Přebíhání

58%
Přebíhání

Irene a Clare jsou kamarádkami od dětství, obě pochází ze smíšených rodin a jejich životní cesty je od sebe na chvíli rozdělily. Nyní jsou obě dospělé a žijí obyčejný život střední střídy, jenže každá na úplně jiné straně. Irene se identifikuje jako Afroameričanka a vzala si černošského doktora, Clare je považována za bělošku, která je vdaná za bohatého bělocha s řadou předsudků. Jejich setkání po letech vede nutně ke střetu jejich životů a nejistot, které k nim patří.




hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Jsou filmy, ke kterým bych potřeboval manuál. Vůbec jsem to nepochopil.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Režijní a scenáristický debut herečky Rebeccy Hall je založen na knize Nelly Larsen. Dle samotného názvu poté vypovídá, že Přebíhání pojednává o fenoménu Passingu, kdy někteří afroameričané měli tak světlou kůži, že se začali vydávat za bělochy. Silné téma, které navíc Hall obohatila dvě talentovanými herečkami Tessou Thompson a Ruth Neggou. Stačí ovšem silné téma a dvě povedené herečky ke skutečně dobrému filmu? Rozhodnutí o tom, že bude film černobílý koresponduje s příběhem, kde jsou stěžejní černá a bílá barva kůže. Hlavními hrdinkami jsou poté dvě rozdílné ženy. Jedna očividně ráda žije svůj černé ženy, druhá se naopak rozhodla svůj původ zapřít. Z konfrontace těchto dvou žen poté ve finále dochází též ke konfrontaci dvou rozdílných světů. Kontrastní konfrontování dvou světů je ve finále rozhodně zajímavé, Přebíhání se ovšem celou dobu nezbaví dojmu, že k celému tématu mohlo jít ještě více osobněji. Zajímavý vizuální nápad je rozhodně to, že se odstín kůže Clare mění v závislosti na tom, kdo se na ní zrovna kouká. Kamera Eduarda Graua je slušná, na film se poměrně hezky dívá. Jde o vizuálně skutečně krásný film, kterému křídla láme fakt, že ke klasickému tématu rasismu vlastně nepřináší úplně nic nového. Ze samotné zápletky poté může snadno nastat pocit, že je opak pravdou a skutečně se v tomhle ohledu dočkáme speciálního filmu. I přes potenciál je ovšem v průběhu definitivně jasné, že nás nic takového úplně nečeká. A že Hall nejde vyloženě pod kůži dvou hlavním hrdinkám i přesto, že se to snadno nabízí. Kniha od Nelly Larsen pochází z roku 1929 a při sledování filmu je cítit lehká zastaralost. Prospělo by Přebíhání vlastně přesun do moderní doby a kdyby Hall do adaptace knihy Larsen přidala něco navíc? Jde o složitou otázku, která by se vlastně těžko dočkala srozumitelné odpovědi. Přebíhání je v součtu ovšem především dramatem o dialozích. Skutečně sází na konverzace postav, které možná můžou něco říct, ani těch vyloženě vtahujících dialogů tam ovšem není mnoho. A celé to působí jako záležitost, která by možná byla na divadelních prknech poměrně zajímavá, ve filmové podobě ovšem zaujme pouze tím, že se Hall snažila komornost příběhu vynahradit tím výrazným vizuálním zpracováním, skutečně si sehnala dvě schopné herečky a pořád v sobě nějaké poutavé myšlenky Přebíhání má. Jen jsou z dnešního pohledu možná až příliš zastaralé. Přebíhání je tak v součtu minimálně zajímavým režijním debutem, který se jen možná v konkurenci všech těch filmů, které o rasismu aktuálně vznikají lehce ztratí. Čerpání z téměř 100 let starého románu má tudíž za následek v tom, že výpovědní hodnota Přebíhání nemůže být tak aktuální. Řemeslně se ovšem na film nedá stěžovat.....
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Nízké hodnocení (38%) zde plyne hlavně z rasismus, protože znám Čechy a podobně nezáživné, pomalé, hůře stravitelné filmy tu často sahají až k 70% (viz. Ghost Story 68%). Já s oním nízkým hodnocením souhlasím, ale vadí mi, z jakým důvodů tu je. Sám si totiž myslím, že téma je zajímavé i výtvarně je to zpracované dobře. Bohužel je to obsahově plytké, roztahané a nudné. Mě to po celou dobu nechalo chladným. Přitom by z toho mohl být dobrý film. To ale nejdřív musí vzniknout dobrý scénář. Scénář, který bude mnohovrstevnatý a současně řízne hluboko.

Dodatečné informace

Původní název:
Passing (více)
  • USA Přebíhání
  • USA Passing
Premiéra v ČR:
10. 11. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA

Powered byJustWatch