Ochránce

76%
Ochránce

Aleš Pelán je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. Deset skutečných příběhů, které otřásly českým školstvím. (ČT)





hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Neuvěřitelné jaký ohlas a hype měl Ochránce.. Ano, je to dobré, ale jde o něco "nutného, revolučního"? Což je typická reakce českého diváka/uživatele, jehož největší sen je mít dokonalý český seriál, na který můžou být pyšni. Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) vystupuje jako osoba z řad těch, kterých se to přímo týká, jako někdo, kdo se v tom pohybuje. Je mu vytvořena funkce, kterou najednou musí všichni respektovat s trošku šroubovitým označením "školský ombudsman". K němu do party má řidiče (Pavla Řezníčka), který je tady snad až v životní roli, v podobě buranského řidiče, který ale vše vidí jednoduše a prakticky. Z počátku je vidět, jak tvůrci úplně nevěděli, jak jeho postavu uchopit, jak ho správně použít. Aby dokázal poukázat na skutečné problémy/situace ve školství, na které se jen těžko hledá jednoduchá šablonovitá odpověď. Postupně vidíme, jak seriál jde nahoru, témata jsou poutavější a propracovanější. Ale seriál dojde vrcholu v osmé epizodě, pak si najednou tvůrci uvědomili, že musí do těch dvou epizod uvařit příběh, který nás vlastně provázel celou sérií. A tak z toho dobrého Pelána zastánce utlačovaných udělají manžela, který namísto, aby byl oporou nemocné manželce skutečnou politickou osobností starající se o svůj mediální obraz, jen šedivého učitele, který využije svého dominantního postavení ve škole a spí se studentkou. K tomu se nám vybarví i osobní řidič, který celou dobu donášel tisku. Tohle máme přijmout? Že z toho, kdo káže je takový odpad. Nakonec ani za svůj vztah nebojuje, nic prostě jen potvrdí, že šlo jen o využití příležitosti. No ano "nový je vždycky lepší", ale pak nezkoušej poučovat. A co se nestane v případě, kdy zasahuje ve věci obtěžování studentů homosexuálním Langmajerem, je mu to okamžitě vmeteno do tváře. Z mého pohledu je to až nereálné, aby někdo takový ustál tlak médií. Zhnusil se mi! Aneb, jak ČT zase nedokáže dobře pracovat s tím , co má a za každou cenu si to musí sama sobě trumfnout. To je mi překvapení, že jí to zase nevyšlo. 75%
divad
divad
622 bodů
10
Naprosto ojedinělý seriál, co se týče české produkce škoda, že česká televize nepřináší více kvalitově podobných projektů.

Dodatečné informace

Původní název:
Ochránce (více)
  • Česká republika Ochránce
Premiéra v ČR:
7. 11. 2021
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup