Bledé modré oko

64%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Kriminálka s hustou atmosférou, která se line pomalém tempu a ve stínu tajemna. Krásné dobové kostýmy, dlouho se film tváří záhadně, ale pointu jsem tentokrát vytušil celkem brzy. Proč E.A. Poe jako jedna z hlavních postav? Netuším.. můj oblíbenec Christian Bale mě opět nezklamal a ukázal, že se dokonale vžije do každé role.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6.5
Příběh se porovnává s tvorbou Edgara Allana Poa a vskutku oprávněně. Ony jsou totiž přítomny lecjaké odkazy na jeho díla, a to prý úmyslně, aby se přikrášlil duch příběhu a aby emocionálně souzněly s dramatickou tíhou. Použití jeho jména pro mladého vojenského kadeta tak není náhoda. Tentokrát byl scénář zpracován na základě stejnojmenného románu Louise Bayada a celé to skutečně hraničí až s temnou stránkou hororu. Příběh se vypráví s respektem k pravidlům žánru, což znamená, že se nehonosí nutností přitáhnout diváka napjatým dějem a dobře podtrženými zvraty. To může být u někoho chyba, u někoho přednost. Každopádně příběh dostává zvláštní punc metafory. Hybnou silou děje je sice vyšetřování vraždy, ale své přednosti má i hloubka vztahu otce a syna, kteří jsou po celou dobu středem pozornosti. Zasněžené prostředí místa děje už jen věrně poukazuje mrazivý pocit ze souběhu událostí. Naznačuje se šílenec pohybující se na svobodě lovící kadety Vojenské akademie USA, následně se děj obrací k satanským praktikám ovlivňující danou věc a nakonec se to všechno odebere k prvku pomsty, kdy dojde k překvapujícímu finále. Snímek je vcelku solidní, ale i přesto v jistém smyslu navozuje pocit zklamání. Obzvlášť na konci, který sice uspokojivý je, ale přesto stále zůstávají nezodpovězeny mnohé otázky. Snad i úmyslně, aby se zapojila fantazie diváků. Tajemná atmosféra, přijatelné herecké výkony, dobře sladěný náběh na finále s určitým pocitem zdánlivého napětí a určitě nečekaným zvratem, i když se náznaky objevují. Vyloženě se o filmovou pecku nejedná, ale své kouzlo to má.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Závěr to trošku vylepšil, ale většinu času je tenhle velký netflix projekt zase jenom zklamáním. Bale skvělý, falešný Poe taky, ale ten děj je i přes brutální mordy taaak nudný. 5/10
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Bledé modré oko má výtečný casting, solidní základ, a v průběhu první poloviny vyvolává nadšení, které se ovšem přeci jen zvládne rozplynout. Sice se tu zaručí zájem o původní předlohu a investigaci toho, co se během přesunu z papíru do filmu pokazilo, přesto výsledný film vyvolává spíše zklamání…. Více zde
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
0
Bez napětí. O hororu nemůže být řeč, zato je to ale špatná detektivka. Rozuzlení nefunguje. Nudné, protože je to o ničem. Neopodstatněně dlouhá stopáž. S tímhle můžou jít do píči. To vážně nemaj nic lepšího na zfilmování?
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Bavil mě Bale, bavila mě atmosféra, zasazení i skutečná pointa, jež následuje po "prvním" odhalení. Herry Melling si mě získával pomalu a byl to vlastně až finální monolog, který mi jeho Poea prodal. Gillian Anderson zůstala nevyužitá, Roberta Duvalla jsem díky plnovousu "viděl" až během závěrečných titulků, v rámci tempa by Cooper potřeboval lepší střihačské nůžky, ale na druhou stranu jsem neměl potřebu přetáčet. Jen občas kontroloval hodiny. Vzato kolem a kolem mi ale Bledé modré oko coby detektivka s osobním přesahem v zasněženém 19. století sedla, jen to mysteriózno tam ve výsledku vůbec být nemuselo. Za mě nějakých 70 %.
avenis
avenis
8 056 bodů
5
Film, který příliš nenadchne, film, který ničím nepopudí. Děj plyne poklidně, vraždí se poklidně, miluje se poklidně, vyšetřuje se poklidně. Skoro se vkrádá nuda... a náhle trochu okultní hysterie probudí pozornost. Ale pořád nic převratného, ani ten oheň nedostane prostor. Závěrečné rozuzlení snad jediné stojí za to. Harry Melling (kdysi tlustý Dudley Dursley) hravě přehrál Christiana Balea, který už ukázal všechno a nemá čím překvapit. Co mi však vadilo nejvíc (a nevím, jestli za to nemůže můj televizní příjmač), velmi černá barva se v popředí měnila v plochou šedou, takže některé noční scény (a že jich tam je!) nebyly vůbec ke koukání.
Floridsky
4 376 bodů
6
Kdepak horor, kdepak mysteriózní detektivka, kdepak thriller. Tohle je jen velmi roztáhlé temné drama. Bez atmosféry, bez napětí, bez zajímavého nápadu. Když ale ono to vypadá tak hezky, ti herci hrajou tak úžasně a i to rozuzlení je docela dobrý. Tu třetí hvězdu přeci jen musím dát, ikdyž jsem těžce zklamán.
slord
slord
3 832 bodů
6
Dobová detektívka s Christianom Baleom, v réžii Scotta Coopera, už toto mi stačilo, aby som sa na to tešil, avšak výsledok mi zase tak nezachutil. Atmosféra je výborne hutná, Bale štandardne super, ale čo najviac môžem vypichnúť je výkon Harryho Mellinga, ktorý si Edgara A. Poea strihol bravúrne a každá scéna s ním stojí za to, a spolu s Baleom tvoria veľmi fajn duo. Bohužiaľ ostatné postavy nie sú moc zaujímavé a vlastne nájsť medzi nimi vinníka nebolo tak zložité, keďže tých postáv na výber tu ani veľa nebolo. Prípad, ktorý sa tu rieši ma tiež veľmi nestrhol a ani jeho vyšetrovanie nie je ktovieako zaujímavé na sledovanie čo bola škoda. Posledná polhodina to kvalitne okorenila svojim twistíkom, ale pre mňa to prišlo celkom neskoro, tú nezáživnú časť mi to nevynahradilo. Je to fajn film na jedno pozretie, ktorý žiaľ zahodil svoj potenciál. 6/10
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 321 bodů
6
Příjemné krimi, kterému nadržuji skrze zasazení, jak v historické éře, ve které mě baví krimi, tak v zimě se skvělou atmosférou. K tomu tu máme skvělé herce v hlavních rolích. No a ikdyž výprava, kostýmy a zachycení éry je perfektní, tak tomu chybělo silnější tajemno, atmosféra i hutnější zápletka. Neurazí to, člověk si to užije, ale asi vzpomínat na to nebude a to díky standardní režii a scénáři. Oboje je solidní, ale nijak to nevybočuje a nijak to člověka neuhrane, nenadchne, nepohltí a ani emocionálně nestrhne. Přičemž se držíme neustále v jednotvárné náladě. Vyvrcholení potěší a překvapí. Pokud má někdo chuť na podobnou žánrovku, ať si to z radostí pustí, ale zázraky ať nečeká, potom bude možná i mile překvapen.