Ada

63%
Ada

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)




Recenze: Ada

Kinobox.cz
60%

Ada je pro mě takřka učebnicovým příkladem podivného, těžko uchopitelného, ale nepochybně pozoruhodného filmu. Mezi tunami rutinních, snadno zaměnitelných a zapomenutelných snímků, které každý rok vzniknou, vyznívá svěže, originálně i profesionálně. Pro hodně lidí bude patrně záhadou, proč takovýto počin vůbec vznikl, pro vhodně naladěné by ale klidně mohlo jít i o jeden z nejlepších filmů roku.


Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Chvílema milý příběh o přijmutí něčeho cizího do rodiny skloubený s jakýmsi folklórním hororem. Tato atraktivní žánrová mixáž je příčinou toho, proč je film poměrně soft, i moji mamku by to občas zahřálo u srdíčka a nikdy to nezačne být příliš explicitní, aby od něj odešla. Kvality jsou čerpány spíše z atmosféry, hereckých výkonů, jisté bizarnosti a kvalitního filmařského zpracování než z výživného scénáře plného úderných dialogů (viz. Lighthouse).
Floridsky
4 376 bodů
4
Vzhledem k tomu, že jsem čekal (a trailer tomu i nasvědčoval) řádný psycho horor s hutnou temnou atmosférou, jako v případě jiných A24 kousků a místo toho jsem dostal velice podivnou dramedy, tak jsem zklamán. Horor připomínající scény jsou tu všehovšudy tři a zbytek je jen bizarní experiment, u kterého jsem se chvílemi musel i smát. Nejvíc ,,Adu" ubíjí její délka. Pomalé tempo mi nevadí, ale tady se velkou část stopáže opravdu nic nedělo. Měl jsem pocit, že film sleduju celou věčnost a jsem si zcela jist, že by snímek lépe obstál jako kraťas. Nebýt nádherné islandské krajiny, solidních hereckých výkonů a čekání, co z toho vlastně vzejde, vypnul bych to.
Marcos22
Marcos22
994 bodů
8
Ada je velmi sugestivní dramedy s hororovými prvky, rezonující nejvíce u párů, které nemohou mít z nejrůznějších důvodů dítě. Tato pseudokombinace Kačera Howarda a Světla mezi oceány svým příběhem komplementuje nad mateřstvím, manickou láskou a respektem k přírodním zákonům. Ada vyniká především svou originální korelací mezi svým temným atmosférickým zpracováním a láskyplnou rodinnou podívanou. Právě ona diametrální rozdílnost je společně s prvotřídními hereckými výkony, zejména Bjorna Hlynura Haraldsonna, tou největší zbraní celého snímku. Nezapomenutelný, a zároveň nejsilnější zážitek KVIFF 2021. Čtyři hvězdy s doporučením. 👍 (20.08.2021 KVIFF)

Dodatečné informace

Původní název:
Lamb (více)
  • Island Ada
  • Island Lamb
Premiéra v ČR:
7. 10. 2021
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Island
Tržby:
3,19 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Ada je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění
Kreativní Evropa