13 minut

76%
13 minut
Nový dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Česká televize)



Recenze: 13 minut

Kinobox.cz
65%

Stopáž dokumentu 13 minut činí téměř hodinu a půl. Při intenzitě a síle materiálu jde o přehnanou, až kontraproduktivní délku. Závěrečné titulky navíc nepřinášejí nic podobajícího se katarzi, nýbrž "pohodový" rap, který nejednou z nablejskané káry skrze stažená okýnka můžete zaslechnout.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Dokument na téma o kterém je jistě třeba se neustále bavit, i kdyby to zachránilo jen jeden zbytečně zmařený život. Samotné zpracování dokumentu však nepokládám za skvělé, ale jen průměrné. Celkový dojem i kvůli silnému tématu je ale velmi dobrý - 70%.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Já prostě nevím. Celou dobu na to koukám a nechápu z čeho jsou všichni tak unešení a jak to Klusákovi zase vyšlo a hodně lidí mu to sežralo i s navijákem. Klusák na to dostal zhruba 15x větší rozpočet než jaký má většina českých dokumentů, rovnající se prakticky s celovečerním filmem. Nedá se tomu upřít poctivá řemeslná stránka, přeceňovanějšího dokumentaristu bych ale prostě u nás nenašel. Klusák zase jen klouže po bezpečném povrchu než aby šel do nitra, dodává film, který nic nezmění. Reklamy na autohavárie mají srovnatelnou výpovědní hodnotu jako tenhle celovečerní dokument a to mají o 83, 5 minut méně času. To, že lidé považují 13 minut za zásadní film jen dokazuje, že si je Klusák velmi snadno omotal kolem prstu. U V síti měl Klusák alespoň Chalupovou, tady sice neklesá na úroveň Světa podle Daliborka, špičkový dokument (a především špičkového dokumentaristu) si představuju tak trochu jinak. Tahle celovečerní osvětová reklama je díky Klusákovu otravnému egu a jeho lenosti jít do hloubky jednoduše promrhaná.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Ako málo stačí k tomu, aby chvíľka nepozornosti stála niekoho život a tomu druhému zničila život. Klusák opäť nesklamal. Vie ako a čím upútať diváka...


Dodatečné informace

Původní název:
13 minut (více)
  • Česká republika 13 minut
Premiéra v ČR:
31. 1. 2024
Distributor:
Canal+
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+

Powered byJustWatch