Ztracené město

57%
Ztracené město

Spisovatelka Loretta Sageová (Sandra Bullock) píše úspěšné romány, které se odehrávají na těch nejexotičtějších místech. Že prakticky nevystrčí paty ze svého bytu, je vedlejší. Dalším paradoxem je fakt, že jejího dvorního hrdinu, okouzlujícího dobrodruha Dashe, ztělesňuje na obálkách jejích knížek velmi nepraktický ňouma Alan (Channing Tatum). Je sice sexy, ale k ničemu, a to ho dost trápí. Rád by udělal něco hrdinského. Dostane příležitost, když lehce šílený miliardář (Daniel Radcliffe) spisovatelku unese přímo před jeho očima. Tenhle člověk si totiž vzal do hlavy, že Loretta ve své poslední knize detailně popsala cestu k mýtickému Ztracenému městu, v němž se ukrývá poklad nedozírné hodnoty. Než se Loretta naděje, sedí v letadle, které ji převáží na exotický ostrov kdesi v Atlantiku. „Kluk z obálky“ Alan se rozhodne svou autorku zachránit, ale vědom si svých limitů, přibere na cestu osobního trenéra, opravdového dobrodruha (Brad Pitt). Společnými silami se jim sice podaří vyprostit Lorettu ze spárů únosců, ale tím jejich dobrodružství uprostřed tropické džungle zdaleka nekončí. Naopak, právě začalo. A bude stokrát šílenější než ta, o kterých se Loretta rozepisuje na stránkách svých bestsellerů. (CinemArt)




Recenze: Ztracené město

Kinobox.cz
65%

Ztracené město je nenáročná a ničím zásadní podívaná, která po skončení rychle a snadno vyšumí z hlavy. Podobných snímků existují spousty, na druhou stranu je třeba říct, že tento je společně s Jumanji: Vítejte v džungli tím možná nejlepším za posledních několik let v rámci daného žánru. A navíc je to film jako stvořený pro rande.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7.5
Letní dobrodružná komedie o hledání pokladu. Je to tak. Další variace na stále stejnou šablonu, v tomto případě v rodinném kabátě, ve kterém je smíchána spousta nejrůznějších motivů, které však kupodivu takhle hezky pospolu fungují. Osvěžující letní film nejvíce vhodný do letních kin. Největší chybou je jen naprostá předvídavost vývoje děje, tudíž tu v podstatě není nic, co by mohlo překvapit. Dobrodružné buddy movie se Sandrou Bullock v hlavní pozici a Channingem Tatumem, který převzal postavu užvaněného parťáka. A coby záporák Daniel Radcliffe? Nojo, vypadá v takové pozici podivně, ale to je jen tím, že se ještě stále nezbavil škatulky Harryho Pottera. Děj tohoto dobrodružného spektáklu je dosti chatrný na to, aby zaujal. Nějaký miliardář prostě chce něčeho dosáhnout v oblasti vykopávek a kvůli tomu unese spisovatelku dobrodružných románů. To nelogikou setsakramentsky skřípe, že? Ono to tu vysvětleno samozřejmě je, takže nic proti ničemu. Snímek hodně sází na herecké hvězdné osazenstvo a přijde na to, jestli to stačí. V letním kině to ale může být každému jedno. Příběh je skutečně jednoduchý až hamba, takže během sledování není třeba nad ničím přemýšlet. Jako alternativa složitějších filmů, ve kterých se neustále řeší nějaké šifry a přemýšlí proč to a ne ono, ale působí dobře. Nemusí to být stále jen blockbusterový trhák plný nadupaných vizuálních efektů, aby měl divák filmový zážitek. Mnohdy stačí i daleko míň. Připomíná to sice spíše tvorbu přelomu osmdesátých a devadesátých let, ale proč ne.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Ztracené město již v upoutávkách nevypadalo jako film, od kterého by měl člověk čekat nástupce Indiana Jonese či Mumie Stephena Sommerse. Kampaň ovšem krom hvězdného obsazení lákala i na potencionální slušný dobrodružný výplach, který bude mít fajn obsazení, pár akčních scén, slušnou výpravu a bude následně velmi snadné na celý film zapomenout. A přesně tímto typem filmu Ztracené město je. Nevyplatí se od něj mít dvakrát extra velké očekávání, v jednotlivostech je ovšem Ztracené město dostatečně zábavné. Přesto potenciál pro něco velkolepějšího a v součtu i zábavnějšího na místě rozhodně byl. Obsazení celého filmu je fajn a své role si užívá. Brad Pitt je ve své malé roli fenomenální, Daniel Radcliffe poté dokazuje, že mu záporné postavy (kteří se ovšem zákonitě nesmí brát příliš vážně) poměrně jdou. Sandra Bullock i Channing Tatum poté mohou působit jako podivná dvojice, ve svých rolích jsou ovšem opravdu fajn, překvapivě mezi nimi funguje i chemie a jejich postavy víceméně fungují i jako postavy. Nějaká ta osobní traumata či přerody v jiné osobnosti šlo možná prodat trochu výrazněji, přesto je casting jednou z hlavních tref do černého. Při sledování snadno vystupuje pocit, že režijní dvojice Aaron Nee a Adam Nee své tvůrčí povinnosti zvládli poměrně slušně. Akce není moc a není ani dvakrát kreativní, je ovšem slušně odvedená. Herecké akce fungují, tempo již od druhé poloviny není tak problematické a v součtu se jedná o slušnou rutinní práci. Nikdo se tu očividně nesnažil vytvořit novou dobrodružnou klasiku, potenciál přitom byl rozhodně větší. Hledání ústředního MacGuffinu ve finále není dvakrát záživné ani napínavé, snaha o humor v pár momentech též nepřináší to pravé ořechové. Nejzábavnější je Ztracené město v momentech, kdy si tak trochu utahuje z klišé, v ten moment zamrzí, že celé Ztracené město není více parodií na dobrodružné filmy. V součtu to vlastně ve všech ohledech jede tak trochu na půl plynu. Není to úplně komedie, není to úplně akční, není to úplně romantické. Skutečně platí, že to v jednotlivých segmentech je velmi vtipné, v jistých momentech to má solidní akci a v jistých momentech to je přesně romanticky hřejivé. I proto platí, že je Ztracené město spíše slušný výplach, který se ovšem z hlavy vypaří velmi rychle. A těsně předtím se divák nejspíš nezbaví pocitu, že se toho potenciálu někdo plně nedořezal. Ztracené město rozhodně neurazí. Nebude z toho nová dobrodružná klasika, přesto to má pár světlých momentů, které jen zatemňují ty momenty, kdy to celé tak trochu nevyužívá svůj potenciál. A celé to je díky tomu akční, zábavné i romantické jen tak trochu. Těžko říct, jestli měl vůbec někdo z tvůrců vyšší ambice....
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
7
Tak jo. Myslím že sedmdesát procent je úplně v pohodě. Protože jsem fanda Honby za diamantem a Honby za klenotem Nilu a film mě bavil, dám čtyři. Bullocková stále v pohodě a s Tatumem se dobře doplňují. Radcliffe je slušný slizoun a třešničkou na dortu je Pitt. Takže jo. Peněz není třeba litovat. I přes 112 minut film pěkně odsýpá.

Dodatečné informace

Původní název:
The Lost City (více)
  • USA Ztracené město
  • USA The Lost City
  • USA Lost City of D
Premiéra v ČR:
24. 3. 2022
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
74 mil. USD
Tržby:
192,91 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Ztracené město je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch