Každá minuta života

60%
Každá minuta života

Mladý pár Lenka a Michal se věnují výchově svého čtyřletého syna s nejvyšším možným nasazením. Miško má už od narození naplánovanou každou minutu svého života tak, aby se z něj jednoho dne stal úspěšný vrcholový sportovec a po všech stránkách „kvalitní člověk". Tomuto cíli je podřízeno vše. Rodiče odsunují své potřeby na vedlejší kolej, věnují synovi maximum času a malý Miško předčí svými výkony většinu vrstevníků. Na první dětská kamarádství však nemá zatím Miško čas. V jeho životě trénink střídá hru, hra střídá cvičení a cvičení střídá trénink v pravidelném rytmu. Živými situacemi z rodinného života otevírá režisérka Erika Hníková řadu otázek ohledně výchovy dětí a rodičovských výzev v dnešní době. Děláme pro své děti dost? Nebo toho děláme až moc? (Aerofilms)



Recenze: Každá minuta života

Kinobox.cz
65%

Každá minuta života má tu nevýhodu, že se nezvykle fungující rodině věnuje pouze po dobu jednoho roku. Moc bych si přál, aby Hníková v dokumentování Miškovy výchovy pokračovala i v následujících letech, popřípadě, aby se na Hanuliakovi obrátila třeba za deset let, kdy bychom mohli zjistit, kam se rodina za tu dobu posunula a jak se Kamevéda v jejich pojetí na chlapcovi „podepsala“. V této podobě totiž snímek může působit poněkud polovičatě, přestože jako „katalyzátor“ debaty zafungoval přímo ukázkově.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Provokativní dokument, který se k tématu rodičovských nároků a extrémních výchovných přístupů záměrně vůbec nevyjadřuje, čímž rozpoutává diskuzi. Neotřelé, zajímavé, ale místy úmorné. Více zde.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7.5
Oceňuji nezúčastněný přístup režisérky, která ambiciózním rodičům skrytě nefandí, ani je nesoudí. Přenechává tak dostatek prostoru k přemýšlení a diskusi. Přesto se lze víc než oprávněně domnívat, že Miško nejspíš bude rád, pokud výchovu přežije bez vážných následků. Namísto toho, aby jej rodiče rozvíjeli a ponechávali mu vlastní čas na objevování okolního světa, nalajnovali mu od miminkovského věku program. Ze světa sportu existuje dostatek varovných příkladů, kudy cesta nevede. Varovnou známkou byl hysterický neutuchající pláč kvůli drobnému ťuknutí kolena, po kterém nezůstala na kůži prakticky ani stopa. Výchova k dokonalosti obvykle spolehlivě zlomí osobnost dítěte. Signifikantním znakem – pečlivé vytírání dokonale čisté podlahy.

Dodatečné informace

Původní název:
Každá minuta života (více)
  • Česká republika Každá minuta života
  • Česká republika Every Single Minute
Premiéra v ČR:
26. 8. 2021
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Česká republika, Slovensko
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch