Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

75%
Jan Koller: Příběh obyčejného kluka
Příběh Jana Kollera lze bez nadsázky označit za světový unikát. Mnoho prestižních zahraničních serverů se mu v minulosti věnovalo a shodly se na tom, že story „Českého Honzy“ je do reality převedenou pohádkou, která je nejspíš už navždy nenapodobitelná. Možná ani sám sympatický obr, který celé dětství a mládí i začátek plnoletosti nastupoval za amatérské kluby na vesnické úrovni – nejčastěji pak za Smetanovu Lhotu v jižních Čechách – možná ani kdokoli další by si v té době i v nejodvážnějších snech nedovedl představit, že z kluka, který dává góly ve vísce o 300 obyvatelích, bude jednou postrach všech fotbalových obran a brankářů.



Recenze: Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

Kinobox.cz
40%

Kdo má o Janu Kollerovi minimum znalostí, ten 113 minut dlouhý dokumentární film ocení. Co naopak zamrzí, je použití monotónní hudby, která většinu snímku jen podkresluje a kvůli níž de facto nemá vrcholy a výraznější pasáže. Jako by chyběla dramaturgie a cílem bylo nastříhat za sebe nepřeberné množství archivních záběrů, na kterých Koller střílí góly. Pocit pomyslné třešínky na dortu se nedostavuje a jede se dál, na další zastávku, stadión, k dalšímu pamětníkovi, kolegovi a fanouškům.


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Jan Koller je prostě solidní řízek a sympaťák, kterého prostě nejde nemít rád. Jeho fotbalová kariéra je přímo pohádková a byla otázka času kdy se toho někdo chopí a pokusí se jí převést na filmová plátna. Větrovský se v tomto docela našel a po slabším Attilovi naservíroval fotbalovým fanouškům opravdovou deliaktesu. Celým dokumentem provází samotný Koller, který jednak vzpomíná na léta minulé, ale i dokonce navštěvuje místa, která kdysi formovala jeho bohatou kariéru.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
6
Fotbal (sport) a velké příběhy to jde zkrátka k sobě.. Miluji sportovní dokumenty, které Vás ponoří do těch velkých okamžiků a vy s dojetím sledujete atmosféru sportovních chvil. Jenže podobné náhledy do životů osobností, podle mě, fungují jen jednou a vy musíte najít ten správný balanc, kdy to udělat a především musíte to udělat, tak že opravdu bude stát za to, jelikož druhý pokus bude jen opakovat to vaše, a proto spíše nevznikne.. A tak je tohle ten film, jaký si Jan Koller zaslouží? Je tohle to za čím, se budu ještě roky ohlížet, abych si ho připomněl? Nakonec smutně říkám, že není. Možná moc materiálu a velká tíha odvést celý příběh s nějakou vizitkou a tvůrci spíše plavou. Tím jeho sportovním životem jdou v podstatě dobře a opírají se o všechny ty velké okamžiky Honzova života, keré mají svoji sílu. Opravdu chválím, kolik velkých lidí z fotbalového prostředí se na tom chtělo podílet, kolik osobností mělo k Honzovi, co říct. Nejen Češi, ale hlavně ti kluci z BVB - zejména Kehl a Wiedenfeller. Jo, pro tohle jsem si to užil. Jenže občas to kazí tvůrcovská vize, když se ve finálním produktu některé věci zbytečně opakují. Neuškodilo by to zkrátit tak o půl hodiny a vyškrtnou celý "upocený" závěr o domě a "na facku" Penny. Jan Koller bude vždycky obrovská česká osobnost, která svým netradičním herním projevem a darem dokázala bavit celou Evropu. Jako dítě jsem ho měl vážně rád, byl tím největším a na hřiště se nikdy neztratil. Dino uměl! 65%
Meky
Meky
1 381 bodů
8.5
Je to kýč, co si budeme povídat, ale krásný. Český Honza měl zajímavou kariéru, tak proč to nezdokumentovat a nepodělit se o to s ostatními. Už jen kvůli tomu, že byl obyčejný a zůstal obyčejný, s nohama na zemi. Dobře natočené, se spoustou materiálů a zajímavých rozhovorů. Díky, rád jsem si s emocemi zavzpomínal na kus úspěšné historie našeho fotbalu a čahouna ze Smetanovy Lhoty, poctivého a pracovitého kluka, co obětoval fotbalu všechno.

Dodatečné informace

Původní název:
Jan Koller: Příběh obyčejného kluka (více)
  • Česká republika Jan Koller: Příběh obyčejného kluka
  • Česká republika Jan Koller
Premiéra v ČR:
11. 8. 2022
Distributor:
Bohemia Motion Pictures
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch