Encanto

69%
Encanto

Rodina Madrigalů zažila před padesáti lety těžké časy. Do jejich rodné vsi vpadli neznámí útočníci, kteří drancovali a zabíjeli a tak mladým manželům Almě a Pedrovi Madrigalovým, kterým se před nedávnem narodila trojčata, nezbývalo nic jiného než utéci a pokusit se najít si nový bezpečný domov. Pedro ale při útěku zahynul a Alma v té nejtěžší chvíli svého života zůstala sama. Stal se ale zázrak a do svíce, jež Alma nesla, vstoupila magie. Neuhasínající plamen této kouzlené svíčky pomohl Almě a dalším lidem, kteří se na útěku k ní a Pedrovi připojili, vytvořit bezpečný domov plný kouzel. Její trojčata Pepa, Julieta a Bruno díky této kouzelné svíci získala magické schopnosti. Pepa umí ovládat počasí, Bruno vidí budoucnost (před lety záhadně zmizel a rodina o něm nemluví) a Julieta svým vařením vyléčí každého z jeho neduhů. Po nich získaly nadpřirozené schopnosti i jejich děti. Každý umí něco výjimečného - Pepina dcera Dolores má dokonalý sluch, její syn Camilo umí měnit svou podobu a nejmladší Antonio umí mluvit se zvířaty. Julieta má tři dcery - neuvěřitelně silnou Luisu, nádhernou Isabelu, která ovládá květiny a Mirabel, která ale žádný dar jako jediná z rodiny nedostala. Po celou dobu až doposud dary od svíce pomáhaly lidem ve vsi a jejich domov vzkvétal. Nyní ale magie začíná slábnout, kouzlený dům, ve kterém rodina žije se začíná hroutit a Mirabel cítí, že její milované rodina je v ohrožení. Sama sice žádné schopnosti nemá, ale je hrdá, že je její součástí. A právě ona je tou osobou, která se rozhodne, že kouzlo rodiny zachrání...




Recenze: Encanto

Kinobox.cz
80%

A právě rodina je ústředním bodem příběhu, protože sama fungující rodina je zázrakem. Mirabelina rodina je plná úžasných osobností, nad kterými vládne přísná babička. A aby se publikum v početném zástupu Madrigalových vyznalo, využil Disney jednoduchý trik – barevnou paletu. Každý Almin potomek má svou barvu – Julieta tyrkysovou, Pepa žlutou a Bruno zelenou – jejich rodina se obléká do podobných barev nebo jejich odstínů. A kostýmům byla věnována skutečně velká pozornost. Jsou vypracované ve stylu tradičního kolumbijského oblečení, ale detail je kladen i na látky, ze kterých jsou ušité, a na rozmanité výšivky.


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Encanto vsadilo na jistotu posledních let jímž je Lin-Manuel Miranda. Jeho hudební rukopis je hned zřejmý a stejně tomu je i zde. Hudební čísla mne normálně v animácích moc neberou, ale tady byly vážně velmi dobré. Příběhově velmi pěkné a hlavní myšlenka filmu, že na prvním místě je rodina a láska je sice otřepaná, ale v dnešní době stále více potřebná. Spousta lidí na to totiž zapomnělo. Animace krásně provedená a barevná. Ve filmu je obrovské množství skvělých nápadu a meze se zde tedy vůbec nekladly. Spokojenost.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6.5
Rozhodně nejsem cílovka pro Encanto a moc jsem od filmu nečekal. Co se týče příběhu, je zajímavý, ale opět je to na mě moc genderově dovyvažující práce. Hlavní hrdinka jihoamerická dívka, celé jeto opět o zvýšení sebevědomí dívek a žen. Kladně hodnotím animaci, která se mi hodně líbila, i když si zachovává "dětský ráz".
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Velmi podivný příběh, který by fungoval jedině bez konečného návratu do statutu quo. Subjektivně velmi nudná a nepříjemná hudba. Ani slzičky nebyly. Nejslabší kreslená Disneyovka za dlouhou dobu.

Dodatečné informace

Původní název:
Encanto (více)
  • USA Encanto
Premiéra v ČR:
25. 11. 2021
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
253 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Encanto je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch