První kráva

70%
První kráva

V Oregonu se kdysi žilo těžce. Šikovný kuchař Cookie Figowitz s podnikavým přistěhovalcem Kingem Lu však přišli se svérázným obchodním plánem, jak si cestu za americkým snem vydláždit. Něžný buddy film a rozkošný western v jednom vypráví o jemném mužském přátelství, melancholické krávě a promrzlé krajině severozápadu, kde se mezi mnohoznačné úsměvy vmísí výstřel jen občas. (MFF Karlovy Vary)




Recenze: První kráva

Kinobox.cz
80%

Významný je tedy především motiv silného přátelství a lidské nepoučitelnosti, která se na první pohled ztrácí v průmyslovém progresu - úvodní záběr filmu ukazuje lodní tanker, plovoucí po stejné řece, po níž je později přepravována jediná kráva v širém okolí. Jediné zvíře, které mohlo dříve přinést obživu hned několika hladovějícím lidem, dnes nahrazují obrovské zásoby spotřebních zdrojů, leč mnoho lidí na světě stále žije v nuzných podmínkách, popřípadě ničí ekosystémy kvůli marnivým výstřelkům.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Jsem krůček od toho dát plný počet, protože k tomu filmu cítit velké sympatie. Velmi vtahující zážitek, a to přesto, kolikrát si člověk v kusých momentech řekne, že z toho až moc čouhá záměr. Jsem docela překvapený, že jde o film zkušené režisérky (od které jsem navíc už i něco viděl, jen jsem si její jméno nepamatoval), protože jsem chtěl napsat, že výsledek postrádá finesu a každé jeho kvalitě chybí jeden jediný krůček k dokonalosti, přičemž ten potenciál je hodně cítit - čekal bych takový dojem u nějakého debutu. Přese všechno jsem měl na konci pocit, že opouštím lidi, které mám rád - pocit, jaký u filmů v dospělosti nezažívám často.

Dodatečné informace

Původní název:
First Cow (více)
  • USA První kráva
  • USA First Cow
Premiéra v ČR:
10. 6. 2021
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Tržby:
0,1 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
První kráva je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch