Světlo a stíny

71%
Světlo a stíny

Alina Starková nikdy nikam nepatřila, její jedinou jistotou v životě je Mal, sirotek jako ona. Jako dítě ho potkala v sirotčinci a od té doby jsou nerozluční. Jsou si rodinou a domovem. V zemi zmítané válkou se ale může stát cokoli. Jejich vlast Ravka je již roky rozdělená záhadnou a temnou Vrásou v níž žijí volkry, krvelačné bestie, jež brání průjezdu do druhé části země pro lepší zásoby, zbraně a další potřebné věci. Okolní země Šhu Han a Fjerda  mají díky přístupu k moři ve všem náskok. Jedinou výhodou byli dosud grišové, mistři malé vědy, jež dokáží ovládat vítr, oheň, ale i lidský život, hojení ran nebo vyrábět důmyslné zbraně a zařízení. Fjerda ale griši pronásleduje a vraždí jako čarodějnice a ani lidská část armády s nimi nemá dobrý vztah, jsou namyšlení, mají různá privilegia a jejich příchodem se válka nikam neposunula. Jedinou nadějí všech je tak legenda o světlonoši, grišovi, jež dokáže přivolat světlo, pomocí nějž by bylo možné Vrásu zničit, sjednotit zemi a ukončit válku jednou pro vždy. Mal ani Alina na takové povídačky ale nevěří a raději se soustředí na to, aby přežili a třeba se jednoho dne dočkali i lepšího života než jako vojenský stopař a kartografka. Nová mise je ale bohužel zavede přímo do Vrásy. Aby zachránila Mala před jistou smrtí, vyvolá Alina světlo. Ravka konečně našla svou světlonošku, jenže Alina o takovou roli nestojí, griši vždy s Malem pohrdali, ostatní státy se ji snaží zavraždit a nový post ji navíc odvedl od jediné životní jistoty! Dokáže najít odvahu čelit svému osudu, stát se tím, kým je jí předurčeno a najít cestu k Malovi? 





Recenze: Světlo a stíny

Kinobox.cz
80%

Druhá řada je jen o něco málo horší než ta první. Po vizuální stránce se jí nedá nic vytknout, propojení všech knížek do jednoho celku je originální a promyšlené, ale seriálové zpodobnění Aliny nesedí. Ta knižní je plná pochyb, úzkosti a strachu z toho, co přijde, i propojení s Temnyjem, které je mnohem složitější a poetičtější. Její rozhodování je bolestnější, má tragičtější důsledky a Alina je proto mnohem sympatičtější a silnější. Což platí vlastně o celém příběhu seriálu, který je odlehčenější a romantičtější. Vztahy mezi postavami odpovídají originálu, ale není pro ně tolik prostoru. Všichni ví, že v sázce je mnoho a že ztráta života není to nejhorší, co se může stát.

Kinobox.cz
90%

Za mě jsou Světla s stíny jedním z nejlepších fantasy titulů, jež jsem za poslední roky viděla a nemůžu nic jiného, než jej tak podle toho hodnotit. Ačkoliv je hlavní postava Aliny opravdu naivní a svým způsobem i hloupoučká, tak je to zachyceno tak příjemnou formou, že se vám to zdá ve výsledku roztomilé, a dokonce ji i chápete. Příběhu dominuje také řada komických a nezapomenutelných scén, jež poměrně vážný a komplikovaný děj nadlehčují a oblíbíte si jistě i kozlíka Mila, jenž tvoří právě jednu z těch zábavnějších a roztomilejších vsuvek.


naineko
naineko
1 530 bodů
4
Budu opatrný. První dva díly byly pěkným urban fantasy steampunkem. Uvedení do světa bylo celkem nenásilné a svižné. Špinavost podsvětí trochu stereotypní, ale jakási syrovost potěšila.

A dál je bohužel už jen mrzká poplatnost tzv. young adult, špinavost a drsnost scén se přetahje s hloupoučkým chováním postav a naivním, pohádkovým scénářem. Díly jsou plné vaty a rádobyzvratů v stereotypní patlanině. Na jeden originální nápad připádá alespoň tucet klišé.

Je škoda, že dnešní hypekultura dělá z grafomanů spisovatele. Holt peníze must flow. Snad to alespoň pomůže novým hereckým tvářím. Třeba s Pattinsona a Radcliffea se díky podobným (byť filmovým) projektům vyklubaly velmi kvalitní přírustky.

Dětem (10 a 12) se to každopádně líbí.
Dory28
Dory28
688 bodů
5
Herecký výkon výborný, herci mi k postavám úplně skvěle sedli ( menší mínus - byli mnohem starší než jejich postavy). Graficky celkem povedený. Byl by to jeden z povedenějších seriálů od Netflixu.
ALE!
V čem je za mě problém - knižní předlohy patří asi k mým nejoblíbenějším, a do tohohle seriálu byli zapojeny hned 3 knižní série, což byla první chyba. Měla jsem pocit, že i když autorka spolupracovala na tomto seriály, neměl nic společného s knihami. Z každé knihy vytáhli postavy ( jejich charakter ještě trochu pozměnili) a vymysleli si svůj vlastní příběh, který měl mít asi něco společného s předlohami. V každém filmu/seriálů s knižní předlohou by se mělo něco málo změnit, aby film/seriál zaujal, ale tady toho změnili příliš mnoho, a proto mě seriál zklamal.
Ovšem všem velmi doporučuji duologii ŠEST VRAN, i ostatní knihy byli fajn ale nebylo to ono. (Seriál moc nespojleruje)
Samaritán
Samaritán
308 bodů
7
Zajímavý svět, ale průměrný příběh


Dodatečné informace

Původní název:
Shadow and Bone (více)
  • USA Světlo a stíny
  • USA Shadow and Bone
Premiéra v ČR:
23. 4. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch