Vražedné stíny

52%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6
Podle jednoduché formule se dá film definovat začátkem, prostředkem a koncem. Nepsaným faktem k tomu je, že pokud vás baví začátek, nebo konec, jste schopni výsledek značně nadhodnocovat, navzdory nepříliš dobré prostřední části. Vražedné stíny tohle u mě nevystihují lépe, neboť v první časti sice utočí na efekt grandiózně, velmi drsně a chladně (za což určitě může skvělá kamera Vladimíra Smutného), ale po trochu uspěchaném začátku najednou přichází expoziční chaos, který v sobě ukrývá bezesporu nespočet důležitých informací, avšak pro mě byl nepříliš atraktivním zážitkem. Problém není v přespříliš rychlém tempu dávkování, to je vesměs obstojné, ale v samotné nesoudržnosti. V tom filmu přichází jedna informace a vzápětí nová, možná i s předchozí související, jenže je stejně důležitá jako jeden dílek puzzle z celku skládačky (víte, že někam pasuje, ale zatím nevíte kam, protože jich na stole stále máte hodně a některé vám tam ještě někdo nedal). Abych ale doplnil myšlenku z úvodu, tak na konci jsem byl hodně potěšen. Jednak se už konečně začíná něco řešit a zároveň proto, že Miroslav Donutil prostě umí hrát. Určitě mě celek navnadil na druhou část, protože to řemeslo tam je (i když ne všude tak, jak by mělo), některé herce to i skutečně baví, hudba je velmi atmosférická a Svoboda se Smutným občas dokáží některým záběrem i na české poměry překvapit. Jen ten scénář se na moje očekávání nedokáže vyrovnat se svými ambicemi.
avenis
avenis
8 145 bodů
10
Myslela jsem si, že už nejde natočit opravdu poutavou českou detektivku. Ale jde to. Tak nějak si představuju napínavý příběh, kde není hluchých míst a kde každá věta, každý záběr má svůj význam. Herci jsou ve svých rolích dobře usazeni, nepřehrávají, ale ani "necivilní". Zkrátka režisér Svoboda má můj obdiv. Knihu policistky Petry Bačovské jsem nečetla, ale její námět je skutečně propracovaný a poutavý.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Tento dvoudílný film není vůbec špatný, i když není podle skutečné události jako třeba seriál Devadesátky. Velmi se mi líbily herecké výkony všech představitelů, zejména Ondřeje Vetchého jako poručíka Alana Krejnera, který je velice autentický ať hraje kohokoliv, a jeho ženy Denisy, kterou ztvárňuje Tereza Hofová. Rovněž Miroslava Donutila jako skvělého obhájce Lindnera musím vyzdvihnout. Jen jako by se scenáristům nedostávalo jmen. Nova chystá na jaro krimiseriál Mimořádné intelektové nadání s Tatianou Dykovou v roli pronikavě inteligentní uklízečky Marty a Romanem Zachem coby kapitánem Kreinerem. Ve V.I.P. vraždách zas vystupuje kapitán Tomáš Beran, kterého hraje Patrik Děrgel, a v oblíbených nováckých Specialistech je rovněž kapitán Tomáš Beran, kterého hraje Jacob Erftemeier. Kdyby alespoň ne Tomáš!! Nicméně 2. díl byl výrazně horší než 1. Především výrazně nesrozumitelnější. Škoda!
lukas
lukas
1 523 bodů
5.5
Pokud Vražedným stínům něco nelze upřít, tak velmi solidní atmosféru, kterou režisér buduje díky kameře zkušeného Vladimíra Smutného, hudbě Jiřího Chlumeckého a některým hereckým výkonům. Nasadit ale něco obdobného po Devadesátkách, které se odkazovaly na skutečné případy a postavy, znamená, že scénář bude chtě nechtě šustit papírem a vše bude působit strojeně, vykalkulovaně, až příliš na sílu. Jsem nicméně zvědav, jak se děj rozvine a jak všechno dopadne, takže se i na druhou část Vražedných stínů podívám.