Najmro

65%
Najmro
Najmro
Akční kriminální komedie z posledních dnů komunismu v Polsku, příběh zloděje lidového hrdiny, který 29krát uprchl policistům. Naymro žil podle vlastních představ proti systému. Ale láska a hroutící se Berlínská zeď všechno změnily.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Zdislaw Najmrodzki okrádal bohaté ve svůj vlastní prospěch a když byl veřejnou bezpečností chycen, vždy jim utekl. Polská legenda v polském filmu v naprosto úchvatném retrovizuálu. Příběh obyčejného zlodějíčka proslaveného právě hlavně coby notorického útěkáře, však není pojat jako dramaticky napínavý krimifilm, ale jako zábavná retrospektiva připomínající mimo jiné také osmdesátky v celé své kráse. A polští tvůrci za vizuální stránku skutečně uznání zaslouží. Prostředí, móda, speciální filtr vytvářející pobledlé barvy filmového obrazu. Je to film zábavnou formou oslavující zločince, ale když to vezmeme kolem a kolem, tak třeba slovenského Jánošíka také nezavrhujeme. Jak je již mnoho let v módě, i tady se použila romance, avšak nijak přepálená. Jedná se o součást osudu Najmrodzkiho, neboť až láska ho začne nutit svůj život změnit. Dějství je založeno na skutečné postavě, která působila v 70. a 80. letech. Utekl celkem dvacet devětkrát. Je známý i tím, že kromě vykrádání luxusních obchodů kradl také auta patřící v komunistické době k nedostatkovým zbožím. Doba mu v tomto prostě přála. Pokud mezi nedostatkové zboží patřil i toaletní papír, oproti ostatním byl jeho život skutečně v luxusu. Snímek po divácké stránce přinese kromě nostalgické takříc gangsterské zábavy také něco jako pocit zadostiučinění sociálnímu a ekonomickému aspektu komunismu v osmdesátých letech, který ostatně známe i u nás v Česku.
Krupe
Krupe
2 273 bodů
8
Tak trochu humorný pohled na věčného útěkáře z vězení . Retro jak má být. Polonézy, Fiaty, Žigulíky, východoněmecké kníry, polské burzy a tak trochu dehonestovaní policajti. Taková úsměvná oddychovka.

Dodatečné informace

Původní název:
Najmro. Kocha, kradnie, szanuje (více)
  • Polsko Najmro
  • Polsko Najmro. Kocha, kradnie, szanuje
  • Polsko The Getaway King
Země původu:
Polsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch