Největší dar

59%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Jako Moravačka se mi pohádka zdála zajímavější než když je tam klasický Pán Bůh, Anděl, atd. Pak miluji skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, vždy jsem milovala frgály, velmi příhodná je hudba bohužel již nežijícího Davida Stypky. Pohádka se asi nelíbí hlavně Čechům. Já byla spokojena i s kostýmy a hereckými výkony. Příjemná podívaná.
Evah
Evah
2 105 bodů
8
Pohádka se mi líbila, hodně mě překvapilo, jak moc negativní ohlasy na ČSFD v komentářích jsou. Přece jen se jedná o pohádku a příběhově mi přišla originální, milá, hodně pozitivní, což je asi tak to co od pohádky chci. Smích hlavní hrdinky mohl být chvílemi otravný, ale vlastně to k tomu vesnickému stylu o tradicích a životě na vsi sedělo dobře.
Veronika Rada
Veronika Rada
909 bodů
9
ať dlouho žijí slovanští bohové
cirkusačka
cirkusačka
388 bodů
9
Měla jsem tučest být na premieře toho krásného filmu... Krásná výpravná pohádka s ještě krásnější hudbou s dějem umístným do krásného prostředí Valašska a Beskyd... k tomu famozní herecké obsazení a vtipné dialogy.... rodinná pohádka vhodná pro každé roční období
BrMikeš
BrMikeš
152 bodů
2
Slovy klasika: Nápad jistě dobrý, výsledky nebyly dobré. Scénář opravdu pracuje se zajímavým námětem pohádky postavené na slovanské mytologii ale nedává moc smysl a dialogy šustí papírem tak moc, že radši postavy zbytečně často křičí a herecké výkony tomu taky moc nepomáhají. V případě dětských herců a hlavně víl jsou celkem otravné, jinde pak pouze zvláštní (Vančura, Slavíková) a někteří herci jsou tady třeba úplně zbytečně (Zedníček, Čtvrtníček), stejně jako koza nebo lektvar lásky. Nahoru to pak tahá především klan Polívkových, hlavně Chantal a Anička, zatímco Bolek taky nepodává nejlepší výkon své kariéry, a pak další mužští bohové, hlavně Nový a jeho sympatický Radegast. Jedná se tak o jednu z mála postav, ke které jsem si vybudoval nějaké sympatie. U ostatních moc nefungují motivace, stejně jako v tomhle světě nefunguje logika. Například víc než vševědoucí bůh ví i babka kořenářka, mocnější než bohové jsou i děti a Smrťák se může jen tak válet v knihách a nikomu to nevadí. Obecně mi Smrťákova postava, jako čtenáři Pratchettovy Zeměplochy, dost nevyhovovala. Ani po filmařské stránce se pak nejedná o bůhví jaký skvost. Kamera se sice sem tam o nějaké umění snaží ale moc to nefunguje. Jediná scéna, která byla nějak kinematograficky zajímavá, je příchod zimy, který vypadá jako by vypadl z nějakého mnohem lepšího filmu. Poměrně solidně pak dopadly i kostýmy a bezesporu nejlepší složkou celého filmu je hudba. Díky ní si opravdu uvědomíte, o co jsme přišli s odchodem Davida Stypky. I když texty písní se drží spíše na úrovni scénáře než hudby. Suma sumárum nechápu jak bohové mohli dopustit něco takového na svůj účet.
Winecko
Winecko
68 bodů
7
Já Valach, kde se příběh odehrává, tak mě to ani neurazilo, ale ani nepřekvapilo. Příběh je zajímavý, slovanští bohové je něco, co si myslím zaslouží i více pohádek, ale perfektní to prostě není
  • originální (alespoň to vše není jen o křesťanství)
  • Valašsko
  • Pro děti super poznání skoro valašské kultury
  • nedostatek nářečí :D
  • nezajímavý děj
  • předvídatelné
marie-stypkova
6 bodů
10
Nádherná pohádka. Konečně něco, co mi připomíná mé dětství bez všech těch fantasy, triků a umělotin. Nádherná příroda, tradice, úžasné obsazení a překrásná hudba. Půjdu na ni znovu. Víc takových pohádek v dnešní ustarané době, a to nejen pro děti. Děkuji tvůrcům.
JacobK
JacobK
3 bodů
10
Za mě je to velice pěkná a milá pohádka. Bez princezen. Mohl bych se na ni dívat každý den