Vysloužilci

?
Vysloužilci
Plakát traileru

Místo adrenalinu a mise s jasným cílem ztráta smyslu života, odcizení od rodiny i společnosti a potíže s materiálním zajištěním: život v civilu pro mnohé vojáky představuje větší výzvu než samotná válka.

V Česku armáda existuje mimo povědomí většiny obyvatel. O to těžší to mají vojáci, kteří ji opustili a začleňují se zpět do společnosti. Najít si coby veterán práci může být tvrdý oříšek, naučit se o sobě i o světě přemýšlet novým způsobem ještě tvrdší. Kdo ještě nedávno bojoval s Tálibánem, musí teď na objednávku sekat trávu, a smířit se s touto změnou není každému příjemné. Dokumentarista Tomáš Polenský dává slovo několika bývalým vojákům, kteří popisují svůj návrat do civilu. Každý se se svou situací vyrovnává jinak, přesto je stále mnohé spojuje. Ať už si z misí odnesli šrámy na těle, na duši, nebo si po armádě naopak stýskají, jejich minulost nevyhnutelně ovlivňuje jejich další život. (Jeden svět)



marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Srovnání života tří válečných veteránů – solidně pojaté, co je spojuje, a přesto jak se liší. Milují ten adrenalin a viděli v tom smysl, přitahovali je speciální jednotky. S bojovými zážitky se vyrovnávají různě, dle své nátury. Pro někoho je válka návyková a osobní život doplňkový koníček, pro jiného má rodina první prioritu a pečlivě vyvažuje mezi misí a starostí o rodinu. Rozumím i dalšímu plánu – podpora veteránů, u nás se na veterány dosud kašle.

Dodatečné informace

Původní název:
Vysloužilci (více)
  • Česká republika Vysloužilci
  • Česká republika War Veterans
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění