Festival pana Rifkina

59%
Festival pana Rifkina

Příběh nové komedie legendárního režiséra a scenáristy Woodyho Allena vypráví o jeho největší lásce – o magii, kterou dokáže vytvořit stříbrné plátno.

Manželství Morta Rifkina a jeho ženy Sue už delší dobu není právě idylické. Přesto, nebo možná právě proto, doprovází Mort svou manželku, publicistku Sue na filmový festival v San Sebastianu. Obává se, že její fascinace mladým režisérem Philippem, může být víc než jen profesionální.

Philippův film sklízí ze všech stran nadšení a chválu. Mort však jeho režijní počin považuje za naprosto bánální. Skuteční mistři jsou pro něj Bergman, Fellini, Godard, Truffaut či Buñuel. Jeho nemilosrdné názory na Philippa rozhodně pošramocenému manželství neprospívají.

Mortovu náladu však projasní setkání s doktorkou Jo Ronasovou, jejíž manželství s bouřlivákem Pacem je plné bolesti. A tak zatímco Sue tráví dny s Philippem, Mortův vztah s Jo se prohlubuje. Když se Mort zamýšlí nad svým životem prostřednictvím milovaných filmů, nachází novou naději pro budoucnost.

Festival pana Rifkina je plný absurdního humoru, mísí imaginární situace s realitou, romantiku se zármutkem a vytváří láskyplnou poctu transformační síle filmu. Režisér a scenárista Woody Allen dokazuje, že i v 85 letech neztrácí nic ze své schopnosti okouzlit diváky mnohovrstevným příběhem. Hlavních rolí se ujali Wallace Shawn, Gina Gershon, Elena Anaya, Louis Garrel, Christoph Waltz, Steve Guttenberg. (Bioscop)



Scénář:

Recenze: Festival pana Rifkina

Kinobox.cz
70%

Woody Allen byl ostatně vždy poněkud sebestřednou osobností a dá se tedy pochopit, že se jeho možná labutí píseň, zasazená příhodně do kulis prosluněného filmového festivalu, ohlíží zpět za jeho tvůrčí filozofií, pramenící už ve filmech jeho vzorů. Po boku Rifkina / Allena je tentokráte opravdu příjemně, a pokud budete schopni pochytávat všechny uctivé odkazy a jejich transparentní funkci, spojující různé epochy kinematografie a tvůrčího myšlení, můžete si tohle sympatické a vřelé 'sbohem' opravdu užít. Nic moc objevného a intelektuálně štiplavého ale nečekejte, na to už nostalgický Allen podle všeho prostě nemá.


Milandob
Milandob
8 900 bodů
2
Woody sa uz prilis nesnazi ako reziser a uz vobec nie ako scenarista. Da sa to prezit vdaka relativnej kratkosti a Storarovy na kameramanskej stolicke. Vzdavanie pocty klasikam je asi jedine co vam zostane v pamati.
countcess_drella
3 910 bodů
6
Pouze jen další klasický Woody Allen. Myslím si, že Woody by už měl přemšlet o důchodu, přeci jen natáčet každoročně skoro tentýž film je již nuda a už nemůže vycházet ze svých hipsterských 70. let na Manhattonu. Postavy jsou sice někdy vtipně napsané, ale jejich rozhodnutí až moc předvídatelné. 2 a půl hvězdičky + půl hvězdičky za transtextuální scény, i když se jedná zrovna o nejkanoničtější díla.

Dodatečné informace

Původní název:
Rifkin's Festival (více)
  • USA Festival pana Rifkina
  • USA Rifkin's Festival
Premiéra v ČR:
30. 9. 2021
Distributor:
Bioscop
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Festival pana Rifkina je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění