Otec Stu

67%
Otec Stu
Skutečný příběh boxera, který se stal knězem, otce Stuarta Longa, jehož cesta od sebezničení k vykoupení inspirovala nespočet lidí.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6.5
Další životní příběh o člověku, se kterým se život nemazlil. A je to také další příběh na základě skutečné události, což je nám tradičně připomenuto na konci vyprávění, kde je i video s proslovem skutečného Stuarta Longa, o kterém to celém je. Bohužel však film není nejpropracovanější, nejdojemnější, zkrátka po všech stránkách nejlepší. Vše je založeno na životních touhách něco dokázat, aby vše navzdory životních překážek přešlo do vnitřní síly v rámci víry v sebe vykoupení. Příběh boxera, který se stal knězem? A proč ne? Jak se v bibli píše, cesty páně jsou nevyzpytatelné. O to větší sílu tato věta má, když se naskytnou překážky i v církvi. tady vlastně platí i staré dobré pořekadlo: Co tě nezabije, to tě posílí. V hlavní roli Mark Wahlberg. Ne že by takovou roli nezvládl, ale přijmou ho diváci po předchozích různých akčních eskapádách? Viditelně se snaží, o tom tedy žádná, ale i tak v tom jakoby chyběla upřímnost. Z drsňáka se vlivem daných okolností stane věřící člověk modlící se k Bohu a přenechávající mu veškerou svou duši v rámci odpuštění. Chybí tomu ta správná atmosféra a silnější aspekt v proměně charakteru. Emocionální konec se snaží dojmout, seč tomu síly stačí, ale když tomu chybí ta správná hloubka, svého emocionálního vrcholu to prostě nemá šanci dosáhnout. Těžko také posoudit, jak přísné byly střihačské nůžky a jak na tom byl scénář, neboť některé sekvence skutečně potřebovaly na svůj vývoj daleko více času. Příběh může být ve svém smyslu inspirativní, jak Stuard Long skutečně byl, hlavně co se týče sebeuvědomění, ale na to je celková stopáž až moc krátká. Že si člověk vždy zaslouží druhou šanci snad z toho pochopí každý. To je jeden z hlavních cílů této moralizační etudy.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
6.5
Filmy na motivy skutečných událostí mám rád, protože se v nich obvykle dozvím o někom zcela výjimečném. To ale bohužel neplatí v tomto případě a já si tak celou dobu sledování filmu kladl stále stejnou otázku: Proč? Proč byl film natočen? Čím je ten člověk výjimečný? Čí je to kámoš? Nebo spíš byl. Film je hezky natočený a Mark je jako obvykle brilantní, jen ta motivace je na můj vkus až příliš slabá.

Dodatečné informace

Původní název:
Father Stu (více)
  • USA Otec Stu
  • USA Father Stu
  • USA Ojciec Stu
  • USA Отець Стю
Premiéra v ČR:
30. 9. 2022
Země původu:
USA
Rozpočet:
4 mil. USD
Tržby:
21,59 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Otec Stu je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch