Jedině Tereza

53%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
5.5
Tohle ještě stále někoho baví? dokolečka dokola a znovu a znovu.. Moderátora na firemním večírku televize polije do něj zamilovaná kolegyně sektem a polovysvlečené je v šatně najde jeho přítelkyně.. no na tom se dá stavět :( už od začátku jsem propadal skepsi a ta se postupně dostavila. Mnohokrát viděné scény, "dvacet klišé na 10 minut čtverečních" .. uff . Musím ale uznat, že za poslední dekádu jsem viděl celou řadu horších vztahových komedií. Kamera pěkná, film celkem dobře vypadá a oceňuji též neotřelou hudbu. 55%.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Romantických komedií vzniká v Česku opravdu hodně a dává to smysl. Jde totiž o komerční jistoty, které diváci navštěvují ve velkém a především se dají pořídit levněji než taková historická dramata či žánrové lokální experimenty. Nová česká romantická komedie Jedině Tereza revoluční nebude. Přesto se jedná o další slušnou romantickou českou komedii, která má minimálně pár zajímavých aspektů. A i díky tomu zaujme i přes fakt, že něco zásadního tu přeci jen nevzniklo. Režie filmu se ujmul Jaroslav Fuit. Zkušený televizní režisér se na zakázku ujmul scénáře dvojice Kateřiny Gardner/Pavla Nováka, která se točí kolem rozchodu vyvolaného omylem a snahou ten vztah slepit zpět. Dle očekávání se Jedině Tereza nevyhýbá známým klišé a vývoj děje je dle očekávání tak trochu předvídatelný. Právě zapojení kamaráda hlavního hrdiny, který je filmovým fandou a snaha o to aplikovat romantické filmy na reálný svět jsou v tomhle ohledu zajímavým osvěžením. O tomhle sice ten film vyloženě není, přesto je těchto pár scén rozhodně zajímavým osvěžením. A konečně si někdo uvědomil, že by měl romantický film odkazovat na Matrix ;) Film je ovšem především spíše právě o tom, že je láska boj. V tom ústředním boji dochází ke spousty omylným událostem a trapasů, které jsou v mnoha případech skutečně zábavné a divákovi nemusí být za tvůrce trapně. Celé je to natočené velmi slušně, přičemž by člověk neměl očekávat moc. Je to jen velmi zručně natočené a má to pár velmi pěkných záběrů, příliš by ovšem divák očekávat neměl. Film také táhne velmi povedené obsazení. Veronika Khek Kubařová a Igor Ozorovič jsou jako hlavní pár velmi fajn a chemie mezi nimi funguje. Matouš Ruml je též velmi fajn, stejně tak ve vedlejších rolí zaujmou i Anna Schmidtmajerová, Lenka Vlasáková, David Matásek i Emma Smetana, která po delší době dostala hereckou příležitost. V čestné roličce se též objevuje skvělá Iva Janžurová, která sice své scény natočila za jediný den, ve svých pár scénách ovšem ukáže, že i ve věku 80 let neztrácí svůj výjimečný herecký talent. Jedině Tereza je sympatická česká romantická komedie, která ze zajímavého nápadu aplikovat romantické filmy na skutečný svět sice nevytěží zase tak moc. Přesto je ovšem tento nápad v pár momentech uspokojivý. Jedině Tereza nepřepíše historii. Půjde jen o další vděčný divácký film, který alespoň neurazí slušnou technickou stránkou, velmi dobrými herci a skutečně sympatickými momenty ve scénáři. Film, který neurazí a dokáže v pár momentech skutečně pobavit.....
avenis
avenis
7 963 bodů
3
Jeden z mnoha... ...neublíží, neurazí, neutkví v paměti. Šablony a schémata s naprosto předvídatelným dějem. Postavy jednají s očekávanou absencí rozumu, protože musí vyrobit "legrační" zápletku. Škoda, že se autoři nedrželi víc problematiky hand made podnikání, které je nastíněno jen okrajově. Byl by to jiný film. Možná. (1.9.2022)
Marcos22
Marcos22
988 bodů
6
Jedině Tereza je romantickou nerdovinkou, vzdávající hold více než třiceti světoznámým filmovým trhákům a matičce měst, Praze. Právě scény, které již znáte povětšinou z americké produkce Vás v českém podání v řadě případů upřímně rozesmějí. To je však zároveň největší kámen úrazu celého snímku. Vyjma vykradených scén nepřidává Jedině Tereza nic vlastního a snímek tak spoléhá výhradně na fakt, že si jej v kině nalezne filmový geek, který bude při sledování zaměstnán hledáním všemožných "easter eggů" a samotnou kvalitu příliš řešit nebude. Ta je na české poměry lepším průměrem, poněvadž se vedle zmíněného odkazování může spolehnout na nějaký ten překvapivý moment, kvalitní soundtrack a velmi dobrý herecký výkon tří hlavních ženských představitelek, Veroniky Khek Kubařové, Lenky Vlasákové a Emmy Smetana. Film samotný nicméně působí příliš epizodně, čemuž nepomáhá ani nepříliš kvalitní střih, který má na svědomí paradoxně Českým lvem za Masaryka ověnčený, Marek Opatrný. Sečteno, podtrženo, Jedině Tereza je typickou dvouhvězdou, u níž si nějakou tu hvězdu přihodí především "filmoví geeci", kteří nachází zálibu v hledání odkazů na jiné snímky, tak jako já. Já jich napočítal rovných 30, co Vy? 🙂 (08.09.2021)