Boží ruka

75%
Boží ruka

Dospívající Fabietto Schisa žije v 80. letech v Neapoli a jeho život je plný nečekaných radostí (jako například příjezd fotbalové legendy Diega Mardony), ale i tragédií. Jeho osud se dává do pohybu a střídají se v něm štěstí i zármutek. Sorrentino se vrací do svého rodného města s nejosobnějším příběhem kariéry.




Recenze: Boží ruka

Kinobox.cz
60%

Boží ruka je poměrně zvláštní film. Chvílemi se zdá prázdná a téměř k nepřežití, jindy se od ní skoro nejde odtrhnout. Sorrentino ji zřejmě natočil hlavně kvůli sobě (a pro sebe), což si jako z jeden z nejznámějších a nejvýraznějších evropských filmařů nového tisíciletí, který má v 51 letech na kontě několik prestižních ocenění (včetně Oscara za Velkou nádheru), nepochybně už mohl dovolit. Ve zralém věku se prostřednictvím média, jemuž rozumí nejvíce, pokusil vyrovnat s životní etapou, která jeho život v dobrém i ve zlém nejvíce ovlivnila. Jde o vyznání lásky k rodině, rodnému městu, umění, sportovnímu vzoru a o melancholické zamyšlení nad těžkostmi dospívání. Za opakované zhlédnutí (na rozdíl od svého oblíbeného Tenkrát v Americe) ale jeho výlet do minulosti úplně nestojí.


countcess_drella
3 910 bodů
8
Lehce jinačí, než klasický Sorrentino. Ve filmu je použito mnohem méně diegetické hudby a až kýčovitých záběru (které i tak vypadají překrásně), než jsme byli zvyklí. Co však Boží ruka nedosahuje ve vizuálu dosahuje v tématech, kterých se dotýká. Film je totiž s největší pravděpodobností zatím nejdospělejší Sorrentino, a také režisérův nejvíce osobní snímek. Druhá polovina filmu je na mě až moc pomalá, avšak rozhodně se jedná o mnohem lepší film, než předchozí Oni a Silvio.

Dodatečné informace

Původní název:
È stata la mano di Dio (více)
  • Itálie Boží ruka
  • Itálie È stata la mano di Dio
  • Itálie The Hand of God
Premiéra v ČR:
15. 12. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
Itálie

Powered byJustWatch