Encanto

69%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Encanto vsadilo na jistotu posledních let jímž je Lin-Manuel Miranda. Jeho hudební rukopis je hned zřejmý a stejně tomu je i zde. Hudební čísla mne normálně v animácích moc neberou, ale tady byly vážně velmi dobré. Příběhově velmi pěkné a hlavní myšlenka filmu, že na prvním místě je rodina a láska je sice otřepaná, ale v dnešní době stále více potřebná. Spousta lidí na to totiž zapomnělo. Animace krásně provedená a barevná. Ve filmu je obrovské množství skvělých nápadu a meze se zde tedy vůbec nekladly. Spokojenost.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Rozhodně nejsem cílovka pro Encanto a moc jsem od filmu nečekal. Co se týče příběhu, je zajímavý, ale opět je to na mě moc genderově dovyvažující práce. Hlavní hrdinka jihoamerická dívka, celé jeto opět o zvýšení sebevědomí dívek a žen. Kladně hodnotím animaci, která se mi hodně líbila, i když si zachovává "dětský ráz".
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Velmi podivný příběh, který by fungoval jedině bez konečného návratu do statutu quo. Subjektivně velmi nudná a nepříjemná hudba. Ani slzičky nebyly. Nejslabší kreslená Disneyovka za dlouhou dobu.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Animáky od Walt Disney Animation Studios se již dávno stali zárukou půvabně animovaných snímků pro celou rodinu. Vždy se ovšem přichází s nějakou změnou. Nejnovější jubilejní 60. disneyovka se točí kolem latinoamerické rodiny, kde má téměř každý člen speciální schopnosti. Režie Encanto se chopili Byron Howard a Jared Bush, kteří jako režisér respektive scenárista stáli za animákem Zootropolis: Město zvířat, který patří mezi to nejlepší, co studio Walt Disney Animation Studios za uplynulou dekádu nabídlo. I proto se dali od Encanto čekat velké věci a zamrzí, že jde ve finále dost možná o nejslabší animovanou disneyovku uplynulé dekády. Encanto má půvabnou a kreativní animaci, zajímavé stěžejní i vedlejší postavy a ze samotné zápletky rozhodně mohli vzejít zajímavé věci. I proto zamrzí, že ve finále ústřední konflikt v Encanto působí příliš jednoduše, v průběhu se ukáže, že tentokrát zas tak dvakrát zajímavý svět vytvořen nebyl a že to celé je tentokrát pouze fajn. Což je právě po uplynulé dekádě plné Raubíře Ralfa, dvojici Ledových království, zmíněného Zootropolis či Odvážné Vainy strašně málo. Onen problém v tom, že se zde neprozkoumává nový zajímavý svět tkví v tom, že se tu vlastně žádný svět neprozkoumává a děj se tak odehrává skutečně pouze v prostředí Encanta. I v rámci samotného domu rodinu Modrigalových se zde dokázalo přijít se zajímavými kreativními nápady, přesto se v průběhu divák prostě těžko zbaví pocitu, že je to celé na Disneyho příliš málo. Z Encanta se sice v průběhu opět stane příběh o síle rodinných pout, takové lehce zajímavé vyvrcholení ovšem zkazí jeden lehký dodatek, který vlastně finální poselství filmu tak trochu shazuje. Pořád je to dost kreativní. Encanto je muzikál a hudební čísla jsou sama o sobě živá a nápaditá (v dabingu jsou poté fajn, originální znění písní od Lin-Manuela Mirandy jsou ovšem pochopitelně chytlavější). Každý člen rodiny Modrigalových dostane příležitost se alespoň trochu nějak projevit a vybarvit, přesto jich ovšem ve finále moc stěžejní úlohu v příběhu nemá. Samotný příběh o kouzelném domě, který začíná ztrácet svou moc ve finále vlastně nemá kdovíjakou váhu. Celé to vlastně po stránce emocí dvakrát nefunguje, vykreslené vztahy v rodině působí až příliš podivně a celé to v pár momentech vyloženě působí dojmem, že si dramaturgové ve Walt Disney Animation Studios zrovna vzali dovolenou. Zrovna od tvůrců Zootropolis přitom mohlo dorazit výrazně komplexnějšího, ve finále ovšem dorazila jen slušná animovaná podívaná, která ovšem je skutečně v rámci tvorby Walt Disney Animation tím nejslabším za posledních 10 let.... PS: Český dabing je jako u většiny disneyovek naprosto v pohodě, hudební režie písní je též velmi slušná. Přesto ovšem lépe fungují původní verze od Lin-Manuela Mirandy.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6.5
