Vykopávky

72%
Vykopávky

Píše se rok 1939 a svět je na pokraji II. světové války. Přesně v této době se paní Prettyová (Carey Mulligan) v Anglii rozhodla, že je nejvyšší čas začít s vykopávkami na jejím pozemku. Najme si tedy amatérského archeologa Basila Browna (Ralph Fiennes), aby vykopávky na jejím pozemku vedl. Brown se do práce pustí a nakonec se mu podaří najít jeden z největších nálezů v anglické historii.




Recenze: Vykopávky

Kinobox.cz
95%

Bohatá vdova paní Prettyová trpí osamělostí, srdeční chorobou vlivem revmatické horečky z dětství i vědomím, že nikdy, ať už kvůli svému otci nebo později i manželovi neměla možnost uskutečnit si své sny a jít studovat. A ví, že toto je její poslední možnost, jak se svému snu alespoň trochu přiblížit. Pomoci jí má Basil Brown, výjimečný člověk a odborník, kterého ale archeologická obec neuznává, protože je pouhým samoukem bez vystudované školy. Naučil se s tím žít, ovšem to neznamená, že ho to netrápí. Když se tedy tyto dvě ztracené ublížené duše setkají u něčeho tak výjimečného jako jsou vykopávky Sutton Hoo, je jasné, že to pro oba bude zážitek na celý život a možná se i dotknou svých snů.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Tak tohle mě hoodně bavilo. Skvělý Ralph Fiennes, skvělý pravdivý příběh a luxusní zpracování a autentičnost. Skutečně jsem měl pocit, že jsem v meziválečné Anglii. Příběh je napínavý, dobrodružný s romantickou vložkou a letmo se dotýká pomíjivosti života. Film jsem hltal od první do poslední minuty.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Povznášející biografický příběh o archeologické události, která málokomu co řekne. Představa zapomenutých ukrytých pokladů čekající na na své objevení vždy přitahoval zájem diváků povětšinou v dobrodružném kabátě. Tento příběh je ale poněkud z jiného soudku. Píše se rok 1939 a v Anglii bohatá v doba Edith Pretty, o archeologii se zajímající, je přesvědčena, že na jejím pozemku v pohřebních mohylách mohou být ukryté poklady. A tak si najme hledače pokladů Basila Browna, úterý se okamžitě pustí do práce. "Kopeme dolů, abychom se setkali s mrtvými," říká Edit s představou, co by se mohlo nalézt. Málokterého diváka v tuto chvíli napadne, že skutečný význam příběhu je poněkud jiný. Historické vykopávky jsou odezvou lidstva v rámci svého žití a budování světa, který se časem rozpadá do naprostého zapomnění. "Umíráme a rozpadáme se", pronese Edith se slzami v očích v době svého podlomeného zdraví, čímž dává najevo, že nehledí do budoucnosti s pocitem naděje, ale naopak je upřena na svou vlastní zranitelnost a smrtelnost. Myšlenka příběhu tedy není přímo o vykopávkách, ale o osudu lidí, který v daný moment žijí v myšlenkách, že po nich někde něco zůstane. Svým způsobem krapet filozofie, ale naprosto srozumitelná. Scénář je zpracován na základě románu Johna Prestona, jehož teta se na vykopávkách podílela, takže dle jejího vyprávění moc dobře věděl o čem psal. Snímek má vlastní atmosféru v určitém romantismu celého konceptu námětu, který, samozřejmě jako obvykle, je cílen spíše pro náročného diváka. Jedná se o lyrický příběh pomalejším tempem vyprávěný ilustrující fascinaci a vášeň poznat historii lidstva a zamyslet se nad sebou samým. Každý archeologický nález je spojen s nějakým lidským osudem, nad kterým se povětšinou vůbec nepřemýšlí. I dnes se například najde někdo, kdo opatruje hrníček po babičce, čímž dává najevo hodnotu věci, ale už se vůbec nezamyslí nad babiččiným osudem. A k tomu tento příběh vyzývá.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nějak mě nenapadlo, že to není fikce. Takže fakt, že k tomuhle objevu na zahradě jedné mladé ženské opravdu došlo, je pro mě asi nejpřekvapivější na celém filmu. Jinak typické pomalé "oscarové" drama, které hodně sází spíš na atmosféru a dialogy než na nějaké dějové zvraty. Škoda té linky s Lily James, která byla dost zbytečná. 6/10

Dodatečné informace

Původní název:
The Dig (více)
  • Velká Británie Vykopávky
  • Velká Británie The Dig
Premiéra v ČR:
30. 1. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
Velká Británie
Čeština:
Vykopávky je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch