Greta

56%
Greta

Příběh dospívající aktivistky Grety Thunbergové je vyprávěn prostřednictvím působivých, dosud nevídaných záběrů. Počínaje školní stávkou jednoho člověka pro klima před Švédským Parlamentem, režisér Grossman sleduje Gretu – stydlivou školačku s Aspergerovým syndromem – v jejím vzestupu k výjimečnosti a jejím podněcování povědomí o globálního dopadu tím, že podněcuje školní stávky po celém světě. Film vrcholí úžasnou větrnou cestou přes Atlantský oceán, aby promluvila na summitu OSN. (Film Europe)




Recenze: Greta

Kinobox.cz
65%

A že se to celé viditelně přiklání na stranu mladých aktivistů, tomu se vzhledem k tématu, obklopujícímu ohroženou blízkou budoucnost naší planety, nelze moc divit - podobně jako faktu, že Gretě často nemilosrdně spílají ti, kdo do budoucnosti vidět nechtějí a žijí si spokojeně.


lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Naprosto standardní dokument, který si samozřejmě neodpouští trochu okaté agitky, ale jinak jde o řemeslně bez problému zvládnutý pohled do zákulisí, který se jen snaží o trochu porozumění. Vášnivé reakce však dokazují, že to v době, kdy je každý pivař největší expert na mezinárodní vztahy, na ekologii i na Gretu, zkrátka není možné. Jen kvůli takovým té holce vážně začínám fandit, jinak by mi byla naprosto lhostejná.
avenis
avenis
8 145 bodů
1
Jestli tohle není zneužití mladistvé nemocné osoby, tak co už teda? Režisér Nathan Grossman pořídil pár záběrů s osaměle demonstrující patnáctiletou holkou. Nikdo ji nebral vážně, ale bylo to zajímavé. Pak se přidali další puberťáci. A pak se spustila hysterie. Tak proč z toho neudělat film? Jeho pohnutky chápu. Udělat si jméno a třeba i zbohatnout. Ale nepochopím, jak mohli rodiče dopustit, aby nedospělé a nemocí ovlivněné chování jejich dcery mohlo rozpoutat takovou nesmyslnou a nelogickou "Greta mánii". Vždyť ta holčička potřebuje ochranu a ne podporu ve své umanutosti. Vždyť byla evidentně použitá a zneužitá pro momentální plán totálního rozložení lidské civilizace! Kdo se dívá pozorně, vidí to a slyší to. (23.6.2022)
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
6
Prvně a popořadě, by mě zajímalo, proč je dokument v černých číslech? Kdo film hodnotil, či komentoval čistě ze svého sociálního komentáře, o globálním ojebáváním, jak to lidé co nejméně řeší, a proč by se mělo něco s tím dělat, nebo jen dětinský názor na Krétu? Já si myslím, že Verbalovic družinka se opět předvedla. Já to z valné většiny chápu, že aktivisty nemá nikdo rád, protože se místo stávajícího problému, radši snaží otrávit lidi svým všeznalkovstvím, a Gréta se nám dost podobá realné představě Lízy Simpsonové. Co Čech, to odborník na slovo vzatej, z Gréty dělá syndronomě postihnuté a uječené kuře, manipulované médii, hoaxy a Švédskou mantinelou svého nechutného fotra. Mimo hokejového trenéra, kovid epidemiologa, odborníka na politiku a na státní kasu, jsou tu i hodně odborných psychologů a lékařů. Nechci si zastávat Grétu, protože i já jsem obět, která si z proslovu v roce 2019, dělala z této šeredy úkrutnou prdel na sociálních sítích. Tak zase, když kdokoliv, nevýmaje věkově, zasahuje a stará se do politiků, tak v očích každého správného čecháčka, v něm vidíme hrdinu, a nezkorumpovaného experta. Teď názor na dokument. Snímek není něčím zas natolik zajímavý. Sleduje jen to začáteční dění, zrodu aktivistky, a nějaký ten mediální cirkus. A názor na osobu, díky které vznikl tenhle mezidegenerační výblitek - někdo na to upozornit musel, jen jeden fakáč do sněmovny nepomůže. Takže v podstatě, nijaký dokument, o nijaké osobě..

Dodatečné informace

Původní název:
I Am Greta (více)
  • Švédsko Greta
  • Švédsko I Am Greta
Premiéra v ČR:
24. 5. 2021
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Švédsko, USA, Velká Británie
Čeština:
Greta je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch