Elektrizující život Louise Waina

68%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Zvláštní příběh jednoho podivína, kterého zahrál Benedict Cumberbatch skvěle a líbil se mi v této roli daleko více, než jako Doctor Strange. Citlivá stránka filmu je velmi dobrá a silná, poté už mě kočičí fáze příliš nebavila. Ve výsledku dobrý film.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Film o výrazném malíři si zasluhuje výraznou výtvarnou stránku. To si naštěstí Will Sharpe uvědomil a jeho The Electrical Life of Louis Wain má výraznou vizuální stylizaci, která by si nejspíš padla do noty s vizuálním pojetím filmů Wese Andersona. Krom té je ovšem The Electrical Life of Louis Wain především příběhem lehce tragické figurky, kdy je velmi snadné příběh tohoto výrazného výtvarníka podat emocionálně prázdně a v součtu neskutečně ploše. Je ovšem toto případ i biopicu Louise Waina? Benedict Cumberbatch nezklamal. Po letošní Síle psa jde o jeho další silný herecký výkon, kdy by se dalo automaticky uvažovat o Oscaru. Cumberbatch totiž zcela určitě nadále patří mezi nejtalentovanější herce současnosti, který zlatého plešouna ještě nemá a jeho pojetí tak trochu mentálně nestabilního a sociálně plachého malíře rozhodně stojí za to. V průběhu je ovšem též naštěstí cítit, že je Sharpe jakožto scenárista a režisér člověk, kterého život a dílo Louise Waina skutečně zajímá a skutečně se mu podařilo natočit vizuálně výrazný film. Rozhodnutí o formátu 4:3 celému filmu vlastně hodně prospívá. Dobové výpravě a kostýmům se prakticky nedá nic vytýkat, autenticita 19. století v Anglii je dostatečná. Od začátku je ovšem především poznat, že je Wainův příběh dostatečně zajímavý pro filmové zpracování. Jako spousty biopiců má poté možná The Electiral Life of Louis Wain potíž v tom, že chce toho o životě Waina říct až příliš, načrtne toho spousty moc, na vše ovšem ve finále není úplně čas. Ve filmu výrazně funguje vizuální vyprávění, které dokáže spousty věcí srozumitelně vysvětlit pouze skrze zrakové vjemy bez doslovného vysvětlování. Cumberbatche doplňuje skvělá Claire Foy v roli jeho ženy Emily, jejich vztah se opravdu dokáže prodat jako láska dvou outsiderů, kteří společnou láskou oba zaplní jistou prázdnotu. Mnohem rozvernější první polovina je poté nahrazena polovinou druhou, která je depresivní a Waina představuje na dně jeho sil. Mezi rozverností a depresivní atmosférou vlastně The Electrical Life of Louis Wain přeskakuje pořád a i proto možná není úplně jasné, kdy chtěl Sharpe některé scény úplně pojmout a zda chtěl, aby si z nich divák odnesl pozitivní či negativní emoce. V součtu ovšem potěší to, že není The Electrical Life of Louis Wain typickým biopicem. Zajímavý autor se zajímavým životním příběhem se dočkal zajímavého zpracování svých osudů, které sice po první polovině tak trochu přijde o svou výjimečnost a pořád se chce věnovat příliš mnoha tématům najednou, přesto ovšem v součtu zaujme a dokáže přesvědčit o tom, že Cumberbatch nadále patří mezi nejtalentovanější herce současnosti......
avenis
avenis
8 056 bodů
8
Další z mnoha důkazů, že Benedict Cumberbatch zahraje úplně všechno a zahraje to výborně. Tento smutný příběh o životě jednoho geniálního muže, který naučil Brity milovat kočky, mohl být natočen nudně a tuctově, ale naštěstí nebyl. Za pomoci masek a možná i CGI efektů (nevím) rozvíjí Benedict své umění převtělení od velmi mladého po velmi starého muže. Jeho mimika a pohybová práce s vlastním tělem jsou prostě úžasné. Claire Foy jsem viděla jako čarodějku i jako královnu, vždy velmi přesvědčivá. I její guvernantka je dobře zahraná, i když ne s takovým nasazením. Závěr - film, co stojí za shlédnutí.
Petretzz
Petretzz
512 bodů
7
Co na to říct, skvěly film Benedict si to neskutečně dáva. 7/10