Proti ledu

63%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Každý takovýto polárnický film si užiji a když se objeví nový, mám z toho radost. Tento nepatří ke špičce, přesto se mi líbil. Tempo je pomalejší, dramatických scén pomálu, ale ta atmosféra a představa, že někde přes dva roky mrznete na mě vždy zapůsobí.. se sklenkou dobrého hřejivého alkoholu v ruce je tento film ideální volbou :)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
6.5
Rok 1909 a dva průzkumníci osamocení po těžkostech výpravy někde v útrobách Grónska. Další dobrodružný boj o přežití na ledu a mrazu dle skutečné události sepsané polárníkem, mající s událostí co do činění, Ejnarem Mikkelsem do knihy 'Two agains the ice', dle které byl zpracován scénář. Svým způsobem je to film o uvízlé arktické výpravě jako každý jiný. Mnohým divákům to určitě připomene o čtyři roky starší první sérii seriálu 'Teror' (2018). Příběh o přežití a odvaze tentokrát Mikkelsena a Iverena v uvedených mrazivých podmínkách někde mezi Grónskem a Islandem si vyžadovalo pevné herectví, neb se samozřejmě opět točilo před zeleným plátnem, a dá se říci, že to Nikolaj Coster-Waldau a Joe Cole své role zvládli na výbornou. Vnímavý divák ty podmínky dokáže během sledování filmu pocítit také a tím následky na psychice. Pro někoho to může přijít značně patetické, ale zase to má blíž k realitě, než vymýšlet lecjaké hrůzostrašné etudy. A obrazotvorné zpracování vzniklých halucinací se dá lépe vklouznout do duševního stavu onoho jedince. Ono se vůbec nijak zvlášť netlačilo na pilu, co se týče dramatizace a napětí. Atmosféra je prostě taková jaká je a tím to končí. Ale je fakt, že po dějové stránce není o co stát. Za celou filmovou stopáž se toho moc nastane, takže je dějový vývoj pomalejší. Taky proč kvůli napětí a akci vymýšlet něco, co se nestalo, když je to dle skutečné události. K rozvinutí budování vzájemného vztahu obou ledových trosečníků a snahy něco udělat je spíše na seriál, který na něco takového má časový prostor. Scénář tedy může připadat poněkud chudý, ale je to jen na vlastním posouzení dle svých znalostí, jak to tam skutečně mohlo vypadat. No, asi by nezbývalo nic jiného než si přímo přečíst onu knižní předlohu.
slord
slord
3 832 bodů
6
Súboj človeka a prírody sme tu mali už veľakrát a v tomto prípade to má síce Jamieho Lannistera, ktorý hrá veľmi solídne, avšak v rámci tohto podžánru to neponúka nič nové. Ako plus by som vypichol to, že je tam cítiť to natáčanie v skutočnej prírode a je fajn, že zelené plátno malo utrum. 6/10
Jaroslaw 23
1 448 bodů
6
6/10 Mám rád survivor filmy,tento film,mě zaujal pač Nikolaj Coster-Waldau není špatný herec a polární pustina,to by mohlo klapnout,jenže řekněme že jsem spokojen tak napůl.Jasně Nikolaj to odehrál v pohodě a jeho parťák taky,ale problémem je spíš to,že příběh je jednoduchý a místy předvídatelný a na to že jsme v polární pustině tak bych čekal trošku více a s tím souvisí i fakt,že se o hrdiny nebojíte,pač stejně je vám jasné,že ti dva to přežijí,velká škoda,na druhou stranu na dánsko-islandskou spolupráci to zas tak špatné není.
Marcos22
Marcos22
994 bodů
2
Proti ledu je typickým survival dramatem ve stylu snímků Arctic, Hora mezi námi, Mezi vlky, Přežít či Revenant. Všechny tyto filmy spojuje jediné, kruté a nehostinné prostředí, kde jsou ústřední postavy obklopené sněhem a teplota se zde dostává v průběhu noci do silně mínusových hodnot. Příběh Proti ledu by měl být v zásadě navíc umocněn tím, že je natočen na základě skutečných událostí. To však automaticky negarantuje kladné vyznění filmu vůči divákovi, a to platí obzvlášť v tomto případě. Těmi nejdůležitějšími elementy u survival snímků jsou napětí a výkony hlavních představitelů. Islandsko-dánský projekt v obou bohužel selhává. Divák nepociťuje s postavami potřebnou sounáležitost, a jejich osud mu je naprosto lhostejný, záhy po začátku se tak miláčkem publika stává pejsek, konkrétně husky jménem Bjorn. Právě nudný způsob vyprávění, nezajímavé dialogy postav a jejich nedostatečné vykreslení jsou těmi největšími úskalími celého filmu. Jedinými pozitivy tak v Proti ledu zůstávají islandské scenérie a přívětivá stopáž. Finální verdikt jedna hvězda a doporučení upřednostnění jakéhokoli v úvodu zmíněného snímku či z posledních let vynikajícího Marťana od Ridleyho Scotta. 👎 (02.03.2022)