Světlo a stíny

71%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
naineko
naineko
1 505 bodů
4
Budu opatrný. První dva díly byly pěkným urban fantasy steampunkem. Uvedení do světa bylo celkem nenásilné a svižné. Špinavost podsvětí trochu stereotypní, ale jakási syrovost potěšila.

A dál je bohužel už jen mrzká poplatnost tzv. young adult, špinavost a drsnost scén se přetahje s hloupoučkým chováním postav a naivním, pohádkovým scénářem. Díly jsou plné vaty a rádobyzvratů v stereotypní patlanině. Na jeden originální nápad připádá alespoň tucet klišé.

Je škoda, že dnešní hypekultura dělá z grafomanů spisovatele. Holt peníze must flow. Snad to alespoň pomůže novým hereckým tvářím. Třeba s Pattinsona a Radcliffea se díky podobným (byť filmovým) projektům vyklubaly velmi kvalitní přírustky.

Dětem (10 a 12) se to každopádně líbí.
Dory28
Dory28
677 bodů
5
Herecký výkon výborný, herci mi k postavám úplně skvěle sedli ( menší mínus - byli mnohem starší než jejich postavy). Graficky celkem povedený. Byl by to jeden z povedenějších seriálů od Netflixu.
ALE!
V čem je za mě problém - knižní předlohy patří asi k mým nejoblíbenějším, a do tohohle seriálu byli zapojeny hned 3 knižní série, což byla první chyba. Měla jsem pocit, že i když autorka spolupracovala na tomto seriály, neměl nic společného s knihami. Z každé knihy vytáhli postavy ( jejich charakter ještě trochu pozměnili) a vymysleli si svůj vlastní příběh, který měl mít asi něco společného s předlohami. V každém filmu/seriálů s knižní předlohou by se mělo něco málo změnit, aby film/seriál zaujal, ale tady toho změnili příliš mnoho, a proto mě seriál zklamal.
Ovšem všem velmi doporučuji duologii ŠEST VRAN, i ostatní knihy byli fajn ale nebylo to ono. (Seriál moc nespojleruje)
Samaritán
Samaritán
308 bodů
7
Zajímavý svět, ale průměrný příběh
dejvidko
dejvidko
91 bodů
7
Myslím si, že je to dosť dobré fantasy, nehovorím, že bezchybné a dokonalé, ale podľa mňa, jedno z lepších. Čítal som knihu Six of Crows a Crooked Kingdom a musím povedať, že mi to dáva veľmi podobný vibe ako pri čítaní kníh. Crows sú obsadené fantasticky a myslím si, že zvyšné postavy tiež ujdú. Prvá séria mi nie úplne predala postavu Niny, ale v druhej sa to zlepšilo. Takže, ak máte radi fantasy, tak odporúčam aspoň skúsiť pozrieť prvé 2 - 3 epizódy, keď vás to ani potom nenadchne, tak asi to nemá zmysel pozerať ďalej. Ale šancu si to určite zaslúži.
TomasBlazenec
TomasBlazenec
33 bodů
7
Shadow and Bone je také priemernejšie fantasy. Nič svetoborné, nič dokonalé. Avšak napriek tomu sa tomu nedajú uprieť niektoré kvality. Tvorci seriálu urobili skvelý krok, keď do hlavného príbehu seriálu včlenili postavy zo spin-off série kníh Six of Crows. Vrany sú tu výborné a pozdvihujú kvalitu seriálu mnohonásobne (aj keď v knihách sú ešte o niečo lepšie). Druhá séria podľa mňa urobila pokroky v prekreslení postáv a ich motivácii, avšak rovnako ako v prvej sérii sa to vo finále trošku rozbije a stratí sebaistotu, s ktorou budovalo prvé epizódy. Osobne dúfam v spin-off seriál s vranami a myslím, že to predĺženie do záverečnej série si zaslúži aj hlavný príbeh. Odporúčam hlavne mladším a menej náročným divákom, ktorí by si to mali bez problémov užiť.