The Silencing

66%
The Silencing
Plakát traileru
Zoufalý otec se vydává na lov vraha, který mu před lety unesl dceru.


Scénář:

Recenze: The Silencing

Kinobox.cz
80%

Navzdory tomu mně film zanechal hluboký dojem. Atmosféra místa v zemi nikoho, kde se (leč velmi lehce) střetává indiánská kultura s americkou, postavy jsou v neustálé tenzi a bolest se musí řešit za pochodu, dává vzpomenout na famózní Wind River.


lamps
lamps
15 155 bodů
7
V rámci svého žánrového zacílení určitě nadprůměr. Cením hlavně pečlivě rozeseté vztahy mezi aktéry, které jsou docela smysluplně zúročované a minimálně v jednom momentě ústí do příjemného scenáristického překvápka. Pro sychravé prostředí severských lesů mám slabost a Nikolaj je borec, který tyhle menší produkce v klidu přerůstá. Škoda, že se občas zapomínalo na kapku realismu, že šerifka zůstala navzdory potenciálu dost poddimenzovaná a že zásadní odhalení vraha přišlo jen čirou náhodou, akorát v potřebný čas. Na Silencing je toho hodně dobrého, ale jen při troše námahy to mohlo být ještě o chlup lepší.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Po možná až příliš tuctovém traileru (který dle mého vykecá až moc a který jsem naštěstí viděl až po filmu) zajímavý počin. Nízký rozpočet to nezapře a úvodní záběr z dronu dává hned tušit, že to po vizuální stránce asi nebude nic výjimečného. Pochvalu ale zaslouží zbytek. Třeba scénář je na takovýto typ filmu až nečekaně dobrý. Sice nenabízí nic neobvyklého, ale dávkuje pravidelně informace a dodržuje nepsaná pravidla, takže nehrozí, že by přišlo něco, co nedává absolutně smysl. Další kapitolou jsou herci, minimálně hlavní představitel Coster-Waldaue, jehož výkon je velmi nadstandardní a člověka zamrzí, že pro většinu zůstane "pouze" Jaime z Game of Thrones. (Přitom nemusím chodit moc daleko do historie a vybavím si ihned jeho famózní výkon v Lovcích hlav). Stejně je na tom výkon Annabelle Wallis, která mu obstojně sekunduje. Jediná výtka může být snad jen... A víte, že ani nevím? Možná za mě mluví již karanténí otupělost, ale já se vážně bavil a ač se film nemůže rovnat áčkové produkci, stále má své kouzlo a je radost ho sledovat. Snad dá někdo tvůrcům dříve nebo později více peněz, protože takového kvalitního řemesla je v béčkových vodách škoda.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního roku. The Silencing nepřichází vyloženě s ničím novým, potěší ale tím, jak důsledně pracuje se základními principy žánru. Žádná věta není zbytečná. Vše, co je nějak zdůrazněno, ať už slovně či vizuálně, později sehraje svou roli. A postavy - v rámci světa, v němž jsou uzavřeny - jednají až vzácně logicky. Což nutně neznamená, že by dělaly jen správná rozhodnutí. Ale reagují správně v rámci vnitřního nastavení a současně je scenárista nikdy nenutí, aby vypadaly jako idioti, kteří pro stromy nevidí les. Atmosféra místa v zemi nikoho, kde se (leč velmi lehce) střetává indiánská kultura s americkou, postavy jsou v neustálé tenzi a bolest se musí řešit za pochodu, dává vzpomenout na famózní Wind River. A jakkoli je zdejší vyznění jednodušší a diváčtější (ve smyslu menších uměleckých ambicí), nemůžu se zbavit pocitu, že bude The Silencing patřit k nejvýraznějším filmům, jaké jsem v letošním roce viděl. S něčím takovým jsem po unylém traileru vážně ani v nejmenším nepočítal. P.S. Coster-Waldau je jasnej Joel pro seriálové The Last of Us!

Dodatečné informace

Původní název:
The Silencing (více)
  • Kanada The Silencing
  • Kanada Smrtící ticho
Premiéra v ČR:
10. 5. 2021
Země původu:
Kanada, USA
Čeština:
The Silencing je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch