Marvels

56%

Komentáře a recenze 48

Dle počtu bodů
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
5
Is This Cinema? Budeme s Martym zajedno a můžeme v klidu říct, že ne. Marvels jsou jiná marvelovka, než na jaké jsme byli v poslední dekádě zvyklí. Nejde o zásadní událost, kterou byste z hlediska diváckého zážitku či důležitosti pro vývoj filmového multiversa neměli minout; spíše jde ve své jednoduchosti, překotnosti a naivitě až o staromilskou komiksovku – rychle plynoucí oddychovku, se kterou můžete v kině zabít hodinu a půl a nic moc od ní nechcete.

V tuhle chvíli sám nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Zbytečnost a banálnost hlavní příběhové linky o (překvapivě) záchraně vesmíru i nenápadnější linie o nutnosti nápravy charakterových vad hlavní hrdinky musela být jasná i tvůrcům, a tak děj rozmělnili dvěma sekvencemi za hranou sebeparodie. Jak vážně pak může divák brát film, který nebere vážně ani sám sebe?

Hrdinné trio je celkem fajn, efekty nejsou tak ošklivé, jak jsme viděli v několika posledních komiksovkách (i když hlavně z dílny DC) a jejich pichlavé, rádoby vtipné dialogy cílovku teenagerů snad i trochu pobaví. Zamrzí hlavně slabá záporačka a přehršel pseudofyzikálních keců, snažících se aspoň naoko zakrýt nesporný fakt, že postavy mohou kdykoli udělat cokoli. Hlavně se ale lituju všechny nebožáky, kteří poctivě sledují všechny marvelovské seriály, aby se pak dočkaly zužitkování postav ve „spektáklech“, jako je tenhle.
Temný Pán ze Sithu
Temný Pán ze Sithu
2 212 bodů
1
vůbec nechápu,jak tento film může mít podobné hodnocení jako Black Adam,ano obe jsou komiksovky,sice od konkurenčních studií.pro mě je tohle opravdu nejhorší film marvelu.divat se na to bylo doslova utrpení(scéna na planetě kde jen zpivaji,kdyby šlo aspoň o ně o smysluplného).v tomto filmu se asi spojilo vše co nenávidím na komiksových filmech, někdo tu psal že je film parodií sebe sama,spíš bych řekl že se zde spojilo vše co na komiksovkach,ne jen já,lidi nesnáší.a scéna s kočkami byla co?
  • nic
  • vše
JaraSlama
JaraSlama
1 965 bodů
3
Přestože je Marvel na úpadku, tak tu dostáváme pokračování jednoho z nejhorších filmů tohoto univerza, jež se spojuje s pokračováním jednoho z nejhorších seriálů univerza. Marvels nedosahují kvalit, kterých by mohli. Postava Captain Marvel opět nefunguje a přidává se k ní teenagerka bez špetky sympatie a postava, o které nevíme skoro nic. Sympatie mezi nimi přesto trochu funguje kupodivu. Záporačka snímku je totálně zapomenutelná a nenese ve filmu žádný respekt. Vizuály vypadají alespoň lépe než v tragickém posledním Ant-Manovi a pár vtipných scén se také najde, přestože jsou ihned nahrazeny nepochopitelnými rozhodnutími a střihy, které na sebe ani nenavazují. Jde o polepšení oproti Captain Marvel? Pravděpodobně ano, ale nic to nemění na faktu, že je potitulková scéna to nejzajímavější, co může dílo nabídnout.
Marchikt
Marchikt
1 585 bodů
6
Očekávání byly minimální a i možná díky tomu jsem ve výsledku z kina odcházel v mírném optimismu. The Marvels mají nepochybně obří plejáda přešlapů, které byly natroušeny již v brzké fázi produkce, což jen podtrhoval přemrštěný rozpočet. Hlavní hrdinské trio má zvláštní chemii, kde jediným uvěřitelným charakterem zůstává Kamala Khan v podání Iman Vellani. Nick Fury v odlehčené podobě relativně funguje, ale s ohledem na nedávnou Secret Invasion nedává jeho charakterový zvrat absolutní smysl. Po stránce trikové jde oproti předešlým filmovým Marvelovkám k zlepšení (alespoň v něčem), a první akční scéna s prohazováním ústředních postav je skvělá. To je však bohužel vše, co lze chválit. Záporná Zawe Ashton má nulový temperament, slabě vybudované motivace a málo prostoru. Nejhůře je na tom příběh. Vážně ten scénář nepsala umělá inteligence? Banální, místy infantilní (muzikálová planeta, Flerkeni) a prázdná rozprávka. Aspoň, že ona kratší stopáž nebyla tentokrát na škodu. Slabých 6/10... PS: podobně jako u třetího Ant-Mana je podtitulková scéna mnohem zajímavější než celý film, bohužel.
ondy9
ondy9
1 447 bodů
5
Opět další parodie na Marvel. Přitom to mělo potenciál na vtipnou odlehčenou podívanou se zajímavým nápadem. Nová postava Kamala Khanová byla se svým pištěním místy těžce nezvladatelná. Nelogičností hafo, děj neexistuje a scénář hrozný. Ale abych byl fér, nenaštvalo mě to, v některých chvílích jsem se docela i bavil a přišlo mi to vtipné. Označil bych to za klasický béčkový smysl nedávající teenager film, co zklame jedině tím, že zahazuje to čím mohl opravdu být. 55%
HNTR
HNTR
1 031 bodů
6
Další marvelovka, která nenadchne ale v zásadě neurazí. Je to taková jednorázová blbina, kterou stojí za to aspoň jednou vidět. Carol Danvers dostává konečně charakter a prochází si emočním obloukem. Doplňují jí v zásadě dvě postavy, těmi jsou Monica Rambeau a Kamala Khan. Díky dospělým postavám Kamala nepůsobí tak divně a ujetě jako v sólovém seriálu. V momentě kdy jsou na scéně tyto tři postavy odehrává se zajímavě natočená akce a v některých momentech i obstojný humor. Horši je nevýrazná záporačka, která hraje páte kolo u vozu a ve své podstatě je jen výplň. Možná by to chtělo více popsat a vysvětlit to prohazování postav při použití schopností. Někdy se postavy vystřídají a v dalším momentě zase ne, postrádá to hlubší smysl. Pokud by se film držel v akční notě úvodní sekvence, tak by se jednalo o dost slušnou podívanou, film ale posléze šlápne na brzdu, což je škoda.
  • hlavní postavy
  • akční scény
  • nevýrazný záporák
  • nudné meziscény
  • málo vysvětlené prohazování postav
Veronika Rada
Veronika Rada
909 bodů
8
Šokuje mně kolik lidí od Marvel univerzum čeká vysokou kinematografii. Vždyť i spousta komiksů z tohoto univerza je taková jak píšou ti co dávají slabé hodnocení. Já nečekám příběh, čekám zábavu nebo napětí v tomto případě dostanete zábavu (i pro mladší publikum) a návrh jako bonus Goose a hromadu koťat. Co víc si od takového filmu přát. Je to jen popkulturní zábava ne Sedmá pečeť od Bergmanna. Na to že nemám Marvel nijak zvlášť ráda tenhle film se mi líbí.
MartinZ8
MartinZ8
761 bodů
4
Takaaaa blbosť až to mraky brzdí !!! Nechápem ako takýto scenár dokáže získať 200 Mega od štúdia....
divad
divad
623 bodů
5
The Marvels je krásným příkladem úpadku komiksového žánru, zápletka filmu je naprosto nesmyslná a celý problém by šel vyřešit okamžitě. Co se filmu povedlo je stránka humoru a ani efekty nevypadaly tak špatně i když nedosahují dřívějších standardů. A v porovnání s třetím antmenem jde o docela povedený rodiny snímek nad kterým nesmíte moc přemýšlet.
  • Délka
  • Scénář
Pasadenka
Pasadenka
547 bodů
7
Máme tu další nálož MCU. Ve zkratce dostáváme přesně to, co všichni čekali. Žádné překvapení se nekoná a musím film hodnotit na 7, protože divák dostává přesně to, co mu bylo slíbeno. Béčko v áčkové produkci.

DOJEM
Celkově mě stylizace, kterou si MCU zvolilo nenaplňuje stejně, jako většinu ostřílených diváků. Směřování na dětské publikum není dostatečně vyváženo dospělejšími tóny a pro fanoušky temnějších komiksů, jako já :), je zvolená dětinskost za estetickou hranicí. Což znamená, že příznivci pubertální stylizace a fanouškovství dostanou film dle svých představ. Následný rozklad charakterů až do parodií sebe sama v návaznosti na jejich pozadí, je jen pokračováním nastoleného trendu.

POZADÍ
Zaráží mě, jak je film nevyvážený. Muži dostávají jenom vedlejší role a jsou to jen takový přihrávači. Nick si zopakuje charakter z jedničky Marvel, takže z něj bude takový ňouma a Danversová působí jak totální nemehlo. A to jak svým chováním, tak výrazem, kdy je těžko pochopitelné, jak pilotka v seniorském věku a ostřílená vesmírem může být tak hloupá. Kamala se pořád chová jako potřeštěná fanynka a hlavní záporáčka svou oranžovou pletí připomíná Donalda, co mě celý film bavilo. :D

Film sám o sobě obstojí. Kouzelné ženy bojují proti kouzelné zlodušce, kterou musejí porazit. Aby se jim to povedlo, musejí utvořit tým. Samozřejmě, bez znalosti předchozích filmů a seriálů se mnoho ztrácí a divák může být hodně zmaten.

DĚJ
Začínáme úvodním představením postav Kamali, kapitánky Marvelové a Monici Rambeauové. Kamala je pakistánská teenagerka s kouzelným náramkem od své babči, který ji umožňuje utvářet různorodé tvary z tvrdého světla. Monica pracuje na vesmírné stanici a je čerstvou majitelkou schopnotí, které ji umožňují přecházet pevnou hmotou a vysílat paprsky světla, kterými dokáže manipulovat s většími i menšími předměty. A pak tu máme kapitánku Marvelovou, která si lítá vesmírem a pomocí chytrého přístroje se hrabe ve svých vzpomínkách.

Přichází na scénu hlavní záporáčka Dar-Benna. Ta na nějaké pusté planetě vykope náramek stejný, jako má Kamala a propůjčuje jí moc, kterou chce využít pro nápravu klimatické katastrofy na své planetě. A také používá kouzelné dlouhé kladivo, které svítí na modro, kterým máchá všude kolem, když na to přijde. Když si Dar-Benna navlékne náramek, spustí svojí záchranou akci. Tím však naruší transportní síť, která umožňuje rychlé cestování galaxií.

Tento výboj zaznamená Nick a povolá kapitánku, aby prověřila, o co jde. Ta zaletí na pustou planetu a odhalí, že za tím stojí Dar-Benna a je si jistá, že to nedopadne dobře. Vydá se tedy po stopách Dar-Benny, aby ji konfrontovala. Netuší však, že došlo k provázání všech tří hrdinek a když v jednom okamžiku použijí svou světelnou sílu, prohodí se v prostoru. Nastává série komických situací, při kterých se holky střídají. Naneštěstí kapitánka zrovna bojuje a tak jsou další dvě hrdinky nečekaně vtaženy do neznámé situace, kde s musejí prát. Aby to nebylo tak snadné, kromě hrdinek se přesouvají i další lidé, kteří jsou v dosahu jejich aury (tato skutečnost a fungování není nijak vysvětlena). Hrdinky postupně přesunou část vojáků, s kterými původně bojovala kapitánka jak ke Kamale domů, tak do vesmírného výtahu, kde se Nick a Monica vydali za Kamalou. Dostáváme pak i návrat kouzelné kočičky s chapadly, ze které jsou všichni nadšeni a které vesele polyká lidi a věci kolem. To, jak ví, co smí a co ne, je založeno na jejím mimosmyslovým vnímáním, kde vycítí, kdo je její kámoš a kdo není a koho může sníst. (Toto ve filmu není řečeno, je to jen vysvětlení toho, jak se číča chová a proč :D) Monica a Nick nakonec dorazí ke Kamale domů. Tam je spoušť, která vznikla po souboji. Nakonec se Kamamla a Monica přesunou za oranžovou paní Dar-Benn, která jim chce ublížit, jako kámoškám kapitánky. Jak kapitánka zjistí, že holky jsou tam sami, kouzelným teleportem za nimi za pár chvil doletí (zde je schopnost kapitánky přesouvat se na neomezenou vzdálenost takřka okamžitě jednoduše kouzelná :D). Kamala si všimne, že Dar má na sobě stejný náramek. Když se všechny tři holky potkají, Kamala začne šílet, že potkala svou top nejvíc hrdinku, se kterou chce být kámoška. Ta ji odsune a řekne, že teď není čas se kámošit, musím bojovat. Bohužel se ukáže, že Darin náramek pohlcuje kapitánčin energetický útok a ta ji dá pěkně přes držku.

Dar, která se nachází na planetě, ze které chce odčerpat atmosféru, aby opravila tu svojí na domovské planetě tak učiní. Tím opět dojde k narušení cestovních bran a zelení scrullové, kteří na této planetě žili jsou mimoděk odsouzeni k záhubě. Dar s armádou odchází a holky se snaží zachránit koho jen jde. Značná část obyvatel však zamře a Kamila je konfrontována se skutečností, že ne každého lze zachránit.

Kapitánka zavolá kámošku valkýru, královnu Ázgardu, aby pomohla uprchlíkům. Je na to ta pravá, jelikož i Nový Ázgard vznikl z uprchlické vlny. Pak holky osamějí a je čas na to se sblížit a naplánovat co dál. Kapitánka využije paměťovou čelenku, aby společně sdíleli vědomí a vybavili si vzpomínky. Čelenka reaguje na emoce a otevírá se nám vztah mezi kapitánkou a Monicou, kdy kapitánka Monice, jako ještě malé holčičce slíbila, že tam pro ni bude. Holky mají mezi sebou silné pouto, které se narušilo kapitánčinou absencí. Kromě emocionálního pozadí se dozvíme, co má Dar v plánu. Že bude potřebovat ještě vodu a slunce, aby odvrátila enviromentální kolaps své planety. Zároveň se dozvíme, že za tento enviromentální kolaps může kapitánka, když zničila umělou inteligenci, která se o Kree, Dařin národ starala. Ta to udělala, protože je táhla k válkám. Však nedohlédla důsledky svého jednání. A to byl důvod, proč kapitánka nebyla schopna se vrátit k Monice. Neboť nejdřív musela napravit, co způsobila.

Holky vědí, že další bude voda a kapitánka ví, kam si Dar pro vodu půjde. Na planetu, kde je řeč zpěvem a ona tam má svého chotě, prince. Monica a Kamala jsou unešené z nového světa a dobírají si kapitánku, že je princezna. Ta vše vysvětlí svému princi Yanovi a společně se připravují na příchod Dar. Ta nelení a společně s armádou si přichází pro vodu. Holky bojují, no Dar nakonec vyhrává a bere si vodu.

Následně se přesuneme zpět na zem, kde se mezitím Kamalina rodina přesunula na stanici. Kapitánka si totižto uvědomí, že Dar si to bere osobně a hledá zdroje, které kapitánce nejvíc ublíží. A tak se přesune do sluneční soustavy, kde chce ukrást slunce. Zároveň tím naruší vesmírnou stanici a lidé se musejí evakuovat. Nick chytře využije nové kočky, které se narodili po tom, co původní kočičí kámoš nakladl spousty vajíček. Kočky pomocí svého telepatického smyslu zjistí, co se od nich vyžaduje a sklidí osazenstvo vesmírné stanice. Neboť vše, co pozřou se přesune do paralelní dimenze, tudíž jejich váha ani hmota se nemění (to ve filmu není, jen další vysvětlení :D).

Kočky sklidí všechno osazenstvo a všichni ze stanice se přesunou na zem. Holky mezitím začnou bojovat s Dar. Když ji zajmou, ta se šikovně vysmekne a získá druhý náramek. Náramky byly totiž využívány při stavbě galaktické transportní sítě. Dar vyhrožuje, že Kamalu zabije svojí kladivo-hůlkou. Tak ji kapitánka nechá, ať si hezky v klidu nandá oboje náramky. Nakonec je to však brutální síla a Dar to roztrhá. Tím se však natrhne i galaktická síť a otevře se nový paralelní svět. Zároveň holky ztratí schopnost přehazování. Monica, jako chytrá hlavička ví, že když ji Kamala a kapitánka nabijí svým světlem, bude mít dost energie, aby trhlinu zacelila. Zároveň kapitánce vysvětlí, že kapitánka má sílu na to, aby Daře pomohla s jejím sluncem. Monica se obětuje, kapitánka se ji pokusí zachránit, neuspěje však. Kamala zvládne sílu dvou náramků (pak druhý náramek z filmu vypadne a nevíme, co s ním je :D).

Závěrem kapitánka opraví slunce. Tím napraví škodu, co nadělal a přestěhuje se zpátky do Moničinho domu. S Kamalou jsou kámošky. Takové, že Kamilina rodina stěhuje kapitánčiny věci a ona se zašívá s Kamalou. :D Vesmírná stanice je zachráněna a posádka se vrací.

MEZITITULKOVÁ SCÉNA
Vidíme Monicu na nemocničním lůžku v paralelním vesmíru, kde vedle ní sedí její „mrtvá“ máma. Pak se tam mihne Beast z X-Mannů a vysvětlí ji, že je v paralelním vesmíru a ona pochopí, že to není její máma. Dostáváme tudíž tolik očekávány X-Menny. Pak vidíme logo X a čekáme na Xavera. Nakonec nejlepší scéna z celého filmu. :D

ZÁVĚR
Scénář má hodně děr a některé scény neudržují konzistenci, co při celkové jednoduchosti příběhu hodně zamrzí. A nejsmutnější je, že z celého filmu byli nejlepší X-áci.