Dovolím si citovat svojí sestřenku, která se mi po hodině na klíně začala nudit: "Je to moc dlouhý." Encanto nemůže selhat ve vizuální stránce, tam totiž Disney prachy nacpe automaticky, ale v příběhové části pořád nezná ten příměr toho, co ta dlouhá léta funguje Pixaru (čest výjimkám). Encanto má hodně dlouhou expozici, ve hře je prachbídně málo v sázce (že ztratí rodina moc? No a co? Lidi fungují i bez ní) a 2 hodinová stopáž je vyplňována několika zbytečnými písničkami, které by možná fungovaly jako videoklipy, ale ve filmu nemají zkrátka co dělat. Encanto ale není zlé, jen je pro menší děti zkrátka příliš dlouhé, málo zábavné (jedna scéna... jedna) a na konci přichází pokus o tlačení emocí, který vůbec nefunguje. A to nemluvím o převrácení pointy celkového poučení. Zabřednu trochu do spoilerů, takže bacha na mě, ale když se na konci poselství "Rodina dokáže všechno i bez kouzel" změní na "Když všechno zvládneš, kouzla se ti vrátí", začínám být trochu smutný, na co ty Disneyovky jsou.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7
Studio Disney se tentokrát rozhodlo zasadit příběh do pestrobarevné Kolumbie, přesněji do jednoho neuvěřitelného domu, ve kterém by chtěl bydlet každý. Atmosféra je nanejvýš pozitivní, možná však způsobila to, že jsem čekala na hlavní zápletku, když v tom byl už konec. Celkově mi tento animák připadal pohodový, někdy nejasný, jindy inspirativní, ale znova bych ho nevyhledávala.
sQelle
sQelle
2 814 bodů
6
Vadí mi v tom, že tam není smysl pro detail. To že bude animace, v případě Disney, na špičce, je víc než jasné a nic jiného bych ani nečekal. Atmosféra latinské Ameriky má taky něco do sebe. Jenže když manžel a dcera ženský, která má schopnost vyléčit všechno, nosí brýle a tím pádem je asi teda není schopná vyléčit z nějaké oční vady. Že holka se schopností skvělého sluchu neslyší, že někdo žije ve zdech u nich v domě. Tak to mi přijde nedoladěné a vizuál pak může být sebehezčí. Jasně asi bych nad tím mohl mávnout rukou a říct, co bys čekal od animáku pro děti. Bohužel to stále je ve všem horší než animáky od Pixaru.
Edward
Edward
2 481 bodů
7
7/10
davsuch
davsuch
1 057 bodů
9
Tento film je pro mě velké překvapení. Čekal jsem další tuctovou pohádku od Disney a ono to bylo o něčem jiném.
  • kvalitní animace
  • velmi originální příběh, který sice vypadá složitě a nepřehledně, ale na konci se z toho vyklube moc pěkná záležitost
  • velmi propracovaný příběh, kdy do poslední chvíle netušíte jak to všechno dopadne
  • jak může nehmotná věc projevovat lidské grimasy? zde se to dozvíte
  • velká část je zpívaná. Nic proti muzikálům, ale v tomto případě je to na úkor srozumitelnosti. Přece jen je lépe rozumět řeči než zpěvu.
  • příběh je složitý pro menší děti
Lady Di
Lady Di
369 bodů
10
Encanto je krásná pohádka jak pro děti, tak dospělé. Jeho téma je velmi aktuální a myslím, že spousta dětí, včetně mě, se do Mirabel, Luisy, Isabel, Pepy i ostatních dokáže lehce vžít. I kdybych Encanto pustila babičce, stejně by nepochopila, že se chová jako abuela... Nicméně pohádka je to naprosto nádherná, animace, paleta, soundtrack. Čekala jsem více písní, ale jinak je to úžasné. Dabing ohodnotit nemůžu, viděla jsem v angličtině. A samozřejmě je i záporák, padouch, ale trochu jiný, než na jaké jsme zvyklí. Ani tak nezapomínejme, že padouch v Encantu je. :| SPOILER! Tak se běžte rychle podívat, než si tohle přečtěte. Taky se musíte usmívat nad představou Dolores poslouchající Brunovy telenovely? Podle mě je tohle úžasný námět na Disney (mini) seriál.