Otec

84%
Otec

Oscarový Anthony Hopkins hraje v dojemném dramatu osmdesátníka, jehož zasáhla Alzheimerova nemoc. Přestože ho starostlivá dcera přesvědčuje o opaku, sám si odmítá připustit, že se o sebe již nedokáže postarat. Jeho život v rozlehlém londýnském bytě připomíná bloudění labyrintem. Lidé mění podobu, nábytek rozmístění, vzpomínky splývají s realitou. Důmyslně vystavěný film o postupném mizení záchytných bodů utvářejících identitu člověka pouze nevypráví, ale nechává nás vše prožívat spolu s protagonistou. (Febiofest)




Recenze: Otec

Kinobox.cz
80%

The Father je v součtu obdivuhodně vybalancovaným počinem, na který se zásluhou promyšlené formální stránky dívá příjemně, ovšem zároveň vám u něj zřejmě bude neskonale smutno. Alzheimerovu chorobu ukazuje bez uměle dramatických filmových příkras a jeho emoce zůstávají přirozené i v silném závěru, jenž si zachovává ambivalentní ráz. Podobně jako Rain Man zůstává dodnes nejznámější a nejkvalitnější filmovou výpovědí o autismu, tedy o vrozené mentální poruše, Father se může stát etalonem pro díla, která se rozhodnou prozkoumávat mysl lidí trpících ve stáří Alzheimerem. A my ostatní bychom ho neměli brát na lehkou váhu, neboť sami nemůžeme tušit, jaký osud nás pod neúprosnou tíhou času potká.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
The Father je hereckým koncertem pana Hopkinse. Žasnu a smekám. Neuvěřitelný herecký výkon dělá z už tak výborného filmu lahůdkovou citovou záležitost. Snímek tak upřímný a smutný. Jen těžko se při sledování ubráníte slzám. tohle je příběh, který se může stát každému a ukazuje následky nemoci v nezkreslené formě.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Film o Alzheimerově nemoci a útrapami, kterými si prochází okolí nemocného, ale hlavně on sám.. Anthony Hopkins opět ukázal, jaký je herec a je to opravdu vynikající podívaná. Trošku to působí, jako konec herecké legendy, ale já doufám, že tohoto herce uvidíme v dalších rolích.. Film diváka doslova emocionálně vysaje na samotné dno, ale přesto stojí za to ho vidět. Hluboké, autentické, přitom důstojně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Efektní, čistý film, který nezapře původ v divadelní hře. Zrovna nedávno jsem tu psal, že herecké exhibice mě příliš nezajímají, ale musím uznat, že tenhle "subžánr" zfilmovaného divadla má svojí nezaměnitelnou energii právě díky herectví. Taky zajímavá práce se subjektivním pohledem.

Dodatečné informace

Původní název:
The Father (více)
  • Velká Británie Otec
  • Velká Británie The Father
Země původu:
Velká Británie, Francie
Rozpočet:
6 mil. USD
Tržby:
21,03 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Otec je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch