Nejhorší člověk na světě

75%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
8
Ten světový boom severské kinematografie je už dávno za námi, ale oni nám pořád jen dokazují, že s nimi je potřeba počítat jako záruka kvality. Jakoby v Hollywoodu zapomněli, jak se píši osobité příběhy, a tak jsme s těží rádi, když dostaneme jeden nebo dva z rok (letošek je tvůj Stevene!). Tento snímek jsem dlouho odkládal, až jsme na něj tradičně zapomněl.. Ve výsledku jde o skvěle napsanou vztahovku, která má v sobě všechno, co by jste od žánru čekali. Parádní good-feel podívaná, která Vás provází milostným životem Julie. Tvůrcům se na jedničku daří předvést snímek "jako ze života". Od zamilování, přes první políbení k sexu až zase k rozchodu, kolotoč jaký je náplní života obecně, se zde daří předat s mimořádnou upřímností. Poodkrývajíce paletu emocí a různých vrcholů vztahu se proplétáme příběhem, kterému nechybí jak srdíčko, tak ale i taková všednost. Bonusem pak budiž řada kreativních prvků, které vybočují z nastaveného žánrového paradigmata a hravě osvěžují scény. V podstatě nemám co vytknout, jen v závěru nepůsobí tak úderně, jak by si celý příběh zasloužil.. Ale pořád si to svým osobitým provedením zaslouží minimálně poklonu. EDIT: Pár dní poté pořád nemůžu dostat film z hlavy.. Mimořádně příjemná podívaná, kterou si chci brzy dát znovu! 85%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Generační film, který jistě bude pro některé velmi osobním. Ač má hlavní postava predispozice být mi poměrně nesympatická kvůli tomu, že neví co chce, a tak s ní může být zatěžko sympatizovat, jenže film to její počínání dovede podat dost kvalitně jak v celku tak v jednotlivých částech. Divák tedy chápe, že to má nějakou výpovědní hodnotu a současně tu jsou jednotlivé pasáže citlivě zpracované, takže to emocionálně zainteresuje, vtáhne a udrží, ač se obsahově jedná o docela vyčerpávající film. 500 Days of Summer je mnohem lehčí, zábavnější, ale toto taky není feel good. Seveřani jsou chladnější. Rozhodně ale umí. 4 hvězdu bych přidal, kdyby konec tak trochu nevyšuměl a kdyby to bylo režijně aspoň zpola tak zajímavé jako v několika málo svých nejlepších částech.
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 341 bodů
8
Fajnově provedená romance z pohledu třicátníků v dnešním světě, která se zaobírá tím, jak jsme dnes zahlceni, až je těžké se vůbec v tom všem najít. Celou dobu šlo o příjemnou, vtipnou a zábavnou podívanou, která se pro mě extrémně vyhoupla v poslední půlhodince. Opravdu hutný vyvrcholení, znázorňující skutečně krásně vztah dvou lidí, kteří k sobě něco cítí a cítily, ale už nejsou spolu. Je mezi nimi plno nevyřčených a nespravedlivých věcí, avšak si až moc užívají vzájemnou přítomnost. Celé to pozvedává hlavně provedení, kdy takto krásně, zajímavě a originálně zpracované momenty jako intelektuální a emocionální nevěra, chuť být s někým jiným nebo rozchod jsem dlouho neviděl. Prostě parádní pecka, která mohla být v té první hodince o něco silnější! 8/10
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
9
Empatická podívaná, ve které se uvidí (ne)jeden mileniál. O jeho krocích, životních rozhodnutích a mezilidských vztazích, které brutálně zachycují autentickou pravdu neomezené doby a nesprávného rozhodování dvacátníků. Často jsem se ve filmu viděl a totálně mě to odzbrojilo. Pro mě film roku, i když hrál už v tom minulém na festivalech. Oblíbená kapitola je BAD TIMING a oblíbená scéna lysohlávky. Dalo mi to tolik ponaučení a to je krása kinematografie. Na severu prostě umí.
Karkyyy
Karkyyy
46 bodů
9
Emočně překypující snímek co překvapivě neztrácel tempo, předal zajímavé myšlenky a zobrazil situace ze životů každého z nás.