Privilegium

47%
Privilegium

Mnoho let po tragické smrti své sestry Anny je osmnáctiletý Finn opakovaně pronásledován nočními můrami a démony. To, co jeho rodina odmítá jako psychotické následky traumatu z dětství, mu začíná připadat stále reálnější. Když se kolem něj začnou hromadit děsivé události, nemůže už uvěřit, že je to všechno v jeho hlavě. Spolu se svou nejlepší kamarádkou Lenou se snaží odhalit strašlivé tajemství, které se skrývá v jeho minulosti a za nenápadnou fasádou jeho rodiny.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
5.5
Více než hororová mi připadala atmosféra filmu vyloženě depresivní a ponuré. Snímek dlouho sází na tajemno a nejednu podařenou lekačku. Scénář je překombinovaný a dlouho jsem u filmu trošku trpěl, vše vynahradil docela povedený konec. Celkově se jedná o průměrný horor.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
6
Německá produkce tímto snímkem nepřekvapuje, neb už dříve dokázala, že takovéto snímky ve své skromnosti natočit umí. A protože je to pro Netflix, zároveň také nepřekvapí mix nejrůznějších mysteriózních a vůbec hororových motivů. ´Poltergeist´ (1982) či ´Invaze lupičů těl´ (1978) jistě rozezná každý matador hororové kinematografie. Příběh vyznívá jako kratší verze španělského seriálu ´Feria: Nejtemnější svit´ (2022). Tempo je spolu s výpravou ve zmíněné skromnosti spíše v televizním dojmu, ale nevyznává těžkopádně a kupodivu ani natahovaně. Na správný mysteriózní film má dějový koncept své charisma, obzvlášť co se týče tajů a nerozhodnosti v představách a skutečností. Jenomže to všechno dosti kazí poměrně silná přímočarost, takže se při sledování nelze zbavit dojmu, jakoby tomu stále ještě něco chybělo. Kromě honosnějšího rozpočtu, k daleko lepší výpravě, hlavně odpovědi. Dějové sounáležitosti ve svém postupném vývoji velmi často něco načrtnou, aby se to vzápětí nechalo být a jelo se dál. Klasický konec evokující o případném pokračování by snad dalo šanci v tomto něco více prozradit. Snímek se tedy ničím nevymaňuje od starších mysteriózních snímků, takže myšlenka je stále stejná, průběh také a konec zrovna tak.

Dodatečné informace

Původní název:
Das Privileg (více)
  • Německo Privilegium
  • Německo Das Privileg
  • Německo The Privilege
Premiéra v ČR:
10. 2. 2022
Distributor:
Netflix
Země původu:
Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch