Nechte ho jít

70%
Nechte ho jít
Přišli o syna, ale za žádnou cenu nechtějí přijít o vnuka. Poklidný život penzionovaného šerifa George Blackledgea (Kevin Costner) a jeho ženy Margaret (Diane Lane) přeruší tragická smrt jejich syna. Vzápětí jim osud uštědří další ránu. Jejich snacha se znovu provdá a s novým partnerem odjede žít k jeho rodině. Pochopitelně s sebou odveze i svého malého synka. George a Margaret by se s tím snad nakonec smířili, kdyby nový partner jejich snachy neměl násilnické sklony. I proto se vydají na strastiplnou cestu přes půl země do Dakoty, aby v případě nouze zakročili a odvezli chlapečka s sebou domů. Jenže jeho nová rodina, jíž šéfuje svérázná Blanche (Lesley Manville), něco takového rozhodně nedovolí. (CinemArt)



Recenze: Nechte ho jít

Kinobox.cz
70%

Z malého a nenápadného filmu se tak vylouplo nečekaně příjemné překvapení, které má dostatečně atraktivní zápletku, schopné herce, ale hlavně precizně zvládnutý žánrový styl a atmosféru (dovolil bych si tvrdit, že nějak takto by totožný scénář zfilmoval i již zmíněný Eastwood).


filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Kevin Costner do starého železa nepatří. Dokazuje to krom stále velmi dobrého seriálu Yellowstone také nejnovější thriller scenáristy a režiséra Thomase Bezuchy, který se po téměř dekádě vrátil na režijní židli a dle novely Larryho Watsona natočil nejlepší thriller roku! Kevin Costner se vzdáleně vrací k žánru western (tento film je zcela jasným právem řazen do kategorie Neo-Westernů) a společně s Diane Lane oba předvádí naprosto fantastický výkon ve velmi dobrém atmosférickém thrilleru, který má zároveň srdíčko na pravém místě. Nechte ho jít je jednoduše snímek, který bravurně buduje atmosféru ohledně napětí, má velmi funkční dojemné momenty a skutečně jde o jeden z nejlepších Neo-Westernů posledních let. Ono samotné tempo možná není dokonalé, vývoj děje jde často předpovědět a film se přece jen nevyhne pár očekáváným klišé. Ale pořád je to neskutečně parádní atmosférická podívaná, která hodně těží ze svého castingu, její motivy neskutečně fungují a především to celé vyvrcholí v neskutečně silný závěr. A to je to hlavní! Samotnou knihu jsem nečetl, zrovna u Nechte ho jít ale nemám pocit, že by něco zásadního chybělo a že by zde figurovalo něco, co by měla kniha následně více rozkreslit/rozebrat. Jsem za to neskutečně rád, protože většinou mám u filmových adaptací knih přesně tento pocit. U Nechte ho jít jsem ho neměl, což dokazuje, že Bezucha knihu adaptoval velmi přesně.... nebo si s ní možná ve skutečnosti vytřel zadek a napsal si filmovou adaptaci více po svém. Kevin Costner pořád hraje neskutečně suverénně a svůj šarm ani po letech neztratil. Ještě více se ale herecky předvádí Diane Lane, která se svým výkonem minimálně u mě bude řadit mezi nejpamětihodnější herecké výkony roku. Lesley Manville též dostala možnost se herecky neskutečně vyřádit a role zlé hlavy rodiny jí překvapivě neskutečně sedí. Kayli Carter jako postava snachy postav Costnera a Lane kdovíjak výrazná není, vyloženě špatná ale v té roli není. A Booboo Stewart je překvapivě velmi fajn. Michael Giacchino složil parádní soundtrack, který vyloženě k tomuhle Neo-Westernu sedí, Guy Godfree zase z pozice kameramana obstaral několik velmi půvabných záběrů. Celé to má skutečně parádní casting, tu bravurní atmosféru a nějakou formu vyvrcholení. Skutečně se tomu všemu nedá skoro téměř vytknout. Bezucha možná kdovíjak silný režisér není a ukazuje se, že by kdejaký tvůrce z celého audiovizuálního pojetí dalo vytřískat mnoho víc. Ten film pořád není dokonalý a přece jen se částečně chvílemi drhne, ve finále je ten film ale tak záživný, atmosférický a emocionálně silný, že je přece jen několik důvodů k radosti. Thriller má především v divákovi vzbudit napětí a to tenhle film prostě plní na jedničku. A především to postupně budované napětí v samotném závěru zcela nezabije, ale naopak to finále prodá par excellence. Rozhodně jeden z nejpůsobivějších filmů roku, který si pozornost určitě zaslouží.....
avenis
avenis
8 145 bodů
6
Možná jsem čekala něco jako Yellowstone, protože nadšená rozhodně nejsem. Ani temné téma, které se tváří jako ušlechtilé, nehodnotím jako buhvíjak "wau".
Začátek nás zkratkovitě uvede do situace. Pak umanutá ženská vmanipuluje svého muže do něčeho, co on sám považuje za blbost. Krutost a bezzubý zákon způsobí utrpení, potenciál mladého pohledného indiánského samorostu zůstává téměř nevyužit. Konec se dal očekávat, ale výsledný dojem je spíš průměrný. Costner už hraje jen na půl plynu. Diane Lane je na tom mnohem lépe. Viděla jsem, ale už vidět nechci. Téma, kde babička chce vychovávat svého vnuka, protože jí zemřel syn a tím si to chce vykompenzovat, není to, čím se chci zabývat...

Dodatečné informace

Původní název:
Let Him Go (více)
  • USA Nechte ho jít
  • USA Let Him Go
Premiéra v ČR:
31. 3. 2021
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Nechte ho jít je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch