Bod obnovy

74%

Komentáře a recenze 56

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Jméno Robert Hloz si budíu ode dneška pamatovat a přeji mu hodně štěstí v dalších projektech, hlavně ať nezapadne do šedého průměru.. potenciál má vysoký. Na naše poměry skvělá sci-fi kriminálka. Podařený futuristický vizuál, i když to není Hollywood s násobně vysokými rozpočty. Vhodně doplněná temná hudba, dobrý scénář.. bohužel chybí nám opravdu TOP herci, kteří by z filmu udělali ještě větší parádu.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Loni to byl BANGER., letos je to Bod obnovy.. Český projekt, který je ukázkou ambiciózní české generace nových tvůrců, kteří se rozhodli to dělat jinak a kromě pásových komedií, nebo vlasteneckých historických kousků, točit s inovativním přístupem filmy, jaké tu ještě nebyli, a dokonce si třeba ani někdo nemyslel, že to tady je vůbec možné.. Ale právě letošní Bod obnovy je dalším z projektů, kterým stojí za to věnovat pozornost a třeba je i poctít návštěvou v kinech.. Představa blízké budoucnosti, kde prim hraje technologie zálohy, která vás v případě náhlého usmrcení vrátí do stavu před nehodou. Jedinou povinností je každých 24 hodin provádět zálohu, aby bylo možné vaši mysl a tělo zase oživit.. Kromě ústředního technologického prvku, ale tvůrci nezapomínají ani na vykreslení celkového vzhledu budoucí civilizace, zahrnující další nové technologie anebo futuristicky vyhlížející město.. Příběh se točí právě okolo vraždy, kde oběť ale nemá svůj bod obnovy. Tenhle případ řeší ambiciózní agentka Em, v podání neznámé Andrey Mohylové (suprový casting), která rozhodně nemá ve zvyku si brát servítky, navíc sama se vyrovnávajíce se svými osobními prohřešky. A i když její postava měla vzhledem nastíněné minulosti i potenciál na nějaký vnitřní boj, prochází si případem poněkud chladným způsobem, který ale vynahrazuje alespoň dojemnějšími pojítky s již proběhlými osobními událostmi.. Jeví se to zajímavě a podstatou je proplétání případu s celou technologickou organizací spravující technologii Bodů obnovy.. Naneštěstí samotný příběh je asi nejslabší stránkou celého filmu, i když není nezajímavý, tak vzhledem ke kvalitám zbytku by mohl dostat silnější náboj a pokusit se třeba o nějaký ten zvrat, k čemuž se ale nikdo neodhodlal... I tak jsem si to rozhodně užil, i když dloubání do nějakých etických zásad a problémů tu bylo spíše povrchní.. Vcelku nádherně vypadající detektivní povídka, která s minimem postav a příběhových oblouků, dosahuje svého potenciálu a servíruje moc poutavou podívanou... Technologický nápad, který tvůrci vymysleli a obalili okolo něj celý film, je natolik atraktivní a originální, že je někdy až škoda, že jsme to zase museli "po česku" zadusit detektivní linkou, když třeba mně by samotná diskuse nad používáním či hrozbami Bodů obnovy i stačila.. I tak se ale jedná o krásnou práci, kterou ještě pozvedává netypicky zvolený hudební motiv "Clair de Lune", jež bych v podobném kousku nečekal, ale díky němu v jistých úsecích dosahuje ještě tragičtějších nálad.. Zatím, co si já jdu přemýšlet nad svojí zálohou, bych doporučil si to instantně pustit. Stojí to za všechnu pozornost! Jelikož tohle zatím vypadá na ten český filmový trhák roku.. /viděno v kině/ 75%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
4
Světový vizuál, hezké hravé detaily (až na harrypotterovské noviny) a správně dunivý soundtrack. Ale scénář skoro nemohl být horší. Jedna věc je jalová detektivka s nezajímavě rozloženými dějovými pilíři a schematickým vyvrcholením. Ano, onen morální konflikt, co tam vznikne, je nosný, ale to by ho někdo musel pořádně využít a to se tu nestane. Ale upřímně, čert vem příběh, který si neobratně vypůjčuje, kde se dá, Blade Runnerem a Minority Report počínaje a Equilibriem a Cyberpunkem konče. Dialogy, ty jsou ten opravdový hrobník. Takhle nějak bych si představoval věty vytvořené umělou inteligencí, která nikdy žádný skutečný rozhovor neslyšela. Při nejlepším jsou banální, jinak jsou jen strašně šroubované, nevěrohodně a nesmyslně poskládané za sebou. Což bohužel odnáší herci, kteří s tím musí bojovat a víc působí dojmem, že něco recitují z paměti, než aby tím mohli opravdu žít. Bod obnovy tak větší parádu nadělá v zahraničí, kde se dost věcí ztratí v překladu. Poslouchat to z pozice člověka, který českému jazyku rozumí, se rovnalo téměř utrpení. Být to amatérský film, nadšeně bych hýkal blahem nad formou a u obsahu si řekl "až budou mít příště prachy na dramaturga, bude to pecka". U plnohodnotného filmu to nelze ničím omluvit. Což je k vzteku. Takové energie dané do formy a takhle pitomý obsah. To to vážně nikdo neviděl?! To si nikdo nezkusil aspoň jeden dialog říct nahlas? Uf... A protože se na to do českých kin dost chodit nebude (co film netrhne o premiéře, to už nenažene později, protože tady není o čem nadšeně šeptat), tak máme na dalších 60 let se sci-fi utrum. A to mě na tom sere ze všeho nejvíc.
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Mezinárodní týmová práce vyprodukovala zdařilou sci-fi, která tak trochu připomíná těmi chytrými auty Demolition mana a současně předpovídá, že elektromobilita se bez výhrad prosadí. Také se počítá se sjednocenou Evropou a s digitalizací úplně všeho, takže noviny mají pohyblivé obrázky jako ve světě Harryho Pottera. To všechno beru. Ale zálohovaný život? To už je hodně velké sci-fi. Nicméně jako filmové téma velmi dobré. Andreu Mohylovou mám spojenou s reklamou na pojištění Direct, ale její agentku jí věřím. Překvapila mě Iveta Dušková, která konečně dostala větší prostor. A Debussyho Svit luny je tak krásný.
blazma
blazma
4 928 bodů
9
Dlouho jsem váhal, jaké hodnocení tomuto filmu dát. Nakonec sem se rozhodl pro plný počet a to pouze proto, že tento film hodnotím jako nejlepší český film za docela dlouhou dobu. České filmy v poslední době přichází jen se stupidními komediemi a pohádkami, ale tohle je prostě úplně jiné kafe a kdybych to nevěděl, tak bych nevěřil, že tohle natočili Češi. Nic méně film má určitě své mouchy, hlavně laciný, obyčejný a docela nudný detektivní příběh.. Takže je dost možné, že vás filmu začne po chvilce nudit svou jednoduchostí. Omámení nádherným vizuálem, může rychle opadnout, postavy mi z nepochopitelného důvodu přišly jak bez duše, ale toto chápu s ohledem na vysvětlení bodu obnovy a že lidé defakto ztratili strach ze smrti. Suma sumárum je tento film v uctihodném rozmezi 7 z 10. Já to nic méně budu hodnotit tady všemi body, protože tento film je úkaz naděje, že češi nebudou tvořit jen nesmyslné komedie.
  • Vizuál
  • Jednoduchost příběhu
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7
Výborný vizuál, má to formu seriózního sci-fi filmu. Někdy kolem poloviny docela zvolňuje a rozbíhá se do mnoha stran. Na české poměry ambiciózní projekt, který má zajímavý šmrnc. Jen by to příště chtělo zbytečně nekomplikovat děj a víc rozvíjet hlavní myšlenku. Data nejde zabít, zabít můžeme člověka. Tedy o něco úspornější a propracovat konsekvence související s restartem a zneužitím systému.
aquiver
aquiver
2 107 bodů
6
Za podnětný námět v českém sci-fi jsem rád. Škoda, že se snímek striktně nedržel sci-fi se vší náležitou filosofií, a odbočil do průměrné ploché kriminálky. Scénář hercům nedovolí předvést víc než toporné herectví. Chybí více života a jejich emoce. Útěchou budiž, že herci i triky aspoň důstojně vypadají. Tak snad příště.
JaraSlama
JaraSlama
1 966 bodů
8
Čeští tvůrci se před devíti lety rozhodli udělat velké futuristické sci-fi s budgetem 70 miliónů. Krimi drama ukazuje střední Evropu v roce 2041 s perfektním audiovizuálním zážitkem a velice zapamatovatelnou hudbou. Děj tu sice hraje slabší roli, ale stále má v čem překvapit. Bohužel je poznat, že tomu chybělo něco víc a sami tvůrci přiznali, že kvůli omezeným financím nemohli některé věci zdokonalit. To ale nic nemění na tom, že s budgetem naložili jak jen mohli a já jen můžu doporučit, abyste podpořili tyto tvůrce až se snímek za týden dostane do kin.
65David21
65David21
1 785 bodů
8
Tak jo, dám 8/10, ale jenom proto, že české sci-fi tady snad ještě nebylo a vizuál vypadá opravdu krásně, ale ten příběh, scénář? Od první scény jsem věděl, kdo je zápornou postavou. Hrálo si to na Minority report, jenže dost špatně. Dialogy mi připadaly hodně uměle a nereálně, vlastně jak kdyby to vytvořili roboti nebo nějaká AI ten scénář. Mohlo to být opravdu skvělé, nakonec z toho máme na české poměry slušný a originální počin, který ale totálně pohořel v kinech a je otázka, kdy a jestli uvidíme nějaké české sci-fi.
Marchikt
Marchikt
1 585 bodů
7
Optikou světové kinematografie nepřináší Bod Obnovy nic nového či inovativního. Sci-fi prvky jsou variací všeho viděného a detektivní část zbytečně moc jednoduchá. Přesto je osvěžující jít do kina na český film, který se snaží o destigmatizici domácí produkce, obzvlášť s tím, že se to minimálně po audiovizuální stránce daří. Scénáristicky či herecky to ne vždy sepne, ale vzhledem k rozpočtu a vynaloženému úsilí tvůrců, jenž je viditelné z každého záběru, jim to s radostí odpustím.