Toscana

55%
Toscana

Vzdejte hold lásce a jídlu!




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
4
Netflix dál usilovně podporuje převzaté náměty ze starších a daleko lepších filmů, než to, co nově nakonec vznikne. Je to i případ tohoto švédsko dánského filmu, cíleného spíše pro starší diváky. A náměty tu jsou do sebe skloubeny rovnou dva. Hned z počátku je to námět snímku ´Šéf´ (2014), do kterého poměrně brzy vklouzne námět snímku ´Dobrý ročník´ (2006). A snad i nějaké motivy ze snímku ´Pod toskánským sluncem´ 2003). Snímek je to hodně poklidný, kde se střídá jedno klišé po druhém, ve kterém si zahráli, dá se říct dánské hvězdy, avšak svým způsobem neherečtí. Hlavní roli nejpopulárnější dánský stand-up komik Anders ´Anden´ Matthesen. No, v Česku ho jistojistě nikdo nezná. Stejně tak dánskou hvězdou popovou, říkající si prostě a jednoduše Christopher, hrající podřízeného kuchaře. No jo. Na Netflix to prostě stačí. Jedná se o první dánský Netflix originál, který prostě chtě nechtě neoslní. Snad jen seniory ohledně vztahů a právě těch klišé, co se týče přehodnocení dosavadního života v pozdějším věku. Jo, a taky dobře vypadajícího jídla. Snímek po shlédnutí rychle upadající v zapomnění, který se prostě ztratí v rouškách času.
avenis
avenis
8 056 bodů
6
Taková... celkem dobrá oddechovka, která názorně ukáže, co znamená "opít se jako Dán" a předloží ke srovnání nejen dvě zcela odlišná pojetí gastronomie, ale také rádoby moralistické vnímání opravdového smyslu života... Hlavně je třeba odpouštět, čím dřív, tím líp, jinak si to děcko táhne do života a pak skončí v bazénu... Nikdy jsem nepřilnula k tomu modernímu uměleckému pojetí jídla na talíři, a tak zpočátku byl můj postoj ke kuchaři Theovi dost kritický. Ani na konci moc mých sympatií neměl a Sofie už vůbec ne, protože to se přece nedělá. Buď vím, koho chci nebo vím, koho nechci. A když nevím, tak se nevdávám. Co mi však vadilo nejvíc, tak to byl ten všudypřítomný smutek. Na druhou stranu, pokud to byl záměr, tak je třeba to ocenit, protože se to povedlo. (1.8.2022)
marvan
marvan
616 bodů
8
Netflix, ale presunout se ze severu na jih mam rada, a na jihu, tam je to o jidle, proto se mi film libil, i tim dejem, kde laska ma svou roli.

Dodatečné informace

Původní název:
Toscana (více)
  • Švédsko Toscana
Premiéra v ČR:
19. 5. 2022
Distributor:
Netflix
Země původu:
Švédsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch