou dávkou čierneho humoru, ale zároveň vie vydesiť, čomu dopomáha atmosféra a hudba, kde by sa napätie dalo krájať. Fajnová satira, ktorá si berie na paškál rôzne typy ľudí, ktorí na umenie pozerajú z odlišných uhlov a sledovať to ma veľmi bavilo, aj vďaka skvelým dialógom. Postavám kraľuje šéfkuchár v podaní Ralpha Fiennesa, ktorý podáva jeden z najlepších výkonov čo som od neho videl, len prostou mimikou a výrazmi tváre dokázal vo mne vyvolať zimomriavky. Anya Taylor-Joy predvádza takisto výborné herectvo a potvrdzuje, že je jednou z naj herečiek súčasnosti, jej postave, ktorá sa zhodou náhod dostala do nie moc príjemnej situácie budete proste fandiť. Ďalšie postavy by mohli byť síce viac rozvinutejšie a ich ľahostajnosť na konci nemusela byť taká očividná, ale nie je to nič čo by mi skazilo zážitok z tejto pecky. Veľmi lahodná záležitosť, z ktorej moje chuťové poháriky jasali. 9/10
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Speciální Vytřeno! jsme odstartovali v Ústí nad Labem u živnostníka Péťi Kokeše. Petr vsadil na nezvyklou sadu chuťových gastronomických pochoutek pro mlsné jazýčky. Polévka se čistě skládala jen z lysohlávek, po které posléze důchodkyně Světlana měla hypovolemický šok. Hlavní chod se čistě skládal jen ze šňupání kostní moučky, a zábava se také moc nevydařila. Petr pozval hosty do drogového klubu, kde návštěvnící absolvovali těžké obsese, a museli se vyvarovat útoku mastných feťáků, utočníci byli ozbrojeni nožemi na máslo, a rozbitým bongem. Petr si odnesl jen 6 bodů, a první místo naší tabulky. Nic se nezměnilo ani v úterý. Paní Danuše vsadila na mexické meny, kdy hosté dostali silný průjem z konečníku, a vnitřní krvácení do plic. A zábava pokračovala na pražské Jipce. Odnesla si krásných 20 bodů, a první místo naší tabulky. Ve středu hypochondr Jarda, který se k plotně postavil jako milovník ženskýho ochlupení a koček. Jako majitel kočičího bistra si pro hosty uvařil meny po asijsku. Kočičí čumáčky, kočičí tlapičky, a na závěr smetanu. Pro nespokojenou Světlanu na tom bylo až moc kočičích chlupů, a tím mu dost přivařila následný verdikt. Při šmejdění se našlo dost zvířecích extrementů, a vyvařil si 17 bodů. Dneska ve čtvrtek nám uvaří šéfkuchař, a držitel třech myšulinských hvězd pan hvězdý Zdenda Polohrách. Na jakou kuchyň vsadí, a čím překvapí hosty? Bude se inspirovat svým obdivovatelem Ládou Hruškou? A co víc, to se dozvíte v dnešním Vytřenu! ** obviously, po 30 minutách mě to přestalo bavit. Zajimavé komentáře: Nikdo, kdo nemá v jmeně kocour, a není černý, #blackpeoplehaveninelives
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 341 bodů
10
Stejně jako od režiséra Barbara bych nečekal jeden z nejlepších hororů roku, tak ani u Menu od Marka Myloda bych nečekal jeden z nejlepších Thrillerů posledních let. Menu vypráví o jednom večeru v luxusní restauraci na izolovaném ostrově, jedná se o kulinářskou zkušenost, jakou zažijí jen ti nejprivilegovanější. Hru kterou zde tvůrci rozehráli, jsem jim baštil od začátku do konce. Uhranulo mě zde naprosto vše, herecké obsazení a výkony, dialogy mezi postavami a vztahy, které se tu odkrývají. Nepříjemné podtóny celého ostrova a šéfkuchaře, které vás znepokojují a nutí vás hádat, co a kdy se pokazí, odehraje a odkryje. Do toho tu je vynikající hlavní postava Margot, hraná Anyou Taylor-Joy, která vyniká jak svou nechutí být na podobné místě, obyčejnou náturou, tak tím, že je jakousi divokou kartou, která zde neměla být a kazí tak plán celého večera. Film si semnou pohrával od začátku do konce a já si to náramně užíval. Neuvěřitelně jsem se ponořil do všech postav a jejich vnímaní situace i postavení. Zároveň mě bavilo co každá z nich představuje. Jídlo jako takové je zde velkou alegorii prakticky pro cokoliv, co si tam dosadíte, ale primárně pro umění. Je jedno jestli v tom uvidíte filmy, hudbu a nebo cokoliv jiného. Každá postava tak zastupuje nejrůznější lidi, které toto umění vnímají a jejich přístup k němu. Kouzelná záležitost, která i mě samotného jako někoho, kdo se aktivně i kriticky vyjadřuje k filmům donutila reflektovat sama sebe. Protože nechte dopadnou ani jako jedna z těchto postav, speciálně ne jako dva domýšlivý snobští kritici a nebo jako postava Nicholase Houlta. Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult dokazují, že jsou to sakra skvělý herci, ale speciálně Fiennes podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry, umí být děsivý, nepříjemný, zranitelný i dojatý a šťastný a přechody mezi tím jsou neuvěřitelné. Šéfkuchař Slawik je jedna z nejvíce fascinujících filmových postav letošního roku! 9/10! (Některé postavy bych ocenil prokreslenější). Více ZDE!