Bullet Train

81%
Bullet Train
Akční film Bullet Train sleduje cestu Brada Pitta v roli Berušky, nešťastného nájemného zabijáka, který se snaží opustit svět násilí. Jeho poslední mise – snadný úkol ukrást kufřík na palubě rychlovlaku v Japonsku – se rychle změní v nebezpečnou jízdu a Beruška zjišťuje, že není jediným zabijákem na palubě s vlastním úkolem.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Filmy, ve kterých se postupně skládají osudy jednotlivých aktérů mám rád, ale Bullet Train je totálně přepálený zmatek, který se chce přiblížit "Tarantinovkám". Je to pěkná komediální akce plná nesmyslných náhod, ale jako popcornovka to funguje dobře - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8.5
Filmová adaptace románu „Bullet Train“ literárního autora Kõtarõ Osaka se především honosí další hollywoodskou hereckou sešlostí v nejrůznějších rolích. Mnozí sice mají jen tzv. štěky, ale i to se počítá. Prostě tu jsou. Vizuálně úžasná podívaná v nejrůznějších neonových barvách přináší etudu probíhající během jízdy v japonském vlaku plnou nejrůznějších překvapujících zvratů a událostí. Už od samotného začátku sice přijde dějství značně užvaněné, ale vždy je to lemováno nějakou zábavnou dramatizací a hlavně akčními scénami, které i přes svoji drsnost a komiksové krveprolévání zobrazují různé bojové styly s odbornou choreografií. Každý zabiják má zkrátka svou zbraň a bojovou techniku. K tomu dobře načasované dialogy a vše svým tempem ve svém vývoji jede tak ten vlak. O lineární dějství zase až tak úplně nejde, takže je přítomna také retrospektiva, ale vsazena na ta správná místa. Snímek se takřka zdá být ve všem dokonalý, avšak i přesto všechno je tu také jedno tolik obávané „ale“. V celém podání je znát vliv Guye Ritche, Roberta Rodrigueze a hlavně Quentina Tarantina, i když nic proti Davidovi Leichovi. Už svou prvotinou „John Wick“(2014) udělal díru do světa a svým druhým snímkem „Atomic Blonde: bez milosti“ (2017) svůj um jen potvrdil. Tarantinovo dialogové mistrovstí, vždy ukončené šokujícím vyvrcholením, je prostě neoddiskutovatelně znát, jen tomu chybí právě ten Tarantinův tah na branku. Na druhou stranu je ale zase dobře, že je filmová tvorba Tarantinem ovlivněna. Po tvůrčí stránce se to alespoň posouvá dál. Děj se točí kolem určitého zabijáka a je to vskutku dějový veletoč, ve kterém všechno souvisí se vším a nic není omylem. Už od prvních minut je potřeba všechno pozorně sledovat, jinak se po divácké stránce prostě vyjede z dějových kolejí. Někomu může připadat účast až moc nejrůznějších postav, jejichž zásahy do děje se nejrůzněji se vším prolínají, ale mají zase své pevné místo. A hlavně svým charakterem a vizáží vzdávají poctu japonskému komiksu manga. Ryze popcornový film zajímavě si hrající se žánrem, vizualitou, dějem i s diváckým vnímáním. Možná snímek potřebuje kapánek uzrát, ale nedá se říct, že by zase prostou zábavu nepřinesl. Jen to všechno nebrat vážně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
7
První čtvrthodinu jsem věděl, že ten film budu nenávidět. Velmi průhledná snaha být cool, cute a random, která v drtivé většině případů zpomaluje film, který bych proto i přes to, že se odehrává v svištícím šinkanzenu, nenazval svižným. Ale musím přiznat, že postupně si mě to docela získávalo. Když si vzpomenu na unuděnou zoufalost Gray Mana, tak tady do toho aspoň přítomní dávají všechno. Zatím dávám tři a kdo ví, jestli to zpětně nezačnu mít rád i na čtyři.


Dodatečné informace

Původní název:
Bullet Train (více)
  • USA Bullet Train
Premiéra v ČR:
4. 8. 2022
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Čeština:
Bullet Train je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch