Vikingové: Valhalla

69%
Vikingové: Valhalla

Volné pokračování seriálu Vikingové, od jejichž událostí uběhlo již 100 let. Nový seriál nás seznámí s novou generací vikingů v čele s Leifem Eriksonem, Freydis, Haraldem Haradou a Vilémem Dobyvetelem. Tyto muže a ženy čekají nové boje o přežití ve stále se měnící Evropě. 





Temný Pán ze Sithu
Temný Pán ze Sithu
2 211 bodů
3
Byl jsem skepticky,k tomuto seriálu,páč sem si říkal že Vikingy už prostě nemůže nic přebít,a to se mi potvrdilo.serial ani zdaleka neobsahuje kvalit klasiky l,ať už to jsou bitvy, účesy,kostýmy a hlavně hudba.jedine co ušlo byla linka s leifem Erikssonem,ale i přesto to nemůže vynahradit,celkovou špatnou kvalitu seriálu
Bordoshut
1 647 bodů
6
1. série! No já vám nevím. Tolik očekávání a nakonec je to taková ptákovina. A vata tak hustá, že by se dala krájet... I když je pravda, že v tom gigantickém množství vaty, které nám scénáristi nadělili už jeden ztrácí přehled o tom, co vlastně ta vata je, protože jí je v podstatě 70 % seriálu. Je hrozně smutné, že tvůrci tak nezvládli představení nových charakterů, v první epizodě jsem si nikoho neoblíbil ani k nikomu nepocítil nenávist, celé to bylo ztvárněno hrozně lhostejně. Možná je to tím, že ji natáčel jiný režisér, každopádně už se to nepovedlo dohnat. Vždyť ty postavy vůbec nemají charisma. Nakonec si ho získal ten Gróňan, ale u všech ódinů, není možné, aby anglická královna měla v očích diváka větší koule než 90 % mužských představitelů a postavy, které se někde párkrát mihnou mi byly sympatičtější než ty, které sledujeme. – Výjimkou potvrzující pravidlo se stává skvěle zahraná postava anglického dvorního našeptávače v závěsu s vikingským psycho berserkem. – Své o tom vypovídá i fakt, že mi v hlavě neutkvělo jediné jméno kromě Freydis, jež si pamatuju jen proto, že mě jím neuvěřitelně štvala, jelikož pro mě zvlášť v jejím podání jde o urážku hlavního seriálu Vikingové. Ještě k postavám: absolutně nechápu casting na Freydis, dosadit do tak důležité role takhle nesympatickou herečku vyžaduje slepotu a jistou dávku alzheimera. Nechci být zlý, ale opravdu mě nebavilo se na ni dívat, rozdíl mezi ní a Lagerthou je ten, že Lagertha je zatraceně sexy a badass. Že chlapům seveřanům v Kategattu šéfuje podsaditá native Amarican babka, to radši ani nekomentuju. Achjo. A to byly jen postavy. Navrhuju to zkrátit. Hudba ujde, občas pěkné dunivé melodie. Kamera classic, nepřekvapí, ale ani neurazí. Plnou parou k ději! Neboli k tomu, co já nazývám vata. Ve zkratce jde o to, že dějová linie (pojednávající o nesympatických postavách, které nás nezajímají) je roztříštěna do více dějových linek, které v podstatě skončí parádní 4. epizodou (ta si pluje mezí tím bullshitem jako Bludný Holanďan), ale zároveň vlastně ani neskončí v 8. sérii, na jejímž konci vás dámy a pánové čeká cliffhanger, takže v tom tvůrci očividně hodlají pokračovat. Prostě hlavní dějovou linkou je pomsta Anglii a její dobytí Vikingy. To je samo o sobě velice pěkný koncept, jenomže tvůrci do toho ještě vmáčkli sebranku Gróňanů, kteří chtějí blablabla, což vlastně s dějem vůbec nesouvisí. Zároveň boj o norskou korunu. Pak je tady celá dějová linie týkající se berserků, kteří jsou tady proč?? Plus se nám sem tvůrci rozhodli mermomocí vtlačit toho věštce z Vikingů a rozvíjí se jakési tajemství ohledně osudu Freydis, které pravděpodobně pochopíme ve 2. sérii, jestli na něj do té doby tvůrci nezapomenou. To bylo mnoha slovy. Jedním slovem: slátanina. A přitom to místy tak pěkně šlape. Škoda. Teď k hodnocení. Zmínil jsem, že seriál je z nějakých 70 % vata, takže mu dávám 30 % – protože ten zbytek byl neřkuli stoprocentní.
Steven47
Steven47
1 361 bodů
4
Ačkoliv původní Vikingové v posledních řadách šli kvalitou dolů, tak se pořád jednalo minimálně o průměrnou podívanou, kterou táhnuly především dobře zpracované bitvy a zajímavé postavy. Nový seriál z dílny Netflixu však ani tohle minimum naplnit nedokázal. Postavy jsou nezáživné a představené stylem, že v podstatě nemáte ani u jedné z nich důvod si ji oblíbit. Seriálu škodí i zběsilé tempo, kdy každou půl hodinu musí přijít nějaký příběhový zvrat. Orientace v ději je tak postupem času čím dál náročnější. Člověku se motají i postavy, které přichází a odchází, jak se scénáristům hodí, a jejich motivace je často dost nečitelná. A když už si nějakou postavu oblíbíte, tak buď i u ní přijde obrat o 180 stupňů, nebo ji tvůrci rovnou odstraní úplně. Seriál navíc sleduje s přibývajícími díly čím dál více dějových linií, což příběhu rozhodně nepomáhá, protože žádná z nich nedostává potřebný prostor a většina tak působí naprosto zbytečně – ano, mluvím o tobě, Freydis. I z tohohle důvodu pak naprosto nefungují rádoby emotivní scény – proč bych měl být smutný, že zemřela postava, kterou jsem poznal před půl epizodou, měla dohromady zhruba 2 scény a ani nevím, jak se jmenuje? Postavy obecně nejenom že ani zdaleka nemají na hrdiny z původní ságy, ale co je horší, tak působí jako charakterové slepence Vikingů z původního seriálu. Mnohem zajímavější tak jsou postavy z Anglie, ale i ty v druhé půlce trpí kvůli zběsilému tempu a roztříštěnému ději. Seriál z totálního dna vytahuje čtvrtá epizoda, která konečně připomíná staré dobré Vikingy a bitva je zvládnutá fakt pěkně. Škoda, že tvůrci razili přesvědčení „čím více postav a linek, tím lepší děj“ a nepreferovali variantu, kde by zvolnili a šli by více do hloubky. Hodně lidí si stěžuje na tmavou ženu v roli Jarla, jenže to je ten nejmenší problém celého seriálu, který se absolutně rozpadá jako celek a divácky byl pro mě od 5. epizody naprosto nezáživný. 3/10 a další série si odpustím.


Dodatečné informace

Původní název:
Vikings: Valhalla (více)
  • USA Vikingové: Valhalla
  • USA Vikings: Valhalla
Premiéra v ČR:
25. 2. 2022
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch