Asteroid City

61%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
1
French Dispatch je jedním z mých oblíbených filmů a vzhledem k tomu, že ani jemu se nedostalo takového uznání, jaké by si zasloužil, jsem měl vysoká očekávání i od Asteroid City. Abych vysvětlil proč, musím se nejdřív vrátit ku svému komentáři ke Grandhotel Budapešť, kterýžto film moc rád nemám, protože, jak jsem psal, Wessův styl znevažuje drama, jelikož je designově úhledných a povzneseným hýřením a namísto toho, abychom skrze tento styl efektivně poznávali fungování hotelu, jeho zaměstnance i zákazníky, což je nosné téma samo o sobě, tak nás z něj autor odvedl na nefunkční dramatickou cestu, během níž postavy ukradnou obraz, skončí ve vězení, pak utíkají z vězení a dle mého to moc prostě moc nefunguje, protože to není napínavé ani zajímavé. Diváci však byly uhranutí výrazným stylem, který pro ně po letech u French Dispatch byl už o něco méně originální a o něco více "přeplácaný" (já volím výraz "pestrý"). Důvod, proč je French Dispatch nejlepší Wes, dle mého tkví hlavně v tom, že forma nejlíp souzní s obsahem, kterým je fungování prostředí zpravodajského vydavatelství a reportáže, které píš, novináři tohoto vydavatelství. Dohromady to jest takovým milostným dopisem kvalitní žurnalistice, která z toho sálá a plnosti obsahu hezky odpovídá pestrost stylu. Ostatně je to povídkový film, z nichž každá povídka jest jednou reportáží, čímž má FD větší (i funkčnější) záběr dějových/časových linek, což je další devízou Wesova stylu. V GHB postava z doby úpadku hotelu mluví příběhu z doby, když byl hotel ve své největší slávě. Asteroid City je zase divadelní hra, kterou prostupují momenty z natáčení té hry. Důvod, proč jsem tomuto filmu věřil tkví právě v tom, že mi přišlo dost svébytné prostředí takového pouštního městečka, kde občas na pozadí bouchne atomovka, z hotelového automatu lze koupit i pozemek a nedaleká observatoř hledá mezi hvězdami UFO. Celé to ale shazují herecké výkony. Chápu, že poušť odpovídá vyprázděnému emocionálnímu rozpoložení postav, které jsou jaksi zaseklé na místě (fyzicky i přeneseně), ale to, jakým způsobem hrají i jak se to slučuje s tím roztodivným Wesovým stylem (jehož hýření mi zde přišlo už více jako manýra, nikoli jako efektivní způsob se orientovat v členitém prostoru - poušť ostatně není členitá) způsobuje, že nefunguje. Hromada keců, ale nic z toho. Divák na to citově vůbec nenaváže, což je výtka, která se opakuje.
avenis
avenis
8 056 bodů
4
A o čem to je? Ptám se stejně jako jeden z představitelů role v této nám předhozené divadelní hře... Styl, který od diváka očekává nadměrnou dávku pochopení pro absurdno mám docela ráda. ale ... musí se to umět. Tohle podivné "cosi" s mimozemšťanem fakt neberu. Je to přeintelektuálštělé. No. A co je to ten zatracenej episkopálec? Možná je to všechno pochopitelné hlavně pro Američany, ti asi budou ty narážky chápat lépe. Tak abych nebyla úplně negativní,...
  • zajímavý hudební doprovod
  • pudrové barvy
Hare77
Hare77
2 051 bodů
5
Pokud by záměr natočit film úplně o ničem, pak se to povedlo, protože to byl asi princip. A Andersona mám v oblibě, takže mě to zamrzelo.
JaraSlama
JaraSlama
1 965 bodů
7
Wes Anderson je dosti specifický režisér a jeho filmy se nemusí líbit každému. Dokonalá symetrie, rychlé a chytré dialogy a naprosto dechberoucí cast herců jsou všechno slovní spojení jak popsat tvorbu již zmíněného umělce, který přichází se svým dalším dílem. Městečko uprostřed pouště kam kdysi dopadnul meteorit je místem, kde se celý snímek odehrává. Geniálně napsané postavy vstupují na scénu a jsou svědky nevídaných událostí. Barvy jsou někdy až moc syté a některé objekty působí dosti uměle. Většinou filmy od Andersona mají skrytý význam a s klidem můžu říct, že tento není výjimkou. Jen se mi napoprvé nepodařilo najít odpověď.
65David21
65David21
1 693 bodů
8
Kouzelný Wes Anderson nám naservíroval další velmi interesantní film. První polovina Asteroid city mě bohužel nudila ve druhé se to aspoň trochu rozjelo. Herecká hvězda na každém rohu, takovéhle obsazení jsem možná neviděl od Dannyho parťáků. Opět bohužel, to nefunguje tak, jak by mělo. Jisté pasáže jsou vážně nezáživné a Wesovi jeho vtípky tentokrát nevycházely tak, jako obvykle. Snímku též v jistých pasážích chybí tempo. I přes tuhle kritiku se mi to líbilo, ale mohlo z toho být vytěženo daleko víc. Škoda. chtěl bych dodat, že je to sice teprvé druhý film, Co jsem od Wese viděl (Grandhotel Budapešť), takže nemám takovou potřebu do toho jakkoliv nimrat a schazovat to. Asteroid city, stejně jako všechny ostatní Andersonovy filmy, je originální podívaná a láska k řemeslu, kterou nemám důvod hanit. Kéž by všechny díla od Wese byla tak povedená, jako můj milovaný Grandhotel Budapešť.
RafCapone
RafCapone
494 bodů
7
Vizuálně nejlepší Andersonův film. Toť vše.
Je zde vidět velká láska k divadlu a profesi jako takové. Bohužel to ale nestačí pro diváka, který nemá tucha proč ten příběh vlastně existuje. Do filmové verze divadelní hry jsou vkládány pasáže založené na skutečné události. Je to vcelku matoucí. Nemá to Andersonovu dravost a hudbu, ale nějak to funguje. Raději příště ucelený příběh jako měl Grandhotel Budapešť.
MarekTulen
MarekTulen
307 bodů
5
Film, který si každý pustí jen kvůli tomu castingu, není dobrý ale ani nutně špatný. Má zajímavý nápad a zajímavé provedení s pár dobrými momenty, ale takhle nadupaný casting bych hodil radši do mnohem lepšího filmu. Jednoduše taková podprůměrná jednorázovka, u které jsem necítil nic speciálního.
Leefko
Leefko
285 bodů
8
Asi je to tím, že jsem od Andersona neviděl příliš filmů, tak se mi možná neokoukal, a nemám potřebu se v jeho filmech nimrat...je to totiž vždy originální, nadnesená a hravá jízda, která si hraje s vlastní formou, a stále baví. A já slibuji, že po (za mě stejně povedené) Francouzské depeši Andersona poctivě doženu.
mosquito
46 bodů
6
Velké zklamání. Hotel Budapešť v bledě modrém, ale mnohem méně cokoliv říkající. Film by šel zkrátit na hovory hlavního hrdiny a Scarletky skrze okna a mohl by to být zajímavý kraťas. Ten geg s naprosto otřesně naanimovaným ufonem mi přišel vcelku ucházející, ale jako na tak drahý film mi to přišlo tak nějak trapné.