Modrý a spol.

?

Dcera legendárního hokejového brankáře Bohumila Modrého Blanka vzpomíná na svého otce. Z původně nadšeného házenkáře se už v juniorském věku zrodil obrovský talent i na ledě. Záhy se stal jedničkou v naší reprezentační bráně a výraznou měrou se podílel na prvních mezinárodních úspěších českého hokeje po druhé světové válce. Vytvořil si navíc osobitý styl, kterým položil základy moderních brankářských technik, jež se od něj pak učily také další generace. Muž s tváří filmové hvězdy byl podle mínění lidí, kteří ho poznali, čestným a inteligentním člověkem s vystupováním gentlemana.

Dostal dokonce nabídku jít hrát nejlepší hokejovou soutěž světa NHL v zámoří. Jenomže se nenarodil ve správnou dobu a na správném místě. Jeho životní příběh se začal lámat roku 1950 a stal se součástí rozpadu slavného týmu první zlaté hokejové generace v našich sportovních dějinách. V politicky vykonstruovaném procesu byl jako vůdce protistátní skupiny odsouzen s několika svými bývalými spoluhráči na mnoho let těžkého žaláře. Československý hokej tvrdý zásah přežil, byť se z něj vzpamatovával dlouhá léta.

Bohumil Modrý kvůli zdravotním následkům ozáření z době nuceného nasazení v uranových dolech už nikdy nemohl navázat na úspěšnou kariéru. Všichni od něj i jeho rodiny dali ruce pryč. Modrý se sice vrátil domů k manželce Erice a dcerám Blance a Aleně, ale jejich společná radost měla jen krátké trvání. V roce 1963 nakonec ve věku 46 let předčasně zemřel. Své rehabilitace se nikdy nedočkal a rodina o ni musela bojovat ještě dlouho. Dodnes jeho kauza nebyla náležitě objasněna. Případ Modrý a spol. se stal exemplárním příkladem mocenské represe komunistického režimu pro výstrahu všem ostatním. (Česká televize)



Dodatečné informace

Původní název:
Modrý a spol. (více)
  • Česká republika Modrý a spol.
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění