Zlato

58%
Zlato

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (CinemArt)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Příběh o přežití, jaký tady ještě nebyl. Kam se hrabou všechny zlatokopecké příběhy z Aljašky. Promiň Jacku Londone. A tím je prozrazeno, o čem že to celé je. O ohromný balvan zlata v útrobách nejmenované rozpálené pouště. Nálezci jsou dva. Jeden se mnoho kilometrů vrací pro vozidlo na odvoz, druhý zůstává a hlídá. A přitom si sáhne až na samé dno svých sil v boji o přežití. Při porovnání s tímto je i Robinson Crusoe břídil. Během sledování tím horkem dostává žízeň i divák a po celou stopáž mu mezi zuby skřípe písek a je zalepený vlastním potem. Tak ohromně realistický vyzuál má sílu v přesvědčivosti horkých útrap v každé nekonečné minutě. Takovou izolaci si nikdo na vlastní kůži neumí ani představit. A to se ze zákulisí natáčení ví, že si krušné chvíle užil nejen štáb. Zac Efron si dokonce během písečné bouře zlomil ruku. A že prý to utajil, aby se natáčení nezdrželo. Scénář písečnou bouři obsahoval a během natáčení skutečně přišla a trvala tři hodiny. Přicházející bouře ve filmu je tedy skutečná. A tak je nám tímto představen příběh jednoho muže v marastu utrpení, během čehož pomaloučku propadá nejen duševnímu strádání. Svým způsobem se jedná o postapokalyptický film, byť o tom není jediná zmínka. Vzhled lidí však ledasco naznačuje, čímž vyvolává otázky, jejichž odpovědi zůstávají na divácké fantasii. Režisér a scénárista v jedné osobě Anthony Hayes nepoužil jen již mnohokrát omílaný námět o boji o přežití, vzývající osvícení naděje a naplnění zoufalství. Skrytě si také zafilozofoval metaforou, jak osamělý a zděšený může být svět. Nejdůležitější na celém tomto filmovém projektu je odmítnutí typické hollywoodské libozvučnosti. Celé to tedy skončí tak, jak by to v syrové realitě skutečně skončilo. Celkově by snímek mohl vyznívat dojmem bohapusté levnosti, ale tady tomu reálné prostředí dává ohromnou sílu v přesvědčivosti. A co se týče chamtivosti a touze po bohatství? To nechť si opět každý divák posoudí sám.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Zac Efron to má podobně těžké jako Robert Pattinson. Dodnes je škatulkován jako ta hezká tvářička ze série High School Musical, která se stala idolem mladých dívek. Jenže Efron již dávno dokázal, že umí hrát a ze stínu Troye Boltona se mu daří více a více vymanit. Za příklad můžeme uvést třeba snímek Zlo s lidskou tváří, kde Efron ztvárnil sériového vraha Teda Bundyho. Nyní Efron opět dostal možnost předvést, že od Muzikálu ze střední skutečně ušel velký kus cesty. V režijní novince Anthonyho Hayese se totiž stal Efron protagonistou boje s nástrahy australské pouště a v příběhu muže, kterého zdejší nástrahy dostanou na dno fyzických i psychických sil herecky vyloženě exceluje. Zlato dokáže funkčně pracovat s motivy zoufalosti a především chamtivosti. Jedná o drsný a v průběhu sledování vyloženě fyzicky nepříjemný survival thriller, kde definitivně dochází k zatemnění smyslů a ztrátě lidskosti kvůli jednomu balvanu zlata. Zpočátku pomalu budované tempo, které toho o pozadí hlavního hrdiny moc nepoví a jen naznačí, že si neprošel zrovna ideální minulostí. Náznaků ohledně jeho osobnosti jsme ovšem víceméně ušetřeni a i proto je těžké říct, jak velkou osobnostní změnou si vlastně hlavní hrdina projde. Právě anonymita postav ovšem prospívá k tomu, že se události Zlata mohou stát prakticky komukoliv. Zac Efron si ve filmu projde uvěřitelným peklem, kdy se na něm výrazně vyřadili i maskéři. Efronův hrdina si rázem musí poradit s minimální zásobami vody, náhodnými narušiteli a především nebezpečnou faunou a flórou. Flindersovo pohoří v Jižní Austrálii vypadá půvabně a kamera Rosse Giardiniho s tím dokáže pracovat a zároveň lokalitu skutečně prodat v její nebezpečné podobě. Postupný pád postavy Zaca Efrona na dno působí realisticy, všechny chyby, které v rámci přežívání jeho postava dělá působí uvěřitelně. I když se poté vlastně přežívání okolo kráteru se zlatým balvanen vydává očekávaným směrem, pocitově intenzivní Zlato být nepřestane. Zlato i díky víceménné anonymitě hlavního hrdiny nedokáže obstát jako kdovijaká charakterní studie, ve svém subžánru vlastně nepřináší nic přelomového. Hayesův scénář je ovšem poměrně nápaditý a z jednoduchého konceptu dokáže vyškrábat mnoho. Finální vyvrcholení veškeré beznaděje a příběhu o chamtivosti poté funguje a Zlato je i díky tomu rozhodně funkčním survivor thrillerem. Komornost a příběhovou jednoduchost Zlato vykupuje poctivou řemeslnou stránkou, která dohromady skládá jeden z nejpůsobivějších survival thrillerů posledních let. Tenhle film nepřepíše dějiny, ve svém subžánru ovšem dokáže vyniknout....
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Nudná předvídatelná slabota. Přesto zatím nejlepší film, kde jsem Efrona viděl.

Dodatečné informace

Původní název:
Gold (více)
  • Austrálie Zlato
  • Austrálie Gold
Premiéra v ČR:
27. 1. 2022
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Austrálie
Rozpočet:
6,5 mil. USD
Tržby:
0,18 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné