Asteroid City

61%
Asteroid City
Jedenáctý celovečerní snímek autorského režiséra Wese Andersona představuje opět silně stylizovaný fikční svět, tentokráte zasazený do 50. let USA. Poklidný život pouštního městečka naruší mimozemská invaze, během srazu vesmírných kadetů. Tvůrce odkazuje na vlnu sci-fi snímků z dané doby, jejichž poetiku upravuje k obrazu svému. Jak je již u Andersona zvykem, snímek dispomuje hvězdným obsazením z řad jeho dlouhodobých spolupracovníků a spolupracovnic (Bill Murray, Tilda Swinton, Edward Norton či Adrien Brody) a také herců a hereček, kteří se pod jeho vedením představí poprvé (Tom Hanks, Steve Carell nebo Margot Robbie).



Recenze: Asteroid City

Kinobox.cz
65%

Asteroid City je na pohled krásný film, v němž je i díky rozumné stominutové stopáži velmi příjemné strávit čas. Jedná se tak trochu o muzeum Wese Andersona, což na jeho tvorbě z posledních let irituje tolik lidí. A těm asi nemá smysl tvrdit, že zrovna poslední snímek zmírní jejich nedůvěru, v mnoha ohledech ji spíš potvrzuje. Přesto je pořád cosi lákavého na tvůrci, který si v mainstreamových podmínkách dělá jen to, co chce, a nějak mu to prochází.


Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
1
French Dispatch je jedním z mých oblíbených filmů a vzhledem k tomu, že ani jemu se nedostalo takového uznání, jaké by si zasloužil, jsem měl vysoká očekávání i od Asteroid City. Abych vysvětlil proč, musím se nejdřív vrátit ku svému komentáři ke Grandhotel Budapešť, kterýžto film moc rád nemám, protože, jak jsem psal, Wessův styl znevažuje drama, jelikož je designově úhledných a povzneseným hýřením a namísto toho, abychom skrze tento styl efektivně poznávali fungování hotelu, jeho zaměstnance i zákazníky, což je nosné téma samo o sobě, tak nás z něj autor odvedl na nefunkční dramatickou cestu, během níž postavy ukradnou obraz, skončí ve vězení, pak utíkají z vězení a dle mého to moc prostě moc nefunguje, protože to není napínavé ani zajímavé. Diváci však byly uhranutí výrazným stylem, který pro ně po letech u French Dispatch byl už o něco méně originální a o něco více "přeplácaný" (já volím výraz "pestrý"). Důvod, proč je French Dispatch nejlepší Wes, dle mého tkví hlavně v tom, že forma nejlíp souzní s obsahem, kterým je fungování prostředí zpravodajského vydavatelství a reportáže, které píš, novináři tohoto vydavatelství. Dohromady to jest takovým milostným dopisem kvalitní žurnalistice, která z toho sálá a plnosti obsahu hezky odpovídá pestrost stylu. Ostatně je to povídkový film, z nichž každá povídka jest jednou reportáží, čímž má FD větší (i funkčnější) záběr dějových/časových linek, což je další devízou Wesova stylu. V GHB postava z doby úpadku hotelu mluví příběhu z doby, když byl hotel ve své největší slávě. Asteroid City je zase divadelní hra, kterou prostupují momenty z natáčení té hry. Důvod, proč jsem tomuto filmu věřil tkví právě v tom, že mi přišlo dost svébytné prostředí takového pouštního městečka, kde občas na pozadí bouchne atomovka, z hotelového automatu lze koupit i pozemek a nedaleká observatoř hledá mezi hvězdami UFO. Celé to ale shazují herecké výkony. Chápu, že poušť odpovídá vyprázděnému emocionálnímu rozpoložení postav, které jsou jaksi zaseklé na místě (fyzicky i přeneseně), ale to, jakým způsobem hrají i jak se to slučuje s tím roztodivným Wesovým stylem (jehož hýření mi zde přišlo už více jako manýra, nikoli jako efektivní způsob se orientovat v členitém prostoru - poušť ostatně není členitá) způsobuje, že nefunguje. Hromada keců, ale nic z toho. Divák na to citově vůbec nenaváže, což je výtka, která se opakuje.
avenis
avenis
8 145 bodů
4
A o čem to je? Ptám se stejně jako jeden z představitelů role v této nám předhozené divadelní hře... Styl, který od diváka očekává nadměrnou dávku pochopení pro absurdno mám docela ráda. ale ... musí se to umět. Tohle podivné "cosi" s mimozemšťanem fakt neberu. Je to přeintelektuálštělé. No. A co je to ten zatracenej episkopálec? Možná je to všechno pochopitelné hlavně pro Američany, ti asi budou ty narážky chápat lépe. Tak abych nebyla úplně negativní,...
  • zajímavý hudební doprovod
  • pudrové barvy
Hare77
Hare77
2 051 bodů
5
Pokud by záměr natočit film úplně o ničem, pak se to povedlo, protože to byl asi princip. A Andersona mám v oblibě, takže mě to zamrzelo.


Dodatečné informace

Původní název:
Asteroid City (více)
  • USA Asteroid City
  • USA アステロイドシティ
  • USA Asteroidų miestas
  • USA Asteroit Şehir
  • USA Астероїд-Сіті
  • USA 小行星城
  • USA 小行星都市
Premiéra v ČR:
20. 1. 2024
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
47,28 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Asteroid City je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch