13 minut

76%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Dokument na téma o kterém je jistě třeba se neustále bavit, i kdyby to zachránilo jen jeden zbytečně zmařený život. Samotné zpracování dokumentu však nepokládám za skvělé, ale jen průměrné. Celkový dojem i kvůli silnému tématu je ale velmi dobrý - 70%.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Já prostě nevím. Celou dobu na to koukám a nechápu z čeho jsou všichni tak unešení a jak to Klusákovi zase vyšlo a hodně lidí mu to sežralo i s navijákem. Klusák na to dostal zhruba 15x větší rozpočet než jaký má většina českých dokumentů, rovnající se prakticky s celovečerním filmem. Nedá se tomu upřít poctivá řemeslná stránka, přeceňovanějšího dokumentaristu bych ale prostě u nás nenašel. Klusák zase jen klouže po bezpečném povrchu než aby šel do nitra, dodává film, který nic nezmění. Reklamy na autohavárie mají srovnatelnou výpovědní hodnotu jako tenhle celovečerní dokument a to mají o 83, 5 minut méně času. To, že lidé považují 13 minut za zásadní film jen dokazuje, že si je Klusák velmi snadno omotal kolem prstu. U V síti měl Klusák alespoň Chalupovou, tady sice neklesá na úroveň Světa podle Daliborka, špičkový dokument (a především špičkového dokumentaristu) si představuju tak trochu jinak. Tahle celovečerní osvětová reklama je díky Klusákovu otravnému egu a jeho lenosti jít do hloubky jednoduše promrhaná.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Ako málo stačí k tomu, aby chvíľka nepozornosti stála niekoho život a tomu druhému zničila život. Klusák opäť nesklamal. Vie ako a čím upútať diváka...
limeta
limeta
5 179 bodů
10
Silný, působivý dokument a velký námět k zamyšlení. Všichni tušíme, že takoví řidiči usedají za volant a všichni doufáme, že se s nimi nikdy nepotkáme. Pět viníků dopravní nehody odkrývá situaci kolem kolize a svoje (ne)vyrovnání se s tíhou viny.
slord
slord
3 832 bodů
8
Vít Klusák natočil veľmi silný dokument, ktorý sa dostane pod kožu a vôbec nie je príjemné to pozerať. Výpovede sú spojené s rekonštrukciou samotných nehôd a má to veľkú výpovednú hodnotu a dokáže to vyvolať pocit skľúčenia a zanechať v divákovi stopu. Zručne natočený dokument, ktorý je po V sieti ďalším vydareným kúskom na Klusákovom konte. 8/10
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
10
Asi nejvyzrálejší a nejzodpovědnější Klusák, ale možná taky nejlepší. Klusák rád ojebává lidi, ale mnoha způsoby. Buď lidi nabalamutí na neexistující Walmart, na neexistujícího nácka, no a na neexistující dvanáctky, co se svlíkaj na Skypu, nebo vlastně, ani to ne, takže další ojeb. Musím se tu strašně smát velkým kritikům, zpochybňující Klusákovou tvorbu, a hodně děcek ze Sítě, které asi chtělo dostat stejnou denní dávku inzulínu do žíly, jak tenkrát.. Dokument, který by se měl povinně promítat ve školách, aby si dost mladých adolescentům uvědomilo, že flexit pipinkám nad svoje ojetý Volvo, a na silnici to pak rozjet na 140/km, a být následně seškrábaván z chodníku, je taky zrádně nezodpovědné a nebezpečné. Příběhy, celkem zajimavé, nemá to zbytečně dlouhou dráhu, teda délku, a vyhovuje to standardům. Jen by nemuselo mít tak vlezlou reklamní kampaň z BESIPU. A ponaučení na závěr - když na silnici uvidíte Piráta Silnic, nehledejte pásku přes oko, hák místo ruky, a ani toho opelichaného potkana, ale podle BMW. Break My Wolkswágen..